LED kommer nå for fullt, og prisene starter på et langt hyggeligere nivå enn tidligere - her er Sharps 7000-serie. Toppmodellene vil imidlertid lugge litt til... Foto: Øyvind P
LED kommer nå for fullt, og prisene starter på et langt hyggeligere nivå enn tidligere - her er Sharps 7000-serie. Toppmodellene vil imidlertid lugge litt til... Foto: Øyvind P Vis mer

Nå blir det LED-TV til folket

Flere LED TV-er gir lavere startpriser, men vit hva du kjøper: Det er nemlig to ulike LED-typer.

Publisert

Samsung og Philips var raskt ute med å ta i bruk LED-teknologien i sine LCD TV-er. Og det er lett å forstå hvorfor: Mye bedre kontrast, sortnivå og ikke minst lavere strømforbruk er stikkordene som både kunder og konkurrenter har bitt seg merke i.

Og på årets IFA-messe kom bekreftelsen de fleste hadde forutsett: Nesten alt som kan krype og gå av TV-produsenter kaster seg nå på LED-toget. (Sjekk bildene av modellene i bildespesialen)

De to LED-gruppene

1. Samsung fokuserer fortsatt beinhardt på å lage TV-ene så slanke som mulig, og har derfor valgt såkalt sidebelyst LED (de kaller det selv Edge-led), der LED-pærene ligger i TV-ens ytterkant. Se vår test og les mer om hvordan teknologien på de lekre 6000 & 7000-seriene virker her.

Og Samsung er ikke alene. I høst kommer blant annet også LGs SL9000 og Grundig med sin rålekre Fine Arts LED, begge med Edge-LED.

2. Ekte LED? Inntil nå har derimot Philips representert den andre gruppen som har valgt å ha LED-pærene rett på baksiden av selve panelet. Kort fortalt er fordelen med den sistnevnte løsningen et enda bedre kontrast/sortnivå, faktisk så bra at vi mente 9803 var helt spektakulær da vi testet den tidligere i år.

”Ulempen” med ha LED-diodene bak selve panelet er imidlertid at TV-ene har blitt tykkere enn de modellene Samsung har vist fram. For ser man på den store suksessen Samsung har hatt er det i hvert fall ingen tvil om at kundene har falt for lekkerbiskendesignet.

Så hva gjør konkurrentene nå? Prioriterer de design eller anser de at slankehysteriet har gått langt nok og velger heller bakgrunnsbelyst LED? Vi har sjekket hos flere av aktørene, og gir deg her noen av de mest spennende LED TV-ene som nå er på vei til butikken.

Storslipp fra Sharp

- Denne høsten blir det virkelig LED til folket, sier Joel Olsen fra Sharp Norge. Vi har valgt å gå for bakgrunnsbelyst LED, fordi vi mener dette gir bedre bildekvalitet enn å ha LED-dioder i ytterkant. Vår erfaring er også at kundene ikke lenger er så opptatt av om TV-en er 3 eller 8 cm dyp.

- Vi starter høsten med to helt nye LED-serier, som begge er tiende-generasjons-paneler med ny og forbedret pixelstruktur, samt bedre lysstyrke og kontrast. Vi har også jobbet hardt med å få ned strømforbruket i år, og alle modellene kan nå slås helt av – selvsagt uten at du mister innstillingene dine. Nye EU-regler når det gjelder strømforbruk er på vei, og alle våre modeller tilfredsstiller selvsagt disse.

- LE 600-serien kommer i 32, 40 og 46-tommer og nærmer seg antagelig din lokale Elkjøp-butikk allerede. Veiledende pris på 40-tommeren antas å bli rundt 13.000 kroner, fortsetter Olsen. LE 700-serien er hakket opp, og i tillegg til at den også kommer i 52-tommer, frister den spesielt med 100hz, bedre bildeprosessor og en forbedret EPG. Til tross for det er ikke prisforskjellen stor. Veiledende pris på 40-tommeren er cirka 14.000 kroner.

Philips - nå har de begge deler

- For best mulig bildekvalitet er det ingen tvil. Da bør LED-diodene være plassert rett bak panelet, sier Mikael Herje fra Philips Norge. Dette var vår strategi på 9803-modellen, og videreføres også på vår nye toppmodell 9704 som kommer i butikkene om kort tid.

- Eisa-vinneren 9704 leveres med fullt LED-baklys med lokal dimming, og har faktisk en 75% økning i antallet LED-dioder sammenlignet med 9803. Veiledende pris på 40-tommeren vil være 21.995, mens 46 og 52-tommeren vil ligge på henholdsvis 29.995 og 31.995.

- Prioriterer du derimot slankt design bør du merke deg den nye Aurea-modellen, samt PFL8664. Dette blir våre første TV-er med LED kantbelysning, fortsetter Herje. 8664 har en TV-dybde på 3,9 cm, og vil ha en veiledende pris på rundt 15.000 kroner. Dermed har vi også en rimeligere inngangsbillett til LED-teknologien, og TV-en er fortsatt godt utstyrt: Du får blant annet 100hz, Ambilight-teknologi, Net-TV og naturligvis full HD-oppløsning, avslutter Herje.

Toshiba

På IFA-messen fikk vi også bekreftet at Toshiba har holdt løftet de kom med på CES-messen i januar: De har altså også gått bort fra slankt design som hovedmål, og velger å ha LED-diodene rett bak panelet. Den svært spennende SV685-serien vil i tillegg til LED også ha 200hz-teknologi.

Men hva synes du?

Synes du bildekvaliteten er god nok på Edge-LED TV-ene og prioriterer slanke modeller, eller sverger du til LED-dioder bak selve panelet? Si hva du mener i debatten.

Store bilder av alle de nevnte LED-modellene får du i bildespesialen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer