Zumodrive gir deg tilgang - overalt

Smart nettløsning for deg som ofte flytter på filer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenk deg om litt nå – hvor mange enheter bruker du til daglig som er koblet mot Internett? Muligens har du en stasjonær maskin hjemme, en PC på jobben, en ekstra bærbar PC, en mobiltelefon, den minibærbare du ikke har fortalt kona at du har kjøpt ennå og kanskje til og med en maskin du har koblet til TV-en i stua. I tillegg kjører de til og med forskjellige operativsystemer.

Dette kan være en utfordring på flere måter. Noen ganger sitter du på jobb og skulle hatt en fil fra hjemmemaskinen; andre ganger har du bare iPhone tilgjengelig, men til din store skuffelse glemte du å overføre det nye Depeche Mode-albumet før du ble med samboeren på en langhelg til svigers. I tillegg skulle du gjerne ha vist dem bildene fra podens 2-årsdag, men dessverre hadde du ingen minnepenn tilgjengelig da du skulle reise.

Zumodrive er en tjeneste som løser denne knuten ved å tilby nettbasert lagring som kan brukes på tvers av flere enheter og operativsystemer. Vi har tidligere omtalt både Dropbox og Skydrive, men så vidt vi kan se, er det ingen av dem som tilbyr alt Zumodrive tilbyr.

image: Zumodrive gir deg tilgang - overalt


Virtuell stasjon

Som nevnt fungerer Zumodrive med flere ulike enheter. Når du installerer programvaren, dukker nettområdet ditt opp som en egen disk, enten du befinner deg i Windows, OSX eller Linux (sistnevnte er foreløpig på alpha-stadiet). Til og fra denne kan du så bare kopiere filer, akkurat som du gjør til en hvilken som helst harddisk.

>> Den store backup-guiden

Filene lastes så opp til Zumodrives tjenere og krypteres for å bevare sikkerheten. Når du så har installert klienten og logget på din brukerkonto på flere maskiner, vil alle maskinene ha tilgang til filene som ligger lagret hos Zumodrive. Derfra kan du enten åpne dem direkte (Zumodrive er blant annet kompatibel med iTunes slik at du kan ha hele musikkbiblioteket ditt lagret i nettskyen), eller velge å laste dem ned slik at de er tilgjengelige lokalt; kjekt hvis du skal på tur der du tviler på om du har nettilgang.

Dessuten tar Zumodrive vare på versjonshistorikk på alle filer, slik at det for eksempel er mulig å rulle tilbake til en tidligere versjon av et dokument du har flikket litt for mye på.

1GB gratis

Det er ingen begrensning på hva slags filtyper du kan laste opp; tilsynelatende ei heller på filstørrelsen, bortsett fra at du selvsagt er begrenset i forhold til hva du er villig til å betale for. Gratisversjonen inkluderer 1GB lagringsplass, og for $3 pr måned får du det tidobbelte. For 25GB betaler du $7, og deretter går prisene opp til $80 i måneden for 500GB hvis du virkelig vil slå på stortromma.

image: Zumodrive gir deg tilgang - overalt


Det finnes også en gratis iPhone-app du kan laste ned, slik at også telefonen din vil ha tilgang på filene. Du kan streame musikken via denne applikasjonen, bla i bilder eller vise enkelte filtyper, deriblant Word-dokumenter, PDF-filer m.m. På den måten trenger du heller ikke å bruke opp plass på telefonen.

>> 10 snodige ting du kan gjøre med iPhone

Del med andre

Som med Dropbox, kan du også tilgjengeliggjøre innholdet ditt for andre; enten ved å høyreklikke og velge share, eller via webgrensesnittet der du også har tilgang på alle filene dine. Mottar du invitasjoner til å se på filer fra andre, vil også dette innholdet vises i din Zumodrive.

Vi synes også det er svært elegant at du kan bake inn en bildeviser på en hvilken som helst nettside med bildene du har lagret. Under ser du et eksempel med eksempelbildene som følger med:


Det ser dog ut til at dette kun gjelder for alle bildene som ligger i Pictures-katalogen, men vi har allerede sendt en forespørsel om dette kan gjøres pr. underkatalog slik at du kan vise noen, men ikke alle bilder i et lysbildeshow.

Vi opplevde også enkelte ustabilitetsproblemer med iPhone-applikasjonen, men annet enn det er det ikke så mye å sette fingeren på.

Spennende fremtidsutsikter

Utviklerne har også opprettet et forum på sine sider, der de fortløpende svarer på brukernes henvendelser og ser ut til å være ganske ivrige på å implementere det som ønskes.

Blant kommende funksjoner kan vi blant annet nevne automatisk monitorering av mapper slik at endringer i en lokal mappe automatisk oppdateres på Zumodrive, en applikasjon til Android-telefoner, nytt webgrensesnitt og mer til.

Du setter i gang på https://www.zumodrive.com/.