Ett fett hva du kjøper

Svenskene har testet, og funnet svaret vi alle egentlig visste.

Det er vanskelig å si hva som er mest risikabelt: Å stille seg utenfor Det hvite hus med en lekepistol rettet mot presidentpalasset, eller å påstå overfor en lyd- og bildenerd at billige kabler er like bra som rådyre kabler.

LES OGSÅ:

Ved hjelp av gigantlaboratoriet Intertek i England har det svenske nettstedet Testfakta endelig funnet svaret på i det minste det digitale kabelmysteriet.

Ingen forskjell?

Intertek har gått gjennom ni ulike HDMI-kabler, som er ledningen veldig mange av oss bruker mellom TVen og for eksempel kabel-TV-dekoderen eller DVD-spileren. Prisene på de to meter lange kablene varierer fra 169 til 2198 svenske kroner (mellom 130 og 1720 norske kroner), og konklusjonen på testen er enkel å oppsummere:

Alle kablene er nemlig like gode.

Les også:
Lydkabler til over 100.000 kroner meteren
Kablene er fjernet
Alle våre TV-tester!

Ingen forringelse

Overføringskapasiteten til HDMI-kablene ble testet mot fire forskjellige standarder, hvorav den laveste er den som er nødvendig for å sende en film fra DVD-spilleren til TVen uten signalforringelse. Den høyeste kapasiteten er forbeholdt den såkalte 1080p/60hz Deep colour-standarden, som er så krevende at den foreløpig ikke er å finne hos almuen.

Wireteks 170-kronerskabel gjorde det akkurat like bra som Van den Huls luksusutgave til 2200 svenske kroner, og førstnevnte, sammen med de andre, rimelige kablene, holdt til og med mer enn de lovet på pakningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Får seg en knekk

De ni testkablene er riktignok mulig å skille på ett område. Hvis du stadig vekk bøyer og tøyer HDMI-kablene, enten fordi du har barn som gjør det for deg, eller fordi du bruker dem som hoppetau under morgentrimmen, kan det lønne seg å ta en kikk på utvalget.

Les også: Den store HD-bløffen

Den dyreste ledningen klarer heller ikke her å gå av med seieren. Van den Hul VDH klarer "bare" 4000 knekk før det merkes på signalkvaliteten, mens Hama og Profigolds HDMI-kabler tåler over 10 000. Merk deg likevel at hvis en kabel klarer over 1000 knekk er dette mer enn godkjent hos Interteks hvitkledde laboratorierotter, så alle testkandidatene besto i prinsippet også denne delen av testen.

Testens dyreste kabel er også den stiveste, så hvis det er trangt bak TVen har du akkurat fått det tredje argumentet du trenger for å spare halvannen tusenlapp.

- Butikkpersonalet forsøker ofte å overtale kunder som kjøper for eksempel Blu-ray-spillere til å kjøpe med den dyreste HDMI-kabelen for å få best mulig bilde. Generelt sett fraråder vi forbrukerne å gjøre dette. Det er simpelthen ingen praktisk forskjell på de billige og dyre når det gjelder lengder under fem meter, sier sjefsforsker Ray Brooker ved Intertek til Testfakta.se.

Kablene som ble testet (pris i svenske kroner):

 • Hama HDMI-kabel (400 SEK)
 • Belkin Pure AV HDMI audio video cable (1000 SEK)
 • Profigold Prov1002 (500 SEK)
 • Tech Link 680202 (800 SEK)
 • Tech Link 690202 (590 SEK)
 • Argon 5103H (700 SEK)
 • Van den Hul VDH HDMI Ultimate (2200 SEK)
 • Wiretek HDMI to HDMI cable (170 SEK)
 • Siba HDMI-kabel (300 SEK)

  Les også:
  Lydkabler til over 100.000 kroner meteren
  Kablene er fjernet
  Alle våre TV-tester!

  Full test

  Du kan lese hele testen here, samtidig som du koser deg med herlige svenske uttrykk som statuspryl og signalförlust.