Modafinil er sterk som en okse

Klar for en oppkvikker?

Hvis du allerede er på din femte kaffekopp når du leser dette, og i tillegg har begynt å se rosa alligatorer og prikkete melkekartonger med små firfislebein, er det en overveiende sannsynlighet for at to ting har skjedd: Du har drukket for mye kaffe, og du er inne i din tjuesjette time på rad med arbeid.

LES OGSÅ:

Enten det, eller så er alt som ble fortalt oss i "Jurassic Park" faktisk sant.

Førti timer.

Modafinil er navnet på et sentralstimulerende legemiddel som kan fikse det all verdens kaffe aldri klarer, nemlig å holde deg våken i minst 40 timer - uten særlige bivirkninger. Det loves også at brukeren beholder full hjernekapasitet mens vedkommende er våken, og selv om du kanskje vil savne å klappe den rosa alligatoren over ryggen, vil du i det minste få ting gjort.

Dette er med andre ord for deg som i kortere perioder har behov for å være litt mer våken enn vanlig. Etter at den intense arbeidssesjonen er over og virkningen av pillen(e) forsvinner, tar du simpelthen igjen den tapte søvnen ved å, eh, sove.

Resept.

Pillen er er reseptbelagt og brukes hovedsakelig til å behandle ADHD-relaterte symptomer, og narkolepsi og andre søvnforstyrrelser. Skift- og turnusarbeidere vil for eksempel kunne oppleve irregulær søvnrytme som en følge av vekselvis natt- og dagjobbing , men Modafinil kan hjelpe med å regulere søvnen slik at en er våken når en skal - og sover når en skal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Produktet, som i hovedsak markedsføres under navnene Provigil, Aletec og Vigicer, er et slags viagra for hjernen, og skal i tillegg til søvnutsettelsen også stimulere hukommelsen og evnen til å resonnere.

Militært.

Da er det kanskje ikke så overraskende at det amerikanske forsvaret (eller angrepet, om du vil) har vist interesse for pillene. Soldater har som kjent litt andre arbeidsdager enn deg, og kan ikke stemple ut klokka fem fordi "nå er det helg!". De har derimot behov for å holde ut i time etter time, kanskje til og med døgn etter døgn, og trenger skjerpa blikk og skjerpa hode mens de leter etter Bin Laden.

Modafinil vil sannsynligvis passe G.I. Joe eller Jane som hånd i hanske, bare vedkommende får et godt sted å sove etter endt oppdrag. Litt for mange doser med dette søvndrepende middelet kan være forskjellen på kose og psykose.

Bruk og misbruk.

For du er sikkert smart nok til å forstå at det finnes bruk og misbruk.

Hvis du heller i deg Modafinil i samme tempo som du drikker vann etter trening er du ferdig innen kort tid. Og da mener vi ferdig.

Prisen for Modiodal, som er navnet på legemiddelet med Modafinil-virkestoffet som selges i Norge, er 804 kroner for 30 tabletter (takk, Fredrik!).

Prisen for misbruk kan vise seg å være mye høyere.

Kilde: Gizmag