Fingernem eller fingerslem?

QWERTY-tasturet skjelver i tastene. Kan New Standard bli dets overmann?

Hvis du hadde fått lov til å nullstille verden (kom igjen, kjør på - du har vår velsignelse), kan du ta små mengder pollonium på at en god del ting som du i dag tar for gitt ville endt opp som noe helt annet.

LES OGSÅ:

Hjulet ville kanskje endt opp med å bli trekanta, slik at du får både bevegelse og bremse i samme gjenstand.

Ser du? Det er slike forslag som gjør at jeg sitter bak et tastatur og skriver ting som dette.

... ut med ei Q.

Skulle du derimot funnet opp nettopp tastaturet på nytt, ville du sannsynligvis kastet dagens QWERTY-standard i sjøen. Den er nå snart 150 år gammel, og, ærlig talt, ville du for eksempel hatt en 150 år gammel datamaskin på kontoret ditt? Nei.

Du ville kanskje gjort noe slikt som New Standard-tastaturet, som begynner helt fra scratch. Bokstavene er arrangert i alfabetisk rekkefølge, og opphavsmannen, John Parkinson, har i tillegg klart å redusere antall taster med hele 50 prosent.

Fargekoding.

Han har i tillegg gitt tomlene hver sin mellomrom-knapp (som vel strengt tatt øker antall mellomrom-taster med 100 prosent, men, ok), mens pilknappene har fått plass midt på tastaturet.

Fargekodingen skyldes ikke at Parkinson er fargeblind, men eksisterer for å hjelpe forstokka QWERTY-brukere med overgangen til en helt ny standard. For de som ikke ønsker spydige kommentarer fra kolleger om Toys R' Us og Fisher Price kommer New Standards-tastaturet også i en kjedelig, sølv-svart utgave.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Litt historie.

Oppfinneren av QWERTY-tastaturet, Christopher Scholes, hadde egentlig laget et tastatur til skrivemaskinen som fulgte det samme alfabetiske prinsippet som Parkinson nå slår et tasteslag for. Men ettersom Scholes måtte forholde seg til at han levde på 1800-tallet og at utgangspunktet hans var skrivemaskinen, møtte han på noen helt enkle mekaniske utfordringer.

Han oppdaget nemlig raskt at etter hvert som en begynte å skrive med en viss hastighet, ville nabo-pinnene med bokstaver henge seg opp i hverandre, slik at brukeren måtte fikle med pinnene når han egentlig skulle skrive storslåtte kjærlighetserklæringer til en ensom grevinne i et slott i fjellene i gamle Tyskland.

Overgangsvindu.

Derfor fant Scholes ut hvilke bokstaver som ble mest brukt - før han plasserte disse bokstavene lengst fra hverandre i pinne-rekka. Veldig smart løsning i 1860, men kanskje ikke en fullt så smart løsning i 2006.

New Standard-tastaturet koster rundt 500 kroner (uten moms og frakt), men vær forberedt på at de første gangene du skal skrive "med vennlig hilsen" så ender det opp med å stå "due udaajhf idklen" i stedet for.

Kilde: New York Times