Zip-drive for USB-porten

Zip-stasjonen har hatt stor suksess i markedet med sine plater med 100 MB lagringskapasitet. I dag finnes det versjoner for SCSI, IDE og parallell-port. Snart kommer også en ekstern versjon for den relativt nye USB-porten.

Universal Serial Bus (USB)-porten har hittil ikke vært sælig mye brukt. Støtte for denne porten ble da heller ikke implementert før i Windows 95 OSR 2.1, og det er stort sett bare maskiner som er solgt i løpet av det siste året som har disse portene. Til gjengjeld regner man med at 9 av 10 skrivebords-PCer som selges i år har USB-støtte.

USB-porten er tenkt å erstatte serieporten. Med sin overføringshastighet på opptil 12 Mbps har den et mye større potensiale enn serieporten med sine maksimalt 115 Kbps. Microsofts Windows 98 og Apples MacOs 8.1 støtter USB fullt ut med "plug and play". Fore-løpig finnes det bare noen få enheter som kan kobles til, som f.eks. skjerm, tastatur og digitale kameraer.

Kommer mot slutten av året

Iomega har vist en ny utgave av sine eksterne Zip-stasjoner på MacWorld-messen i New York. Den nye enheten vil ha innebygget USB-grense-snitt, og man slipper da en stor og klumpete parallell-kabel, samtidig som det sparer plass på skrivebordet. Med et operativsystem som støtter "plug and play" kan man også koble til og fra Zip-stasjonen uten å måtte starte maskinen på nytt.

Zip-platene har plass til 100 MB og er noe av det mest standardiserte utskiftbare lagringsmediet som finnes. Hittil er det solgt over 15 millioner Zip-stasjoner. Iomega regner med å starte leveransene av USB-stasjonen mot slutten av året, og prisen blir rundt kr 1.100 + mva.

Artikkelen fortsetter under annonsen