Engler & Demoner er den første Blu-ray filmen med den nye BD-live tjenesten MovieIQ. <br />
Filmen, med Tom Hanks i hovedrollen, er oppfølgeren til Da Vinci-koden - og kom på Blu-ray nå i november.
Engler & Demoner er den første Blu-ray filmen med den nye BD-live tjenesten MovieIQ.
Filmen, med Tom Hanks i hovedrollen, er oppfølgeren til Da Vinci-koden - og kom på Blu-ray nå i november.Vis mer

Nytt på BD-Live

Endelig kommer funksjonene vi har ventet på. Eller?

Etter en treg start på Blu-ray eventyret har salgstallene eksplodert: I løpet av 2009 vil det i Europa bli solgt hele 31 millioner filmer, en vekst på hele 244% fra 2008, og hvert 10 europeiske hjem har allerede minst en Blu-ray spiller.

LES OGSÅ:

Og som ivrig TV-tester og filmfrelst er det bare å ønske deg velkommen etter om du ikke har kjøpt allerede: Bilde- og lyd-kvaliteten er langt bedre enn du får via DVD-spilleren din.

Tja til BD-live... hittil

Omtrent alle Blu-ray spillerne som blir solgt i dag har nå profil 2.0, som kort fortalt gjør at du kan koble spilleren opp til nettet og laste ned interaktivt innhold via BD-live.

For ivrige filmfans som meg selv har imidlertid nytteverdien med BD-live vært skuffende liten hittil: Det største problemet har rett og slett vært lite tilgjengelige ekstramateriale, og når trege innloggingsprosesser i tillegg har forsuret prosessen har ikke akkurat bruken tatt av.

Heldigvis er det nå håp om bedring, i hvert fall på innholdsbiten.

MovieIQ er navnet

Når Blu-ray spilleren din er koblet til nettverket vil nemlig MovieIQ gi deg oppdatert informasjon om selve filmen, film-musikken, skuespillerne og filmcrewet.

Dermed kan du altså finne ut hva akkurat den skuespilleren eller regissøren heter, hvilke filmer han eller hun har vært med i tidligere, osv. osv. Noe i hvert fall filmnerder som meg selv ser et stort potensiale i.

Alle dataene i MovieIQ hentes forøvrig fra filmdata-basen til Gracenote.

På hvilke filmer?

Dessverre er det kun Sony Pictures Blu-ray filmer merket med MovieIQ-logoen, som vil gi deg denne tilleggsinformasjonen.

Den første filmen med MovieIQ er uansett Engler & Demoner med Tom Hanks, som vi selvsagt har prøvd finessen på. (De neste filmene på lista er for øvrig klassikeren Easy Rider, Punch Drunk Love, The Quick and the Dead, Silverado, og Sex, lies, and videotape)

MovieIQ i praksis - herlig hvis du er filmfrelst

Når du starter filmen får du spørsmål om du vil se filmen med MovieIQ-funksjonen aktivert: Når du svarer ja på dette vil du få et lite ikon helt øverst i høyre hjørne, som blinker diskret hver eneste gang det er noe informasjon tilgjengelig.

I praksis gjør dette det lett å aktivere MovieIQ nøyaktig der du lurer på noe, i stedet for å vente til slutten av filmen. Du kan f.eks se hvor scenen tatt opp - er det egentlig fra Vatikanet eller ikke? Hvem er det som har laget musikksporet de har brukt akkurat her? Og ikke minst den klassiske; «har jeg ikke sett han skuespilleren der før?», som vi selv brukte flere ganger underveis. Og joda, et enkelt trykk på MovieIQ-funksjonen viste raskt at det faktisk var den dødelige motstandsmannen Thure Lindhardt fra Flammen & Citronen, som hadde rollen som småkjip sikkerhetsvakt i Engler & Demoner.

Se forøvrig bildespesialen for eksempler på MovieIQ i praksis!

Er du like filmnerd som meg er dette definitivt moro, men så er nok jeg også hva man kaller litt over middels filminteressert...

Hvorvidt MovieIQ kommer til å ta av får imidlertid tiden vise. Personlig tror jeg det er en tabbe at MovieIQ kun brukes på filmene til Sony Pictures. Det at alle filmselskapene på død og liv insisterer på å lage sine egne unike løsninger ser kanskje bra ut på Powerpointpresentasjonen i styrerommet, men er slitsomt for oss kjøpevillige kunder.

Dette er også litt av problemet med innloggingen på BD-live: Ser du på en Warners film må du logge deg inn med passord & brukernavn der, men hvis du bytter til en film fra et annet selskap må du logge deg inn på deres server. Akkurat dette er ikke spesielt brukervennlig, som kunde ville jeg foretrukket å bare ha en eneste BD-live konto å forholde meg til...

Første trinn for Sony Pictures bør derfor være at alle filmene deres utstyres med funksjonen, og deretter håper vi de åpner opp så også de andre filmselskapene får tilgang.

Men hva mener dere om BD-live og MovieIQ? Del det med oss i debatten:-)