Møt Samsung Navibot

Endelig får Roombas støvsuger-roboter ordentlig konkurranse.

Møt Samsung Navibot
Publisert

Husarbeid. Bare tanken på slitet som venter er nok til å ødelegge en ellers fin dag. Men innimellom kommer det heldigvis produkter som gjør hverdagen litt enklere:

Den obligatoriske oppvaskmaskinen er uvurderlig i et hvert møblert hjem, og for mange begynner også de helautomatiske støvsugerne å oppnå samme status.

Det er det lett å forstå. Hittil har imidlertid utvalget vært relativt snevert, og i Norge har det spesielt vært iRobots Roomba-modeller som har vært tilgjengelig. Vi testet vår første Roomba allerede i februar 2007, men det var først i oktober samme år at den gode 570-modellen virkelig overbeviste oss. Det hører også med at vaskeroboten Scooba fra samme produsent var en skuffelse, men det er en annen historie...

Samsung Navibot

Men nå kommer altså Samsung med sin versjon, og vi innrømmer glatt at førsteinntrykket var svært lovende, og noen av høydepunktene ser du i denne videoen:

At Samsung ikke har lansert Navibot før nå, skyldes nok at de har studert finessene til iRobots Roomba 570, for her er det mye likt:

  • Begge leveres med fjernkontroll, som altså lar deg styre støvsugeren fra sofaen.
  • Begge har timer-funksjon, slik at du kan sette den til å støvsuge når du er på jobb.
  • Begge har automatisk ladefunksjon, slik at støvsugeren selv kjører tilbake til dokkingstasjonen og setter seg på lading når den trenger mer strøm.
  • Begge er poseløse og har lange koster som gjør at de klarer å hente støv selv i rommets hjørner.
  • Begge skal klare å kjøre over dørlister.
  • Begge har innebygget sperre, slik at de ikke kjører ned trappen.
  • Begge leveres med såkalte fyrtårn. Disse setter du opp på gulvet, hvis det er visse områder i etasjen du ikke vil at støvsugeren skal jobbe.

Men Samsung Navibot har et ess i ermet

Den største fordelen til Navibot er at den har et kamera på toppen og sensorer på sidene. Naviboten skanner altså taket, slik at den til enhver tid vet hvordan rommet ser ut. Resultatet er at Naviboten til enhver tid vet hvor den er, og hvor den allerede har støvsugd. Roombaen går til sammenligning på kryss og tvers, i håp om å dekke hele rommet; se video av 570 her.

Dette er spesielt en fordel hvis den skulle gå tom for strøm halvveis i prosessen. Både Roombaen og Naviboten er da programmert til å returnere til ladestasjonen, for så å begynne støvsugingen når batteriene er fulle. På grunn av kamerafunksjonen vil imidlertid Naviboten fortsette på nøyaktig samme sted som den sluttet, mens Roombaen til sammenligning vil starte mer vilkårlig.

Men dette var teorien. Hvor bra Naviboten fungerer i praksis må vi komme tilbake til når vi har testet den.

NB: Prisen ved lansering vil være ca 7.000 svenske kroner, som i skrivende stund er 5.800 norske kroner. Endelig norsk pris er imidlertid ikke fastsatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer