Sony XEL-1 er ikke for amatører

Sony XEL-1 er ikke for amatører

Først kom den til Japan. Nå kommer den til Norge.

Publisert

Såkalte OLED-TVer har vært et samtaleemne i lang, lang tid, først og fremst fordi de tilbyr et betraktelig bedre bilde enn tradisjonelle LCD-TVer, og fordi de bruker betydelig mindre strøm.

Etter mye snakk og mange forhåndsvisninger, ble Sony i fjor endelig klar for å forsyne japanske butikker med verdens første OLED TV - XEL-1.

Organisk.

Selv de organiske lysdiodene som sitter i de nye Sony-TVene tilskrives nesten magiske egenskaper, er de foreløpig ikke mer magiske enn at de første OLED-flatskjermene som nådde Japan forrige desember små. Veldig små.

XEL-1 er på bare 11 tommer, og med en japansk pris på 200 000 yen, eller 9500 kroner, betaler en veldig mye per tomme. Du kan sette penger på at XEL-1 vil koste mye også i Norge.

Det er likevel fortsatt grunn til å måpe. TVene er bare tre millimeter tykke (som vil si tynne), og har et kontrastforhold på eventyrlige 1 000 000:1. Joda, det skal være seks nuller der - én million til én. Det er strengt tatt bare en fancy måte å tallfeste det faktum at OLED i prinsippet har en kontrast som er uendelig.

Liiiten.

Høyttalerne er på beskjedne 2 x 1W og sitter montert i sokkelen som TVen skyter ut fra. XEL-1 har HDMI, USB og Ethernet-tilkobling, og med strategiske mål på 287 x 140 x 253 millimeter veier det bare to kilo. TVen hadde innebygget tuner for det digitale bakkenettet i Japan da den ble lansert, men det er uvisst om den vil leveres med tilsvarende tuner ved den europeiske lanseringen.

Selv om OLED TVen støtter alt fra 480i til HD på øverste hylle, 1080i og 1080p, er oppløsningen på skjermen "bare" 960 x 540 piksler. På den annen side så er oppløsningen på en 11-tommers TV nesten irrelevant nettopp fordi den er så liten, men forvent bedre, større og billigere etter hvert som OLED-revolusjonen får fotfeste.

Ett sted må en som kjent begynne, selv om det bankkontoen blir tom.

XEL-1 skal være klar for Europa og Norge i januar neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer