Klokkeklar for forandringer

Det er ikke bare utseendet som imponerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mekaniske klokker er i dag stort sett forbeholdt pensjonister og armbåndsurentusiaster, først og fremst fordi ingen lenger gidder trekke dem opp. De er for opptatt med å holde orden på eBay-auksjonene sine og Facebook-statusen ("Spiser middag mens jeg leter etter ny skiftenøkke på Jernia.no").

LES OGSÅ:

Jaeger LeCoultre har et slikt navn som bare ærverdige klokkeprodusenter kan ha, og med denne mekaniske bordklokka tar de den berømte Atmos-serien enda et steg videre.

Atmosfærisk.

Atmos-klokkene er spesielle fordi urmekanismen drives av temperaturforandringer. Ingen batterier, ingen strøm, og ingen ekstern opptrekksmekanisme.

En hermetisk forseglet beholder i klokka inneholder en blanding av gass og flytende etylklorid (eller kloretyl, om du vil), som utvider seg i et ekspansjonskammer idet temperaturen i rommet stiger. Dette setter en spiralfjær i spenn, og når temperaturen i rommet synker igjen og gassen trekker seg sammen, vil den samme fjøra slakkes.

Denne konstante bevegelsen mellom spenning og avspenning trekker opp hovedfjæra, og får altså urverket til å gå.

Gi gass

. Utrolig nok trengs det bare en temperaturforandring på én grad Celcius for å gi klokka nok, eh, gass til å gå i to dager, forutsatt at forandringen skjer innenfor et intervall på 15 og 30 grader.

Atmos-klokka på bildet over er designet av Marc Newson, en veldig produktiv og veldig kjent australsk designer som nesten matcher auraen til Philippe Starck. Urverket nærmest svever i en bobleblokk av Baccarat-krystall, og et så oppsiktsvekkende utseendet at prisen helt sikkert er minst like oppsiktsvekkende.

Disse gassklokkene kan angivelig fungere i årevis uten menneskelig inngripen, og trives veldig godt midt i en klimakrise som angivelig har ført til temperaturforandringer godt utover normalen.

Tiden går mens jorda forgår.

Kilde: Watchismo