Her slipper du TV-lisensen

MiniTV er lansert for de heldigste av oss. Men kan du få?

46-tommer vs MiniTV. Hvilken ville du tatt med deg på bussen?  Foto: Per Ervland
46-tommer vs MiniTV. Hvilken ville du tatt med deg på bussen? Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag lanseres MiniTV i Norge, og som seg hør og bør er det kulturminister Trond Giske som står for den offisielle åpningen. Bak satsingen står NRK, TV2 og MTG (bl.a TV3), som altså har samlet seg om prosjektet under navnet Norges Mobil-TV (= NMTV).

LES OGSÅ:

Hva er nytt?

- Men har vi ikke mobil-TV fra før av, tenker du kanskje? Nei, og her er det viktig å holde tungen rett i munnen. Det tilbudet som har vært fram til idag har nemlig vært styrt av teleoperatørene, og dermed har du stort sett vært nødt til å betale for innholdet i form av abonnementspris eller kostnader til datatrafikk, f.eks til mobilen din.

Og det er altså her MiniTV skiller seg ut.

MiniTV kringkaster nemlig signalene via DMB-nettet, og dette betyr at TV-signalene er gratis å se på. Ja, her slipper du faktisk også å betale TV-lisensen - noe som oss bekjent er det eneste unntaket fra den lovpålagte lisensen som havner i landets postkasser hvert halvår. Fritaket for TV-lisensen tror vi er et svært viktig punkt for at MiniTV skal slå til, så dette er noe vi applauderer.

Per dags dato er det disse seks kanalene som ligger fritt tilgjengelig i DMB-nettet: NRK1, NRK2, NRK3, TV3, TV2, og TV2 Nyhetskanalen.

Merk deg at NRKs kanaler alltid skal være gratis, mens TV2 og T3 planlegger å ta betalt for sine kanaler når løsninger for kryptering og betaling (Conditional Access System/CAS) er implementert og på plass.

I tillegg til TV-kanalene vil alle DMB-mottakere også ta imot de 15 radiokanalene som sendes via DAB. Det vil si: P4, NRK P1, NRK P2, NRK P3, NRK Gull, NRK Alltid nyheter, NRK mP3, NRK Super, NRK Klassisk, NRK Sport, NRK Jazz, NRK Båtvær, NRK Folkemusikk, NRK Oslofjord og NRK Sámi radio.

Enhver DMB-mottaker kan dermed ta imot en pakke med 21 radio- og TV-kanaler.

Hva trenger du?

Selv om TV-signalene er gratis må du kjøpe en mottager som takler DMB-signaler, og per dags dato er Cowons mediespiller D2 et av flere alternativer (TEST av D2 kommer på mandag).

Selve DMB-mottakeren er på størrelse med en mynt, og kan dermed plasseres inne i nær sagt alt som har en skjerm, eller i utstyr som kan overføre data til en skjerm. I utlandet får du allerede DMB-mottagere i både GPS-er, USB-pinner til PC, og mobiltelefoner, så her er det altså duket for mange spennende produkt-tester framover.

Men hvem kan få?

Foreløpig er det kun dekning i Oslo-området via fire sendere slik at signalet blir best mulig, dekningsgraden antas dermed å være rundt en million nordmenn foreløpig. Resten av landet skal også få ta del i herligheten, men når dette kommer er ukjent for oss i skrivende stund.

NB: Du får dekningskart i bildespesialen.

Vil det slå an?

Selv må jeg si at jeg så langt er imponert over tilbudet. Å kunne se live-TV når du sitter på bussen er noe jeg har savnet lenge, og med flere kanaler å velge mellom bør det også være mulig å finne noe aktuelt å se på. Som småbarnspappa er det heller ikke til å legge skjul på at dette er noe jeg kan friste ungene med. Er vi for sent hjem til barne-TV kan dette definitivt redde stemningen i bilen når smågnagerne begynner å bli utålmodige....

Det store spørsmålet blir selvsagt hvorvidt mobiltelefonene & GPS-ene som selges i Norge vil bli tilgjengelig med innebygget DMB-mottager framover. Dette kan være forskjell på suksess og fiasko. Som nevnt tidligere kan du også kjøpe en mediespiller med DMB-funksjon, og da får du jo også video-spiller til dine egne favorittserier, samt MP3 og radio-funksjon. Test av Cowon D2 kommer altså på mandag, så følg med:-)