Kjøpeguide for flatTV

Det er lett å gå seg vill i flatTV-jungelen. Her er en guide som vi håper gjør kjøpeprosessen litt enklere.

Du har endelig spart opp nok penger, fått tillatelse fra husets øvrige innbyggere og lest deg opp på tester og anbefalinger.

LES OGSÅ:

Men når du står der i butikken, omringet av et titalls TV-apparater er det lett å føle seg fortapt. Heldigvis finnes det noen enkle ting å huske på for at kjøpet skal bli vellykket.

En liten introduksjon.

Drukner du i uttrykk som HDTV, 1080, HDMI og DVI? Det er ikke så vanskelig som det høres ut som. Under følger en rask oppklaring av det viktigste:

HDTV: High Definition TV er høyoppløste TV-sendinger i 16:9-format, også godt kjent som "widescreen" eller bare bredformat. Kvalitetsmessig snakker vi om en reform: TV-bildet blir både skarpere og mer detaljert fordi HDTV har høyere oppløsning enn dagens TV-sendinger. Dette krever selvfølgelig at du har en høyoppløst flatskjerm.

Dagens TV-bilder består av 576 vertikale linjer, mens HD-materiale har hele 720 eller 1080 slike linjer. Her er det altså plass til mye mer informasjon i bildet. I USA har de hatt tilgang til HDTV i årevis, så her ligger vi litt bak.

Det er høyst usikkert når eventuelt TV2 eller NRK vil sende i HD. I dag får du tilgang til slike sendinger via egne filmkanaler hos Canal Digital. I mellomtiden kan vi også kose oss med HD-materiale fra for eksempel spillkonsoller eller Blu Ray-spillere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HDMI: High-Definition Multimedia Interface er sammen med DVI den beste inngangen på en flatTV. HDMI overfører et digitalt og ukomprimert videosignal sammen med flerkanals digitallyd.

Hos mange av de nye og påkostede flatskjermene er det nå vanlig med to HDMI-innganger. Vi ser også at slike kontakter dukker opp på stadig mer utstyr, ikke minst venter mange på HD-DVD-spilleren til Xbox 360 og Playstation 3 med Blu Ray-spiller.

DVI: Digital Visual Interface gir deg den samme bildeoverføringen som HDMI, men overfører ikke digitallyd. Her trenger du med andre ord en ekstra kabel til lyd.

HDMI-kabel til venstre og DVI-kabel til høyre.
HDMI-kabel til venstre og DVI-kabel til høyre.
Vis mer

Progressiv: Beskriver hvordan et bilde blir tegnet opp. Her blir alle linjer tegnet opp linje for linje fra topp til bunn. Krever mye båndbredde.

Interlaced/linjeflettet: Den andre måten å tegne opp et bilde på. Her tegnes annenhver linje opp samtidig. Krever mindre ressurser enn progressiv, men blir også betraktet som en svakere opptegningsmetode.

Oppløsning.

Oppløsningshysteriet blant flatskjermer begynner å minne litt om mekapikselracet hos digitalkameraene. Du bør ikke stole blindt på spesifikasjonene, men heller se på bildekvaliteten.

Skjermer med støtte for 1080p (det teoretisk beste signalet) har blitt veldig populære på kort tid. En slik oppløsning kan være gunstig dersom du planlegger å skaffe deg utstyr som sender 1080p-ut, som for eksempel en Blu Ray-spiller. Da passer innsignalet perfekt til TV-skjermen. Men hvis du kun har tenkt å se på TV anbefaler vi at du velger en skjerm med lavere oppløsning, for eksempel 1366x768. Det er ingen vits å betale for noe du ikke kommer til å bruke.

For å få utbytte av en 1080p-skjerm bør TVen være 40-tommer eller større. På små skjermer er det ingen hensikt med en slik oppløsning siden det er grenser for hva øyet kan oppfatte.

Plasma eller LCD?

Nå som du er forberedt på noen av begrepene du kan møte i din jakt på drømmeTVen, hopper vi over til spørsmålet som mennesket har stilt seg selv siden tidenes morgen: Skal jeg kjøpe plasma eller LCD-TV?

Du har kanskje latt deg skremme av historier om innbrenning på plasmaskjermer. I praksis vil det si at logoer og bilde-elementer som står lenge på skjermen legger igjen merker på skjermen og lager en slags skygge. Derfor anbefales ikke plasma til PC eller spillbruk, siden slike kilder ofte er fulle av statiske elementer.

Vi skal ikke avfeie plasma helt som spillskjerm. Er du forsiktig og har en TV av god kvalitet kan det gå bra. Er du uheldig og ender opp med midlertidige innbrenninger har de fleste plasmaer i dag programmer du kan kjøre for å fjerne slike skygger. Men, ja, det kan gå galt - og da er det greit å vite at slike skader ikke vil omfattes av TV-produsentens garanti.

På generell basis leverer plasmaTVene et varmere bilde, men dette kommer selvfølgelig an på hvilken TV-modell det er snakk om. En veldig billig 42-tommers plasma-TV vil sannsynligvis se dårligere ut enn en påkostet LCD-TV på 32-tommer uansett hvilke "regler" som gjelder.

Det samme prinsippet gjelder for svartnivå, som LCD-skjermene har fått mye kritikk for. Vi har sett billige plasmaer med et dårligere svartnivå enn en god LCD.

Men det er ingen tvil om at en plasmaTV av god kvalitet slår LCD-skjermene ned i støvlene når det kommer til fargemetning og svartnivå. Derfor egner de seg ofte ypperlig som filmTV.

Det er også på sin plass å nevne at LCD-skjermene stort sett har høyere oppløsning enn plasmaskjermene. Du vil dermed få større utbytte av spillkonsoller som tilbyr høyoppløst innhold, og ikke minst vil bildet bli skarpere når du kobler til en datamaskin.

Du får kjøpt veldig små LCD-skjermer, mens plasmaene er begrenset til 37-tommer og oppover. Det er også verdt å merke seg at en stor LCD fortsatt er noe dyrere enn en like stor konkurrent i plasmaklassen.

Hva skal du spørre om i butikken?

Hos enkelte butikker tar de inn HDTV-kanaler for at TVene skal vise seg fra sin beste side. Foret med høyoppløste sendinger som passer flatskjermen perfekt vil selv den styggeste andungen se ut som en svane. TVene er dessuten ofte stilt inn slik at de skriker om oppmerksomheten din. Her bør du følge et par enkle triks for ikke å bli lurt:

Be om å få se analoge TV-signaler. Dersom du kun mottar TV-signaler via en RF-antenne i veggen bør du være på vakt. Dette er nemlig det dårligste signalet du kan servere en flat-TV, og ettersom ikke minst LCD-TVer har svært høy oppløsning og skarpere bilde enn gamle bilderørs-TVer, kan analoge RF-signaler ende opp med å se direkte dårlig ut. Be derfor om en demonstrasjon i butikken hvis dette er viktig for deg - forskjellen mellom HD og et analogt antennesignal er dramatisk.

Ta med din egen DVD-film! Mange butikker sverger til tegnefilmer som demofilm. Slike filmer tar alle flatTVer i mot med glede og presenterer bildet uten store problemer. Du avslører eventuelle svakheter i bildet mye lettere med en film du har sett mange ganger før.

Be om å få se digitale TV-signaler dersom analoge ikke er tilgjengelig. Dette er sendinger som leveres via for eksempel Canal Digital eller Get, og som krever en digital dekoder i tillegg til et abonnement. Husk at digitale TV-sendinger vil være av betraktelig bedre kvalitet enn analoge. Ser TV-bildet dårlig ut med digitale signaler er det et alvorlig minustegn.

Lek rundt i menyene. Synes du menyene er brukervennlige? Ikke alle produsenter er like flinke til å lage et forståelig menysystem. Lek litt med kontrast og lysstyrke og se hvordan bildet endrer seg. Sjekk hvordan bildet reagerer når du aktiverer støyreduksjon. Benytt også sjansen til å bli kjent med fjernkontrollen - den kommer du nemlig til å tilbringe mye tid med.

Sjekk utstyrsnivået. Ta en liten titt på baksiden av apparatet og sjekk hvor mange innganger som er tilgjengelig. Her bør du finne minimum to (helst tre) SCART, en HDMI, en VGA og en komponent-inngang. Husk at jo mer utstyr som skal kobles til TVen, dess flere innganger trenger du. S-video bør også være på plass for enkel tilkobling av digitalkamera, og det er en fordel om denne inngangen er plassert på siden av TVen, slik at det er enkelt å komme til uten å måtte kave rundt på baksiden av skjermen.

Dette liker vi! Mange innganger som er godt merket. Veldig brukervennlig!
Dette liker vi! Mange innganger som er godt merket. Veldig brukervennlig!
Vis mer


Hva skal du se etter? Hvis du pauser et mørkt bilde kan du lett se hvilke skjermer som dreper detaljer. Gå også til siden av skjermen. Blir bildet blått eller duset ut? Mange av de rimeligere LCD-skjermene har dårlig betraktningsvinkel. Vær også oppmerksom på graderinger, det vil si at fargepartier som går fra for eksempel mørk til lys grønn ikke tegnes opp som en helt jevn flate.

De fleste skjermer vil ha tilløp til graderinger, men noen er verre eller bedre enn andre.

Synes du dette var mye å huske på? Husk at det er snakk om en investering til flerfoldige tusen kroner, og da er det lov å ta seg god tid!

Endelig hjemme!

Når du endelig har fått din splitter nye super-TV i hus gjenstår det å koble til alt utstyret ditt. Her er noen forslag til hvordan du kan gjøre det:

Xbox 360 - Komponent

Digital dekoder- SCART RGB (sjekk i manualen for hvilken SCART som støtter RGB - det gir nemlig best bilde via scart-inngangen)

DVD-spiller med digitalutgang- HDMI

DVD-spiller uten digitalutgang - Komponent eller SCART RGB

Blu Ray-spiller - HDMI

Xbox - SCART RGB

Playstation 2 - SCART RGB

PC - VGA, DVI eller HDMI

Dersom du vil ha hjelp til å stille inn TVen din slik at den yter sitt beste anbefaler vi å kjøpe en kalibrerings-DVD. Selv bruker vi denne, men det finnes flere gode alternativer å få kjøpt.

Trykk her for å se alle TV-testene fra 2006!

Trykk her for å se årets beste LCD-skjermer!

Kilde: Wikipedia