21:9 til venstre, en 42-tommer til høyre. Hvilken ville du hatt? Foto: Øyvind Paulsen
21:9 til venstre, en 42-tommer til høyre. Hvilken ville du hatt? Foto: Øyvind PaulsenVis mer

Endelig har vi sett 21:9 TV-en

Hvorfor i all verden har ikke konkurrentene tenkt på dette?

Philips overrasket publikum og skremte antagelig vettet av konkurrentene når de offentliggjorde nyheten om sin nye film-TV; Cinema 21:9.

LES OGSÅ:

Dette er nemlig den første TV-en som viser spillefilmene uten at du må irritere deg over de sorte stripene over og under bildet du ellers får på din vanlige widescreen-TV. De fleste spillefilmene tas nemlig opp i Cinemascope-formatet (2.35:1 som altså er ganske nært 21:9), og ikke i 16:9 som er formatet flat-TVen din har.

Førsteinntrykk

Vi fikk endelig lagt våre klamme hender på TV-en når vi var på Malta sammen med IFA-messen, og må innrømme at vi likte det vi så: Designet er flott, og skjermstørrelsen har definitivt wow-faktor.

Cinema 21:9 TV-en er på 56-tommer, og høydemessig vil det si at den har den samme skjermstørrelsen som en 42-tommer. Det er altså de ekstra tommene på sidene som gir det lille ekstra til filmfolket, og er du like glad i å se på DVD og Blu-ray som oss, er dette definitivt spennende nyheter.

Trykk her for å se en herlig breial demovideo av Cinema 21:9 med bla. Al Pacino!

21:9 er proppet med all den bildebehandlingen Philips har på skrytelista (mer fakta finner du her), men dessverre var demo-modellen som sto utstilt en svært tidlig prototype. Bildekvaliteten kan vi dermed ikke si noe om før vi har gjennomført en full TV-test. Her er det altså bare å følge med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kompromisser du må leve med

At 21:9 TV-en kommer til å se bra ut når du koser deg med Blu-ray filmene dine er en ting, det som derimot blir spennende er jo hvordan den vil takle 4:3 og vanlige 16:9-sendinger. Som du ser i bildespesialen lover Philips at skaleringen av 16:9 til 21:9 skal gå smertefritt. 4:3-sendinger vil imidlertid bli oppskalert til 16:9-format, og dermed vil du altså få sorte striper på sidene. Personlig kan vi fint leve med det, for oss er spillefilmer i Cinemascope gulroten for en heftig TV-kveld. Men en ting er hva Philips skryter av, hvordan skaleringen ser ut i praksis er det umulig å si noe om før vi får testet den selv.

Legg også merke til at denne TV-en vil kreve en ny Blu-ray spiller. Bildemessig kan du selvsagt benytte den spilleren du allerede har på en av de 5 HDMI-inngangene, men for å få med deg undertekstene i 21:9 må disse flyttes opp, og foreløpig er det bare Philips nye Blu-ray spiller som vil støtte dette. Hvorvidt konkurrentenes Blu-ray spillere vil få denne funksjonen via software-oppdateringer vites foreløpig ikke.

I tillegg til TV-en og Blu-ray spilleren lanserer Philips forøvrig også et helt nytt 7.1 anlegg. Vi kommer tilbake med mer om dette.