Endelig kommer NRK i HD

12. februar braker det løs med OL i HD på statskanalen.

Endelig blir det HD-sendinger på NRK! Foto: NRKs nye logo.
Endelig blir det HD-sendinger på NRK! Foto: NRKs nye logo. Vis mer
Publisert

Det har nok irritert de ellers så sindige NRK-ansatte at de ikke har hatt en egen HD-kanal på plass, men nå er det altså kun få dager igjen:

Hele OL-balletten fra Vancouver blir nemlig sendt i HD, og startskuddet blir OL-studiet fredag 12. februar klokka 20:14.

Hva trenger du?

For å kunne se OL-sendingene i HD må du ha en TV som takler HD-sendinger, altså en HD-ready eller full-HD TV.

Men TV-en er ikke nok.

For det første må innholdsleverandøren din videreformidle HD-kanalen/HD-sendingene, og i tillegg må du ha en digital mottakerboks som tar imot HD-signalene og sender dem videre til TV-en. (Husk nå også at du må koble boksen til TV-en via en digital HDMI-kabel, eller de analoge komponentkablene. Scart vil ALDRI gi deg deg HD-kvalitet!)

Trådløs hjemmekino? Glem det: Store gutter vil ha kabler

Hvor får du TV-signalene fra?

Her gjelder det å holde tungen rett i munnen.

Er du RiksTV-kunde er alle deres godkjente TV-mottagere HD-klare, så her er det bare å finne fram til NRK1 HD, og smile fra øre til øre.

Har du Viasat, Get eller Canal Digital (eller en lokal leverandør) må du imidlertid dobbeltsjekke at du har en HD-klar dekoder, og ikke en gammeldags SD-dekoder.

Selv er jeg for eksempel parabolkunde hos Canal Digital (=CD), og alt jeg trenger er å stille min HD-PVR på kanal 15, som altså er den plasseringen CD har gitt NRK1 HD.

Hvilken kvalitet får du på HD-sendingene?

– Alle våre HD-sendinger vil ha en bitrate på 1,5 Gbit/s og komme ut i 720p, bekrefter Arild Hellgren, Teknologi-redaktør i NRK.

Men er det ikke 1080i som er den vanligste standarden på HD-sendinger?

- Det viktige er hvilken datastrøm som brukes, fortsetter Hellgren. - Vi i NRK har sett svært nøye på hvilket format som gir best bilde, og vår dom er entydig: 720p er det som gir best resultat. Og dette tror jeg ikke vi blir alene om heller. Jeg blir overrasket om ikke både TV2 og Canal Digital vil gjøre det samme som oss framover.

Har du 600.000 kroner til overs, kan du kjøpe denne 103-tommeren slik at du virkelig får fullt utbytte av sendingene, og ja, den kan returneres etter OL.

Hva med lydkvaliteten. Får vi nå endelig ekte 5.1 lyd?

- Nei, det ligger dessverre litt fram i tid, sier Hellgren. Til å begynne med vil altså NRKs HD-sendinger komme i vanlig stereo-lyd. Dette er imidlertid noe vi jobber med, og 5.1 vil altså komme etter hvert, avslutter Hellgren.

Vil alt bli sendt i HD på denne kanalen?

Svaret er nei. NRK må først gjennom en nitidig oppgradering av utstyret sitt, overgangen vil altså gå skrittvis, slik at stadig flere programmer bli sendt i dette formatet.

Foreløpig er blant annet disse bekreftet på NRK Beta:

Himmelblå, Der ingen skulle tru at nokon kunne bu, og den internasjonale Grand Prix-finalen. I tillegg skal det også vises noen spillefilmer i HD, blant annet Spiderman 2, Drageløperen, og Det gyldne kompasset.

(Merk deg at flere innholdsleverandører (blant annet Canal Digital) allerede har lagt ut NRK1 HD i kanallistene sine, men HD-kvaliteten får du altså først når OL-sendingene starter).

Send videoen til gutterommet: Full HD uten en tråd

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer