ENDELIG filmleie på Xbox 360!!! Foto: Per Ervland
ENDELIG filmleie på Xbox 360!!! Foto: Per ErvlandVis mer

Lei film med Xbox 360!

Endelig kan vi nordmenn gjøre det amerikanerne har gjort i årevis. Men PS3-eierne må vente litt til...

Som ivrig filmnerd har det vært en pine å konstatere at filmleie, enten det nå er via spillkonsoller eller iTunes, ikke har vært tilgjengelig for oss nordmenn. For mens amerikanerne har smilt fra øre til øre og lastet ned filmer i HD-kvalitet og SD-kvalitet i sin egen stue, har jeg måttet nøye meg med kjøpe- eller leie-film fra den lokale videosjappa.

LES OGSÅ:

Hovedforklaringen til selskapene har vært rettighetsproblematikken, men for meg som kjøpevillig kunde har det vært en fattig trøst.

Men i dag forandret dette seg, får nå har Xbox 360 fått filmleie, Facebook og Twitter.

Kun på Xbox 360

I høstoppdateringen til Microsoft - som altså lanseres i dag, ligger nemlig den forgjettede Zune Video Store, samt Twitter og Facebook-applikasjoner som våre kollegaer i ITavisen forteller mer om her.

For fra og med i dag kan du altså leie filmer i HD-kvalitet (1080p) med Dolby Digital 5.1, eller i vanlige SD-kvalitet.

Totalt skal det være rundt 100 filmer tilgjengelig nå ved lanseringen, og selv om det foreløpig ikke er så mange i HD-kvalitet akkurat nå (ca 30 av de 100) - så tror vi at dette vil forandre seg raskt.

Zune Video-store ligger under Microsoft Marketplace i 360-menyen, og når du klikker deg inn på en aktuell film får du muligheten til å se en trailer eller få mer informasjon om filmen.

Hva koster moroa?

I følge Pressfire som har testet filmleiefunksjonen koster filmene i standardoppløsning mellom 350 og 470 Microsoft-poeng. I kroner og øre vil det si 29 eller 38,50 per film.

Ikke uventet er HD-versjonene noe dyrere, prisen her vil ligge på mellom 38,50 og 57 kroner (eller 470 - 690 poeng). Watchmen er et eksempel og ligger f.eks i 1080p til 57 kroner.

Leie-film!

Husk at du ikke kjøper filmen, du leier den. Filmen vil heller ikke lagres på harddisken din, så har du dårlig plass her fra før kan du slappe av:-) Filmen vil altså streames, og i følge Microsoft bør du ha en båndbredde på minimum 4Mbit.

Fra du har betalt filmen har du to uker på å se den, men i det øyeblikket du trykker på play-knappen begynner klokka å løpe; da må nemlig filmen ses i løpet av 24 timer.

PS: Det er kun en liten softwareoppdatering på 6-7 MB som må lastes ned for å komme i gang med filmleien.

Har du prøvd film-leien? Del dine erfaringer med oss i debatten nederst!

Men hva med Playstation 3?

Med sin nye slim-edition har PS3 virkelig fått fart på salget her hjemme, og siden konsollkrigen fortsatt er intens skjærer det dem antagelig i hjertet at Microsoft har slått dem når det gjelder filmleie i norden.

I følge våre eksperter hos ITavisen vil PS3 åpne for filmleie i de store EU-landene i løpet av året, for så å følge opp med resten av EU-landene etterhvert. Hvordan Norge ligger an vites imidlertid ikke, men det er vel ingen tvil om at vi nordmenn ikke står øverst på prioriteringslista....

Mer om den store oppdateringen til Xbox 360 får du hos ITavisen