Men vinylen var ikke død - episode 97

Den var simpelthen bare blitt like dyr som en to-roms på Grünerløkka.

Når det ikke lenger er mulig å høre forskjell på 70-talls utgivelsen din av The Doors og knitringen fra peisen en kald vinterkveld vet du at det kanskje er på tide å vurdere dette nye teknologifenomenet alle snakker om: CD-spilleren.

LES OGSÅ:

Men fordi du elsker cordfløyel høyere enn livet selv, og fortsatt står på at blomster i håret og skjegg ned til brystkassa er den mektigste moteuttrykket noensinne, er det ikke så lett.

Referansespiller.

Så kanskje du istedenfor skal ta det hele opp til neste nivå? Til The Reference II-platespilleren, verdens desidert dyreste i sitt slag?

Det er sveitsiske Goldmund som står bak det som utvilsomt er en lekkerbisken, men som vil gi deg store problemer med å holde deg oppdatert på musikkfronten. For hvor selges det vinylplater av Idol-Kjartans siste mesterverk?

Tungvekter.

Spilleren har blant annet en 20-kilos platetallerken (riktig - det er der du legger LPene) som er beskåret med presisjon ned til en hundredel av en millimeter, en drivmotor som beskyttes mot vibrasjoner av 15 kilo messing, og signalbærende elektronikk som er isolert med teflon.

Motoren er forøvrig tannløs for å dempe eventuelle støykilder, mens beltet som driver platetallerken er behandlet med flytende nitrogen. Som du kanskje har forstått er det ikke så mye som er overlatt til tilfeldighetene, heller ikke pickuparmen med sin brautende vekt på sju kilo.

Reference II har trykkfølsomme kontrollknapper på toppen av, og kan skilte med et dynamikknivå på hele 140 desibel. Den har også digital lydutgang, og støtter de to vanligste vinylhastighetene - 33 og 45 RPM, i tillegg til litt mer eksotiske 78 RPM.

Vi var ikke klar over at det fantes en hastighet på 16 RPM, men det gjør det altså (takk, Jan!) - uten at Reference II har støtte for den langsomste rundetiden per minutt. For en taper.

Litt dyr.

Og så var det prisen.

300 000 dollar, eller drøye 1.8 millioner norske kroner.

Den kan kun kjøpes gjennom en abonnementstjeneste, og det vil bare bli laget totalt 25 eksemplar, med en maksimalproduksjon på fem enheter per år.

Selg leiligheten din. Det er den eneste måten du kan få råd til denne på, og hvis du slenger med et dieseldrevet strømaggregat på kjøpet kan du sette opp anlegget ditt hvor som helst - inkludert i skogen.

Kilde: Born Rich