En snikinnføring for stua

Hva gjør du som mann hvis din bedre halvdel ikke vil?

Det er en kjensgjerning at stua er det mest symboltunge rommet i huset eller leiligheten. Den i parforholdet som klarer få inn mest mulig av sine ting på de mest synlige stedene har vunnet, eller har i det minste skaffet seg en midlertidig ledelse.

LES OGSÅ:

Denne artikkelen skal vise deg - mannen - hvordan du kan klare å snike inn mesteparten av elektronikken du trenger for å leve et anstendig liv sammen med din bedre halvdel*.

1. TV

Joda, størrelsen har noe å si, men alt er relativt. Selv om du bor i en relativt liten stue kan du likevel få 40-tommers TVen du sikler etter til å virke ganske liten. Ta med deg din kjære til elektrobutikken, og vis fram TVen. Så beveger du deg videre til en 46-tommer, eller, hvis du møter mer motstand enn forventet, en 52-tommer.

Sammenliknet med en 12 tommer større TV vil nemlig ikke din favoritt framstå som det monsteret den kanskje ser ut som hjemme i stua. Når TVen først har ankommet leiligheten er mye av arbeidet gjort, og du kan begynne den langsomme prosessen med å bearbeide sjokket din kjære har blitt utsatt for når dere skrur på Dagsrevyen for første gang.

2. Hjemmekino

En av de, bokstavelig talt, største utfordringene deltakerne i en stuekamp står ovenfor er hjemmekinoanlegget. Ikke bare består det av minst seks deler (fire høyttalere, en subwoofer, og en forsterker), det skal også plasseres i hver sin ende av rommet. Det betyr at det finnes høyttalere både foran deg, og bak deg, og at det også skal trekkes kabler fra området rundt flatskjermen til et sted i nærheten av sofaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slike kabler kan ta livet av den gode stemningen for godt. Vær derfor strategisk.

Trekk opp ledningene langs gulvlister eller liknende, og, for guds skyld ikke bruk, oransje eller rød signalkabler selv om selgeren i butikken sa at de gir best lyd. Som vanlig gjelder følgende kjøreregel: Det som er best for anlegget er ikke alltid best for forholdet.

Bakhøyttalere er dessuten relative både hva størrelse og design angår. Unngå høyttalere som ser ut som de burde vært montert i hattehylla på en Opel Ascona (85-modell), og husk at det finnes svært beskjedne løsninger som likevel er til å leve med - sjekk bare størrelsen på disse bakhøyttalerne!

Alt om hjemmekino på DinSide finner du her

3. Innpakning

Med innpakning mener vi ikke bare at du skal ta med minst et dusin roser hjem hver gang du har spontanhandlet elektronikk du kanskje egentlig ikke burde handlet.

Vi tenker først og fremst på at hvis ting er ute av syne, er de ofte ute av tankene. Klarer du finne en TV-benk som ikke viser fram alt utstyret som en arbeidsledig glamourmodell på Paradise Hotel, er mye av jobben gjort.

Det finnes en del veldig smarte løsninger som både er diskret og funksjonelle, som for eksempel Ikeas Bonde-skjenk. Den ser bra ut, har gjennomsiktige skapdører slik at signalet fra fjernkontrollen slipper gjennom, kabeluttak på baksiden, og plass til tonnevis av utstyr. Spillkonsoller, dekoderbokser, trådløse rutere, DVD-spillere, surroundforsterker - alt vil du få plass til.

Les også: Bort med kabelflokene

4. 1-2-regelen

Hvis du har klart å mase deg fram til ny hjemmekinoforsterker på 40 kilo, bør du være forberedt på å kompensere. Tillat gjerne farger i stua som ville gjort deg blind da du bodde på en tikvadrats hybel i studietida, og glem heller ikke den viktige 1-2-regelen.

Hvis du kjøper én ting, bør du være parat til at din bedre halvdel kjøper to. Hvorfor? Fordi hennes ting har en tendens til å koste langt, langt mindre enn dine ting.

5. Demp deg

Det finnes godt voksne menn som fortsatt ikke har lagt fra seg Playstation eller Xbox-konsollen, og som bruker uanstendig mye kveldstid på å drepe tyske og japanske soldater fra den Andre verdenskrig. Har vi hørt. Vi kjenner ingen slike, men har et råd til dem likevel:

Hodetelefoner.

Lyden av bomber og granater er vakkert, for all del, men av ukjente årsaker er det ikke alle som får frysninger på ryggen av den susende lyden fra en bazooka.

Du må med andre ord ikke blåse krigen ut i stua for å glede av den. Et par bra hodetelefoner, som for eksempel Beyerdynamic DT-770 Pro, vil tilby en utadæsjælopplevelse som ikke behøver stå så mye tilbake for full pakke med 5.1-lyd og subwooferbass. Ikke lekker de særlig lyd heller, samtidig som de demper lyden fra utsiden skremmende effektivt.

Hvis du kjøper deg nye hodetelefoner: Rykk tilbake til punkt 4.

Over til deg

Nå har vi listet fem mer eller mindre håpefulle - noen vil si håpløse - forslag til hvordan det er mulig å få som du vil i stua, uten å inngå kompromisser som knekker selvrespekten fullstendig.

Du har sikkert noen punkter selv. List dem opp i forumet under, og, for all del, damene må også være med.

*Denne artikkelen bør leses med skjevt blikk og lokalbedøvelse i den kritiske sansen.