Zeptor - trådløs musepenn

Det er ikke alle som trives med en vanlig mus som pekeverktøy. Mange kreative løsninger har sett dagens lys, denne gangen har vi testet en trådløs penn.

Mange PC-brukere sliter med spenninger som skyldes et bokstavelig talt anstrengt forhold til musen. Det er svært vanskelig å av-lære feil muskelbruk, så løsningen for mange er å gå over til et helt annet pekeredskap. Da er det viktig at man i utgangspunktet er bevisst på å ikke etablere nye spenninger.

Pennen Zeptor holdes svært annerledes enn en mus, den er formet som en variant av en penn, og holdes på samme måte.

Det er selvsagt viktig at man holder pekefingeren i en avslappet bue, og ikke presser pekefingeren slik at den får feil vinkel - det gjelder forøvrig bruk av alle typer penner og blyanter.

Zeptor - trådløs musepenn

Trådløs med kule

Zeptor - trådløs musepenn

Hele løsningen består av en mottaker – Z-Dock - som kobles til en USB-port på PCen, en spesiell palett-lignende musematte - Z-Pad - av gummilignende materiale med høy friksjon og selve pennen - Zeptor.

I tuppen på pennen sitter det en liten metallkule, som har samme funksjon som kulen på en vanlig mus. Kulen er av metall og er ganske litem, den er derfor avhengig av et underlag med en viss friksjon for å rotere. På en glatt musematte, som passer en optisk mus, fungerer ikke Zeptor i det hele tatt. Hvis du vil bruke både mus og Zeptor om hverandre, må du altså ha to musematter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Zeptor - trådløs musepenn

Selve pennen veier bare 27 gram med batteri, og har tre små knapper på oversiden av tuppen. Kulen fungerer også som en knapp når du presser den ned.

Du kan velge forskjellige musknapp-funksjoner på knappene i kontrollprogrammet, og selvfølgelig justere følsomheten og kalibrere responsen på alle måter.

Vi fant ut at grunninnstillingen gjorde Zeptor for lite følsom, slik at den var litt ”tung” å bruke. Ved å øke følsomheten for bevegelse og akselerasjon, fikk den mer pennfølelse. Dette er selvsagt individuelt.

Likevel ble vi ikke helt fortrolig med at vi til tross for oppjustert følsomhet fremdeles måtte gi pennen et visst press ned mot underlaget, og ikke bare kunne la den gli fritt.

Vi skal ikke se bort fra at dette vil endre seg over tid, at det er en vanesak. Alle nye verktøy må man jo venne seg til.

Sensiva

Det følger også med et program som kalles Sensiva. Det gjør at du kan i stedet for å velge en menyfunksjon kan utløse denne ved å trykke den midterste knappen på pennen og tegne en strek eller enkelt figur.

Tegner du en ”C” ovenifra blir det som å velge Cut på Edit-menyen eller trykke Ctrl+C. En strek oppover blir Copy, en U hvor du tegner øverst fra venstre er Undo, begynner du øverst fra høyre blir det Redo. Og så videre.

Dette krever innlæring og tilvenning, og vi er litt skeptiske til produktivitetsgevinsten. Hvis man bare har én hånd er det fantastisk, men vi har heldigvis to, og den venstre er veldig grei å bruke til Crl+Z,X, V mens man bruker den andre hånden på musen, eller kanskje en Zeptor penn.

Konklusjon

Zeptor ligger fint i hånden, det tar ikke lang tid å lære seg å bruke den, men kanskje litt lenger tid å venne seg helt til bruken. Dette avhenger selvsagt av motivasjonen. Har man problemer i forbindelse med vanlig musbruk, vil motivasjonen være høyere enn hos oss, som heldigvis ikke har slike problemer.

Den er også elegant og virker solid nok. Vi mistet den i gulvet et par ganger, en gang spratt lokket av og batteriet trillet av gårde. Men det var bare å sette den sammen igjen med et enkelt håndgrep.

Prisen er 599 kroner eks mva og Zeptor distribueres av EET

Du kan lese mer hos produsenten Kanitech og hvis du vil teste Sensiva kan du laste ned en prøveversjon her.