Universallader i sikte?

Får EU det som de vil, vil vi snart få en lader som passer til alle mobiltelefoner.

Endelig slutt på ledningskaoset? Foto: made-in-china.com
Endelig slutt på ledningskaoset? Foto: made-in-china.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fram til nå har det vært vanlig at hver mobil har kommet med en helt unik lader. En Nokia-mobil kan for eksempel ikke lades med en lader fra Sony Ericsson, og enda verre: Ofte har hver mobilprodusent kommet med ulike typer ladere etter hvert som nye generasjoner mobiltelefoner har strømmet til.

LES OGSÅ:

Dette vil EU-kommisjonen nå ha slutt på, ifølge telecompaper.com.

Miljøskadelig.

Av miljømessige årsaker har mobilselskapene lenge blitt oppfordret til å holde seg til en felles lader, uten at det har skjedd de helt store endringene. Nå har imidlertid visepresident i EU-kommisjonen, Günter Verheugen, mistet tålmodigheten.

- EU-kommisjonen planlegger å lovpålegge mobiltelefon-produsentene til å lage en felles lader som passer for alle mobiltelefoner, sier Verheugen i et intervju til den tyske kringkastingsorganisasjonen Deutsche Welle.

Han utelukker ikke at det vil bli iverksatt strenge tiltak for tvinge produsentene til å komme med en løsning. Målet er å redusere det store volumet av elektirsk avfall i Europa, som er i ferd med å bli et stort miljøproblem.

- Dagens situasjon krever at brukerne kjøper en ny mobillader for hver nye mobiltelefon, og dette er uholdbart, mener Verheugen.

Kan bli vanskelig.

President i Information & Communications Technology Industry Association (EICTA), Tony Graziano, tror imidlertid det kan bli vanskelig å etterfølge et slikt lovpåbud.

- Kravet er juridisk og teknisk umulig ettersom det innad i EU er forskjeller i spenning – og batterikravene.

EU-kommisjonen satser i første omgang på at mobilindustrien vil utvike en felles lader på frivillig initiativ, men advarer med at EU har den juridiske og politiske makten til å tvinge igjennom et slikt lovpåbud om det ikke snart skjer noe.

Kilde: telecompaper.com

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!