Enda en lysende ide

Trafikksikkerhet og miljøvern i et lite lys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uopplyste bilveier kan være like ille som uopplyste forbrukere: Det ender opp med å koste, enten i form av penger, eller i form av menneskeliv.

LES OGSÅ:

Og med den pretensiøse innledningen kan vi gå rett på sak, som i dette tilfellet er et sett geniale veilys i England.

Billig.

De tilsynelatende beskjedne LED-lysene er installert langs 120 mindre, britiske veier, og er en del av et forsøksprosjekt som blant annet skal få ned ulykkestallene på strekninger som bokstavelig talt er alt annet enn allfarvei.

Prosjektet vil samtidig redusere strømutgiftene som er knyttet til å belyse veistrekninger. Hvert LED-lys har nemlig et innebygget solcellepanel, og er derfor svært billig i drift.

Reagér!

Astucia SolarLite, som er navnet på prosjektet, gir bilistene økt sikt, og følgelig også økt trygghet. I motsetning til tradisjonelle lyktestolper, som ifølge studien gir føreren en gjennomsnittlig reaksjonstid på usle 3.2 sekunder ved farefulle situasjoner, øker LED-lysene tiden du har på å gjøre noe konstruktivt til hele 30 sekunder.

Det skyldes at sikten blir på hele 900 meter ved rette strekninger, nok til å gi selv døsige sjåfører tid til å reagere på elgen i det fjerne.

Hvis Vegvesenet leser dette har vi et par veistrekninger i Midt-Norge som kanskje kunne nytt godt av litt mer lys.

Kilde: Autoblog