Lite nytt fra Bose

Som egentlig bare betyr at Bose kommer med nye ting som er små.

Det er ikke måte på hvor forståelsesfulle elektronikkprodusentene har blitt i forhold til den såkalte Wife Acceptance Factor-biten av en husholdnings innkjøpsbudsjett.

LES OGSÅ:

Hjemmekino-anlegg er i ferd med å bli så diskret at en del menn sannsynligvis gjennomgår en dyp sorgprosess i disse dager, fordi de store beistene som tidligere rammet inn husets stue nå er erstattet av tynne aluminiumsstenger i sort med en liten kule på toppen - altså bakhøyttalerne.

Hva skal en nå skryte av? Den svære varmtvannstanken?

Smått er godt.

I WAF-segmentet har Bose en fordel. De har produsert bittesmå høyttaleranlegg i årevis, som likevel produserer mengder med lyd, og som, takket være subwooferen, også klarer nå de dypeste tonene uten særlig problemer.

Gårsdagens presselansering i Oslo inneholdt ikke så mye revolusjonerende i så måte, men beviste til fulle at Bose har kommet inn i et spor som de, og kundene, tydeligvis føler seg komfortable i.

Livsstil-serie.

Lifestyle-serien er et godt eksempel på det. Det er et DVD-basert hjemmekinoanlegg, som gir deg alt du trenger for å bli innhyllet i godlyd. Det kommer i fire forskjellige innpakninger - 18, 28, 38 og 48 -, alle konfigurert litt forskjellig, men med én fellesnevner: det er smått.

18-seriens bak- og fronthøyttalere er for eksempel 7.6 centimeter høye. Det er forsvinnende lite, og grunnen til at de faktisk kan kalle dem Virtually Invisible.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også den redesigna senterhøyttaleren er liten (se bilder til venstre), og produserer overraskende mye og, med forbehold om noe kummerlige lytteforhold i en fasjonabel møbelbutikk, klar lyd til å være så beskjeden.

Dypsindig.

Men ingen lyd uten en stor boks - tross alt. I Bose sitt tilfelle er det den såkalte Acoustimass-modulen som sørger for den virkelige tyngden og dyben i anlegget. Den har blitt enda mindre enn før, og kan, som de fleste subwoofere, plasseres de fleste steder i stua fordi dyp basslyd ikke uten videre kan lokaliseres.

Du klarer likevel motbevise bass-prinsippet hver gang du drar en av de patenterte dyp-rapene dine under tippekampen. Kona vet hvor lyden kommer fra hver eneste gang. Pussig.

Alle surround-systemene, som også kommer med romkorrigeringsprogram, har et felles mediesenter med DVD og CD-spiller. De to øverste modellene, 38 og 48, bruker det såkalte uMusic intelligent playback-systemet, som er en forenklet form for organisering av CD-plater.

CD-rip.

Du kan enkelt rippe lyden fra CDene dine over i mediesenterboksen, som med en harddisk på 60GB har plass til 200 (38) og 340 (48) timer med musikk kodet i 192kbps. Det er helt grei kvalitet på godt norsk. Svakheten med slike egenutvikla, lukka løsninger er at du for eksempel ikke kan overføre alle timene med musikk du allerede har overført én gang til PCen - alt må med andre ord gjøres på ny hvis du binder deg til Bose - og at du heller ikke kan ta backup av innholdet.

Harddisker kan som kjent krasje uavhengig om de er koblet til nettverk eller ikke.

Systemene kan utvides med Bose link-standarden, som betyr at lyden fra ett mediesenter kan distribueres trådløst til høyttaleranlegg (fra Bose) i opptil 14 rom. Jeg kjenner ingen som har så mange rom, men prislappene på systemene kan tyde på at Bose kjenner opptil flere.

Det billigste anlegget koster 22 000, mens 48 Series III-systemet koster hele 50 000.

Du kan se og lese mer om flere Bose-nyheter i bildespesialen til venstre!