Sony stopper OLED-produksjonen

Dette hadde ikke verdens teknonerder trodd.

Så tynn og lekker kan altså en OLED-TV se ut, dette er LGs nye vidunder. Foto: Produktbilde - LG
Så tynn og lekker kan altså en OLED-TV se ut, dette er LGs nye vidunder. Foto: Produktbilde - LG Vis mer
Publisert

Vi har knapt publisert en eneste TV-sak de siste to årene, uten at debattfeltet har blitt fyllt opp med kommentarer av typen: "Plasma og LCD er ut, LED er en midlertidig løsning. OLED er det du bør vente på!!"

Og jada; vi har selv siklet på de rålekre OLED-modellene som har blitt vist fram på IFA- og CES-messene, og gledet oss til hva som kommer. For hittil har OLED vært et rent nisjeprodukt; det har vært dyrt både å utvikle og produsere, og skjermstørrelsene har vært små. 2010 var imidlertid året da alt dette skulle snu.

Les mer her Nå kommer OLED TV-ene

Men i dag kom altså nyheten om at en av pådriverne bak OLED-teknologien setter på bremsene.

Sony stopper med OLED

I følge nyhetsbyrået Reuters har nemlig den japanske giganten stoppet produksjonen av OLED TV-er i Japan. De modellene som allerede er produsert vil altså bli solgt ut, men foreløpig ikke erstattet med nye modeller.

Det er altså produksjonen i Japan som foreløpig er satt på is, og Sonys representant påstår til Reuters at de skal fortsette med utviklingen av OLED-teknologien "overseas". I praksis vil dette overraske oss stort, og er nok mer et uttrykk for japanernes ønske om ikke å tape ansikt. Generelt er vår erfaring at når japanske hovedkontorer setter ned foten, så blir det fulgt opp i resten av organisasjonen - uansett hvor langt unna de sitter.

I følge Sony Norge har de imidlertid ikke gitt opp OLED for godt: - Utviklingen vil gå videre, men det er riktig at produksjonen av vår nåværende modell, (11-tommeren - se lenger ned) stoppes, bekrefter Ole-Magnus Lervik Zmuda fra Sony. Den har rett og slett vært for dyr, og produksjonen legges ned. Men vi tror altså fortsatt at OLED vil bli neste generasjons TV. Enn så lenge er det imidlertid fortstt mye å gå på når det gjelder utvilklingen av LCD og LED-teknologien, og hovedfokuset blir altså der.

Hvorfor?

Det er ingen hemmelighet at det har vært dyrt å utvikle OLED-teknologien. Og selv om mobiltelefonprodusentene har lagt sin elsk på amoled-skjermene, har det å utnytte teknologien til å lage store størrelser bydd på problemer.

Sony har for eksempel en OLED-TV til salgs nå, men når den koster blod og i tillegg ikke er på mer enn 11-tommer er det ikke akkurat uventet at kundene heller har gått for en vanlig LCD eller plasma-TV.

De største hinderne for OLED TV-ene har nok likevel vært at også de andre TV-teknologiene har blitt svært gode, og ikke minst at produsentene nå klarer å lage disse TV-modellene langt slankere enn før.

Behovet for OLED er altså ikke like sterkt som det en gang var.

Spesielt LCD TV-ene med LED-bakgrunnsbelysning må nevnes. De har nemlig tatt LCD TV-ene til et langt høyere nivå enn tidligere når det gjelder kontrast- og sortnivå, og det til en relativt rimelig sum.

Vi har testet mange, og konkluderer med at Philips har den beste LED TV-en, mens Samsung har noen av de slankeste og rimeligste.

Men hva med konkurrentene?

At Sony, som har vært en av de største pådriverne når det gjelder utviklingen av OLED TV-ene, nå kutter produksjonen er altså overraskende.

Men har du lomma full av penger som du vil bruke på en OLED TV? Ja da er det ingen grunn til å fortvile. Vi har tidligere nevnt LGs nye OLED-modell på 15 tommer, og vi tipper flere vil følge etter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer