Philips Pronto TSU9600 får ting gjort

Det finnes fjernkontroller - og så finnes det fjernkontroller. Vi har lekt oss litt med en av de mest avanserte på markedet.

Hvis du tilhører typen som spinker og sparer for å få råd til den billigste 40-tommeren som kan kjøpes for penger, vil denne saken sjokkere deg så mye at du ikke bare mister munn og mæle - du vil miste lysten til å bruke penger for all framtid.

LES OGSÅ:

Mor Pronto.

Philips Pronto TSU9600 er alle universal-fjernkontrollers mor (selv om den er fersk nok til å være deres nyfødte sønn, hvis du forstår). Den koster vanvittige 12 000 kroner, men kan til gjengjeld styre stort sett alt du måtte ha i huset eller penthouse-leiligheten din på Aker Brygge - med unntak av kone, barn og kjæledyr. Vi forventer at Philips tar tak i dette ved neste oppgradering.

Vi har lekt oss med monsteret i noen dager, og vi kan med én gang si at dette ikke er for hvem som helst. Det følger med PC-programvare som i utgangspunktet skal hjelpe deg med å konfigurere TSU 9600, men ettersom både ProntoEdit Professional og dokumentasjonen som følger med er mer minimalistisk enn en kunstutstilling på Samtidskunstmuseet, er det faktisk vanskelig å i det hele tatt få fjernkontrollen opp å gå.

Den eneste enheten vi fant i Philips' database som befinner seg i vårt tekno-rede, var Xbox 360-spillkonsollen. Samsung-TVen var fraværende, det samme gjaldt Oppo DVD-spilleren og Sony harddiskopptakeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Detaljstyring og -konfigurering.

Det er kanskje ikke så rart. Hvis du har råd til å kjøpe TSU9600 har du også penger nok til å betale en installatør for konfigurasjons-arbeidet. Du skal ikke føle deg som en taper av den grunn - med programvaren kan du spesialtilpasse alt fra aktivitetsoppsettet (se TV, se DVD, spill Xbox og så videre) til den grafiske layouten på knapper, symboler og slidere.

Folk som lever etter prinsippet om at verdens herlighet egentlig er å finne i detaljene vil med andre ord kjenne sitring i kroppen allerede nå.

Ettersom konfigureringen også kan involvere fjernstyring av alt fra elektriske gardiner til lys i kjelleren til gasspeisen i biblioteket, er nok akkurat det like greit. Du bør derimot forberede lommeboka di på at for eksempel lysstyring betyr noen tusenlapper ekstra på utgiftssiden. For det første må du allerede ha elektriske gardiner med en såkalt IR-sensor, altså en enhet som tar imot infrarøde stråler. For det andre trenger du en av Philips' extendere, for eksempel denne, som blir bindeleddet mellom Pronto-kontrollen og gardinene eller peisen.

Enklest er best(est).

IR-signaler er nemlig ikke spesielt flyvedyktige, men ettersom både extender-boksene og TSU9600 har Wi-Fi hopper en over problemet på elegant vis.

Hvis vi skal være litt slemme, trekker vi nok en gang fram Logitechs konfigurasjonsløsning til sin atskillig rimeligere serie med Harmony-fjernkontroller. Den er atskillig mer elegant, den har en enda større enhets-database, men er naturligvis ikke så utvidbar eller avansert som Pronto-konseptet.

Kjempeskjerm.

Skjermen på TSU9600 er fabelaktig. Den har knivskarp VGA-oppløsning, noe som kler en såpass liten (3.7 tommer) flate veldig godt. Den er trykkfølsom, og kan enten styres ved hjelp av fettete fingre eller en plastikkpenn.

Philips har lagt ned mye arbeid med ting som TV-kanal-symbolikk og trykknapper, og brukergrensesnittet er, ut av boksen, en oppvisning i eleganse og funksjonalitet. Det eneste som ødelegger smoking og ballkjole-opplevelsen er scroll-hjulet. Det har en simpel plast-framtoning, og er heller ikke noe behagelig å snurre rundt.

Og når en fjernkontroll med ukristelige pris-proporsjoner ikke har slike ting som nettleser blir vi ørlite skuffet. Hvis en først skal leve livet sitt utelukkende fra sofaen, og kanskje ikke har laptopen i nærheten, så ville muligheten for rett-fram surfing vært prikken over i-en.

Ok, vi er pirkete, men mantraet om at pris øker forventningene gjelder også her. Når en holder det som sannsynligvis er verdens dyreste fjernkontroll i hånda er det ingen grunn til å akseptere at en kutter hjørner.

En slags konklusjon.

Når det er sagt, så har vi altså ikke fått prøvd mer enn rundt fem prosent av denne mirakelboksens egenskaper. Er du stinn av grynn kan dette være det nærmeste du kommer fjernkontroll-nirvana, og da er kritiske spørsmål som er det virkelig nødvendig? like nødvendig her som når en millionær i Holmenkollåsen kjøper Ferrari.