Digital kopi av Blu-ray filmene

Hadde det ikke vært deilig med en lovlig kopi av Blu-ray filmene dine?

Er du like glad i sene filmkvelder som meg har du sikkert lagt merke til at stadig flere Blu-ray filmer selges med en klistrelapp det står ”Digital Kopi” på, men hva betyr det egentlig?

LES OGSÅ:

Vi sakser fra pressemeldingen til Warner Bros.: ”En digital kopi er en digital fil som kan lastes ned til PC, og gir forbrukeren lovlig tilgang til en digital versjon av filmen av høy kvalitet.”

Og joda, det høres glimrende ut - men helt perfekt er det ikke.

Skal friste til å kjøpe filmen

Tanken til Warner er gi Blu-ray kjøperne en bonus, i håp om at de lar seg lokke til å kjøpe flere filmer i dette formatet i stedet for å kjøpe de rimeligere DVD-utgavene, eller enda verre: Laster den ned på ulovlig vis.

Filmfrelste som vi er, synes vi selvsagt at dette hørtes ut som en god idè, og vi testet derfor muligheten på vår nyeste Blu-ray film; Body of Lies, med DiCaprio og Russel Crove i hovedrollene.

Slik gjør du det

Inni coveret ligger det en lapp med en kode samt instruksjoner om hvordan du går frem for å få tak i den digitale kopien. I praksis betyr det at du må gå til nettadressen og taste inn koden din , hvor du etter litt mikk-makk (sjekk bildespesialen, får mulighet til å laste ned to digitale kopier av filmen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

En for PC (1,23 GB) og en for portabel (546 MB), vi lastet selvfølgelig ned begge.

Kun for PC & Windows-enheter…

Hvis du bruker Mac kan du imidlertid bare glemme de digitale kopiene fra Warner, de fungerer nemlig bare på Windows PC-er med XP eller Vista.

Dessverre stopper det ikke her heller, for den digitale kopien vil utrolig nok heller ikke fungere på iPod, iPhone, Zune eller PSP.

Digitale kopier:

God eller dårlig idè? (Avsluttet)
Håpløst når det ikke støtter Mac, iPod og iPhone(40%) 444
Flott, jeg liker det(21%) 234
Ok, men for mye mas(21%) 228
Bryr meg ikke(18%) 194
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

På min bærbare Dell hadde jeg imidlertid ingen problemer med å spille av filmen via Windows Media Player. Merk deg imidlertid at det ikke er noen Blu-ray kopi du får, kvaliteten er ok – men i beste fall tilsvarende det du får på DVD.

Irriterende DRM-mas

Dessverre har tydeligvis Warner vært livredde for at kundene skal spre den digitale kopien videre.

Det betyr i praksis at filmen kun kan spilles av på den PC-en du bruker når du laster ned den digitale kopien. Jeg prøvde f.eks uten hell å overføre filen til en minnepinne og se den på PC-en som står ved siden av TV-en. I praksis kobler da Windows Media Player seg opp på nettet, sjekker DRM-statusen, og gir beskjed om at jeg må taste inn koden min en gang til. Etter å ha gjort dette får jeg imidlertid beskjed om at koden ikke kan brukes flere ganger.

(Merk deg også at den lille digitale kopien som er beregnet på portable enheter kun vil fungerer dersom mediespilleren din synkroniserer filene via Windows Media Player – dette fikk vi imidlertid ikke testet)

Trenger vi digitale kopier?

Jeg innrømmer glatt at jeg liker tanken på å få en digital kopi av Blu-ray filmene mine. Men siden jeg bruker iPhonen min som mediespiller får jeg altså ikke benyttet meg av tjenesten, og det gjør det dessverre lite interessant for meg.

DRM-låsningen til den PC-en du bruker under nedlastingen er heller ikke optimal.

Ok, jeg kan forstå at de vil begrense piratkopieringen, men resultatet er likevel at jeg som faktisk velger å kjøpe alle mine filmer sitter igjen med et dårligere tilbud enn de som i stedet velger å laste ned ulovlig. Akkurat det er og blir et paradoks.

Men hva synes du om de digitale kopiene? Del det med oss i debatten!