Samsung vil kuppe markedet for mini-bærbare

Mye vil ha mer.

Samsung vil kuppe markedet for mini-bærbare
Publisert

Samsung har hatt kjempesuksess med sine bærbare PC-er, som kom til Norge for første gang i 2009. I Europa har de allerede rukket å bli den fjerde største produsenten (bak Acer, Asus og HP).

Det er ganske imponerende på så kort tid, og et stort markedsføringsapparat samt god design må ta mye av æren. At Samsung lager de fleste komponentene til maskinen selv, er også en fordel.

Full kontroll

Ved å styre nær sagt alle ledd i produksjonen sikrer de seg stabil tilgang til, og ikke minst økt kvalitetskontroll over de ulike komponentene. Samsung selv påstår i hvert fall at deres maskiner har mindre feilmargin enn konkurrentenes alternativer. Hvorvidt det stemmer må vi imidlertid komme tilbake til, vi tipper dette er et tema godt egnet for debatt - så del gjerne dine erfaringer med oss i diskusjonsgruppen nedenfor.

Uansett satser Samsung sterkt i netbook-segmentet (mini-bærbare) - naturlig nok, siden dette er det raskest voksende PC-segmentet for tiden. Suksessen har selvsagt gitt koreanerne vann på mølla, og her er årets produktnyheter:

Nye prosessorer

De mini-bærbare modellene N210, N220 og N150 vil alle ha Intels nye brikkesett, samt den nye og svært strømgjerrige Intel Atom-prosessoren N450 på plass.

I praksis vil alle modellene kjøre Windows 7, men en liten del av harddisken vil være satt av til et mini-Linux operativsystem som brukes når du aktiverer Instant-On funksjonen.

Via Instant-On starter du maskinen i Linux-modus på få sekunder, og får dermed rask tilgang til webleser, e-post og andre enkle webbaserte programmer. Svært praktisk når du er på reisefot og bare skal sende noen e-poster til kontoret, med andre ord. Se videoen for en kjapp demonstrasjon:

Samsungs mini-bærbare har LED-belyste skjermer på 10.1 tommer, noe som også er med på å forlenge batteritiden. Og hvis du har en bærbar PC som er to til tre år gammel er det bare å bli misunnelig, for her har det skjedd mye de siste årene.

N210 og N220 har en batteritid på opp til 12 timer når du bruker Instant-On funksjonen, og 11 timer om du holder deg i Windows 7. Tallene for N150 er henholdsvis åtte og syv timer.

Kan leveres med 4G

Alle modellene har forøvrig non-glossy skjermer (mindre refleksjoner), blåtann, og tre USB-innganger med mulighet for lading av for eksempel kamera eller mobiltelefon uten at PC-en er skrudd på. I følge Samsung kan alle deres minibærbare modeller nå leveres med 4G-kort installert, om markedet vil ha det. Vi tipper at det ikke vil være på plass nå i første runde, men er dette viktig for deg kan det altså lønne seg å ta en ringerunde til forhandleren din og mase.

Les også: Mer info om 4G-støtte på Samsung-bærbare

NB: Hvor bra Samsungs nye mini-bærbare er i praksis må vi komme tilbake til når vi får testet dem - følg med:-)

Perfekt for kløner

N210 og N220 er i tillegg idiotsikret, med et tastatur som visstnok skal tåle opp mot 50 cl væske i ti minutter. Perfekt når kaffesjokket slår inn, med andre ord...

Som vanlig fra Samsung kan du velge mellom flere fargealternativer: N210 fås i svart og hvitt, N220 i grønt og rødt, mens N150 kommer i svart, hvitt og rosa.

Alle de tre modellene kommer i butikken i løpet av februar, og har en veiledende pris på 2800 kroner for N150, og 3200 kroner for N210/N220.

PS: Ikke glem svakhetene med mini-bærbare

Før du løper i butikken bør du også være klar over at ingen av de mini-bærbare maskinene på markedet er egnet til å kjøre avanserte spill eller gi deg full HD-opplevelse. De har heller ikke optisk drev (DVD/Blu-ray). De fleste minibærbare har heller ikke HDMI-utgang av den grunn.

Hele formålet med en mini-bærbar er å være en enkel og grei maskin til surfing og tekstbehandling, og de klarer derfor ikke tunge oppgaver.

Prisgunstige bærbare PC-er

Foto: Pressebilde - Samsung
Foto: Pressebilde - Samsung Vis mer

Samsung slipper også fire nye vanlige bærbare til markedet, R530, R580, R730 og R780. Dette er prisgunstige modeller med god ytelse, rettet mot det brede forbrukermarkedet.

Maskinene har HDMI, skjerm med LED-teknologi og numerisk tastatur. En fin detalj er museplaten som nesten er bortgjemt men som lyser opp når den brukes. R580 og R780 har den nyeste teknologien fra Intel med prosessorfamiliene I3/I5 og I7. R530 og R580 har 15,6 tommer stor skjerm, mens skjermen på R730 og R780 er på 17 tommer. Kommer i fargene rødt og svart.

I butikkene i disse dager, og prisene starter på rundt 4000 kroner.

Les også:
Slik installerer du Windows 7 på minibærbar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer