Zorin OS 6 - Linux for Windows-brukere

Skal gjøre det ekstra enkelt å konvertere.

Zorin OS gir deg den klassiske Windows-følelsen som du kjenner fra Windows 7. Men i motsetning til Windows er Zorin gratis. Det er også det aller meste av programvaren.
Zorin OS gir deg den klassiske Windows-følelsen som du kjenner fra Windows 7. Men i motsetning til Windows er Zorin gratis. Det er også det aller meste av programvaren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den neste Windows-utgaven, Windows 8, lanseres 26. oktober, og introduserer et helt nytt grensesnitt som allerede har satt sinnene i kok hos mange brukere.

Her ser du noe av grunnen

De største skeptikerne vurderer andre alternativer, som MacOS og Linux. Sistnevnte kan installeres på helt vanlige PC-er, og kan for mange være et bra, og ikke minst gratis alternativ til Windows.

Nesten likt

Zorin OS er et relativt ferskt tilskudd til Linux-familien, med et grensesnitt som er nesten identisk med Windows 7. Hensikten er selvfølgelig å gjøre det enklere for Windows-brukere å ta steget over i Linux-verdenen:

image: Zorin OS 6 - Linux for Windows-brukereGrensesnittet i Zorin OS 6 er svært likt Windows 7

Utviklerne mener dessuten at Zorin OS både er sikrere og raskere enn "originalen".

Les også: Lag din egen Linux-minneplugg

Ubuntu i bunn

Operativsystemet er basert på Ubuntu, og en rekke programmer kommer forhåndsinstallert. Det samme gjelder kodeker og drivere som er nødvendig for å kunne spille av det meste av filmer og musikkformater. I tillegg er også Wine installert og konfigurert, slik at du kan kjøre en god del forskjellige Windows-programmer.

At Zorin OS er basert på Ubuntu merkes, selv om grensesnittet er vesentlig annerledes. Du får for eksempel tilgang til Ubuntus flotte Software Center, som gjør det enkelt å installere nye programmer, eller "pakker" som det kalles i Linux-verden.

Skjermbilder fra operativsystemet og programmene:


Kan kjøres direkte

Og som Ubuntu trenger du ikke å installere operativsystemet for å prøve ut funksjonaliteten. Du kan bare brenne DVD-en og starte PC-en med DVD-en i drevet. Er den satt opp til å søke etter oppstartsfiler på CD/DVD først, vil du kunne kjøre hele operativsystemet direkte fra platen. Men ønsker du full funksjonalitet og best mulig stabilitet, bør det installeres på harddisken din - og aller helst på en harddisk uten Windows på, er vår erfaring hva angår Linux.

Operativsystemet er i utgangspunktet gratis og lastes ned i form av en ISO-fil som må brennes til DVD (eller overføres til minneplugg ved hjelp av Unetbootin, men du kan kjøpe installasjonsmedier med versjoner som er spesialsydd for diverse brukerscenarier, inkludert Gaming, Multimedia og Business.

Du finner mer informasjon om Zorin OS på denne siden.

Les også: Aldri vært enklere å prøve Linux