Og der døde min Xbox 360. Igjen.

KOMMENTAR: Det smerter når høydepunktet i stua går i stykker gang på gang.

Min Xbox 360 har gitt meg uendelig mange timer med moro, men Red Ring of Death-spøkelset (RRoD) lurer alltid bak hjørnet. "RRoD" betyr veldig kort fortalt at Xboxen plutselig nekter å starte opp, og at det lyser rødt fra lyssirkelen på konsollenfronten.

LES OGSÅ:

Første, andre og tredje...

Da 360en ble lansert i Norge desember 2005 sto jeg i likhet med utallige andre i kø utenfor min lokale gadget-pusher for å kjøpe min private 360. I tillegg kjøpte jeg en til bruk på jobben (jada, TV-testing kan være et mareritt), og overtalte også min kollega Idsø til å kjøpe en. Han var ikke så vanskelig å be.

I løpet av denne perioden har jobbens Xbox fått RRoD en gang, Idsøs maskin har blitt levert inn tre ganger (før han til slutt fikk ny), og for et par uker siden røk også min maskin for andre gang. Dette er ikke særlig mye å skryte av.

- Vi er klar over problemene

, sa imidlertid Microsoft til våre kollegaer i ITavisen i februar. De fikk den gang skryt for å ha håndtert problemet rimelig bra, med gratis reparasjon og garantiutvidelse for alle Xbox 360er.

Men ikke føl deg for trygg, for som jeg fikk erfare har alt sin ende.

Garantitid?

Første gang 360en min fikk RRoD var i januar 2007, og etter å ha meldt inn feilen til Xboxs kundeservice og bitt negler i over to uker, ble den reparert uten kostnad. Det skulle bare mangle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når de grusomme røde ringene dukket opp igjen var imidlertid tonen en annen. Etter å ha tastet meg gjennom den begredelige innloggingsprosessen på Microsofts nettsider sto det nemlig at garantitiden var utløpt. En telefon til kundeservice ga heller ingen trøst til en desperat spillnerd: Garantitiden var altså ute, og det spilte overhodet ingen rolle at konsollen hadde vært reparert for det samme 2 år tidligere.

Når Microsoft reparerer konsollen påløper det nemlig ingen ny garantitid av samme lengde som da du kjøpte konsollen. I stedet blir du avspist med en garantitid på 90 dager, og denne var jo utløpt for lengst.

Michael på kundeservice (også kalt torturkontoret) kunne imidlertid gi meg en deal: - Du kan jo sende inn 360en til oss og betale for reparasjonen, sa han.

- Det koster bare 87 Euro.

Er du fornøyd med hvordan Microsoft har taklet RRoD-problemene på Xbox360? (Avsluttet)
Fnis - jeg kjøpte PS3(49%) 1229
Nei - er du gal?(30%) 765
Ja - perlefornøyd! (psst: jobber du i Microsoft?)(21%) 518
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Hva bør du gjøre hvis du er i samme situasjon?

87 Euro høres kanskje ikke så mye ut, men siden det med dagens valutakurs utgjør 778 kroner er dette et særdeles dårlig valg.

For det første vil det etter Microsofts policy kun løpe en 90 dagers garantitid på den reparerte enheten og du må i tillegg regne med å vente i et par uker før du før den tilbake.

Det beste er derfor å kjøpe en helt ny (og forbedret) Xbox 360. Akkurat nå får du dem helt nede i 1000 kroner (kjøp billigste versjon, harddisk og annet utstyr har de fleste fra før), og da får du også en full garanti og reklamasjon etter forbrukerkjøpsloven på kjøpet.

Men det stopper selvsagt ikke der. For en ting er hvilke rettigheter Microsofts garanti gir deg som kunde. En helt annen sak er hvilke rettigheter du har etter forbrukerkjøpsloven.

Der er nemlig utgangspunktet enkelt: Hvis varen er ment å ha en varighet på mer enn to år, ja, da har du automatisk fem års reklamasjonsfrist.

Snedig nok ville imidlertid ikke Microsoft behandle min reklamasjon, og henviste meg her til butikken. Der ble jeg heldigvis møtt med en annen holdning, og Xboxen min ble sendt inn. Hvorvidt reklamasjonen blir tatt til følge har jeg imidlertid foreløpig ikke hørt noe om, men da må i så fall Microsoft begrunne avslaget - og den begrunnelsen skal bli spennende å se.

Mens jeg venter på svar fulgte jeg naturligvis mitt eget råd og kjøpte en ny versjon til 1000 kroner hos Gamestop.

Og tro meg: Etter enda noen flere timer med Call Of Duty:World at War var akkurat det som trengtes for å få ut litt aggresjon. Er du online i Xbox-universet finner du meg som KemboVorting.