Zepto ZNote 2215w

Zepto sin første Sonoma-maskin er den første i testlaben med Intels nye grafikkløsning, og har ellers alt som skal til for en skikkelig multimediabærbar. Se hvordan det klarte seg i testene våre.

Testresultat

Zepto Znote 2215w

TV-kort, avspillingen uten OS, og video inn

Dårlig ytelse for Sonoma

Med 15-tommers bredformatskjerm, innebygd TV-kort og herlighetene som kommer i Intels nye Centrino-plattform, ser Znote 2215w ut til å kunne være noe i nærheten av den perfekte multimediemaskinen.

LES OGSÅ:

Dessverre er ikke maskinen vi har fått låne av Zepto den ferdige utgaven, og støtter seg i stedet tungt på "gamle" løsninger, som standard DDR-minne (altså ikke DDR2), gammeldags harddiskgrensesnitt, og AC97-lyd i stedet for High Defnition Audio-kodeken. Den ferdige maskinen skal ha alle de nye egenskapene i Sonoma-plattformen, sier Zepto.

Til gjengjeld kommer testmaskinen med Intels siste grafikkbrikke, som vi er veldig spent på. Resultatene av denne reglen er dessverre at denne testen risikerer å bli avleggs om bare få uker, når den ferdige maskinen er klar for salg.

Men med Zeptos første Sonoma-maskin teller funksjonene og de bredere egenskapene mer enn de tekniske spesifikasjonene. Dette ser ut til å være en maskin som virkelig kan gjøre reisen litt mer underholdende - som en slags mobil stuemaskin.

Spesifikasjoner

 • 1,7 GHz Intel Pentium M (2MB L2 cache)
 • 1024 MB DDR333
 • Intel 915GME-brikkesett
 • Integrert Graphics Media Accelerator m 128 MB delt minne
 • 15,4-tommers WXGA-skjerm på 1280x800
 • 60 GB harddisk (4200 rpm)
 • 10/100 mbit LAN
 • 802.11a/b/g WLAN
 • Modem
 • Musikkavspiller uten OS
 • TV-kort m. S-Video inn
 • 1x mini-FireWire, 3x USB 2.0
 • Vekt: 2,58 kilo
Se flere spesifikasjoner her

Det første som slår oss er selve formen, som er vesentlig bredere enn den er høy, takket være bredformatskjermen. Det harde topplokket gir et solid inntrykk, og skjermen får nesten ikke utslett av harde trykk på dette. Den er også litt tykk, med fire cm fra topp til tå.

Zepto ZNote 2215w

Det andre er at den har et kontrollpanel for lydavspilling i fronten - der høyttalerne også ligger. Dette gir deg muligheten til å spille musikk mens maskinen er av, fra musikk-CDer som ligger i DVD-spilleren, og visstnok også MP3-filer. For å unngå at du skal bli ufrivillig underholdning på offentlige steder, har Zepto lagt inne en sikkerhetsventil her; du må trykke godt og lenge på "på-knappen" for å få i gang spilleren.

Pekere og taster

Zepto ZNote 2215w

Znote 2215w har en styreflate som vi ser alt for sjelden i bærbare PCer. Den ligger "under" kabinettet, uten noen form for kanter eller skjøter som ellers samler opp skit og lort og hva det enn måtte være. Den har også en rullesone lengst til høyre - som vi også gjerne skulle sett oftere. Ulempen med denne designen er at du får lite tilbakemelding når tommelen din beveger seg over den, slik at du fort ender opp med å flytte markøren uten å vite det.

Selve tastaturet er også senket inn i kabinettet på en stilig og kanskje også original måte. Dermed stikker ingen av tastene "opp" høyere enn resten av kabinettet, og vi kom ikke borti dem i det hele tatt når vi dro en linjal over kantene.

Rent praktisk sett er tastaturet av typen vi har sett på svært mange bærbare i det siste, med horisontal retur-tast, piltaster i full størrelse, og en rekke med sidenavigasjonstaster helt til høyre ved siden av returtasten. Disse er det ofte lett å treffe ved en feiltakelse, men bortsett fra dette er tastaturet meget godt å skrive på, uten å skape den sedvanlige maskingeværknatringen når vi gjør det.

Grafikk og video

Det mest spennende med 2215w er kanskje skjerm- og videoegenskapene, som ikke hadde noen problemer med å henge med i HD Video-testen vår, der vi kjører en rekke forskjellige filmklipp i 720p og 1080p-format. Og HD Video ser lekkert ut på 2215w, ingen tvil om det.

Skjermen i testmodellen vår har en oppløsning på 1280 x 800 bildepunkter. Denne er lys, skarp og fargerik. Zepto kan også levere den med en skjerm med høyere oppløsning på 1600 x 1050 bildepunkter for noen ekstra hundrelapper.

Grafikkortet er Intels Graphics Media Accelerator - arvtageren til den heller trege Extreme Graphics-brikken. Denne gangen er det maskinvarestøtte for DirectX 9, og nesten god nok ytelse til å kjøre de siste spillene, med en poengsum på 871 i 3DMark 03.

Zepto ZNote 2215w

Men ikke forvent noen topp ytelse i de siste spillene her. En kjapp runde med Timedemo-funksjonen i Doom 3 (på 640 x 480) ga oss 6,7 bilder i sekundet i gjennomsnitt - men det føltes mye tregere.

Multimedia

TV-kort er en sjelden glede i bærbare PCer, selv om det har begynt å dukke opp oftere i det siste. Det følger også med programvare for å se TV på mottakeren, og dette fungerer vel og bra. Vel vitende om at det er få som sitter rett foran skjermen og ser TV, har Zepto også lagt med en liten og flat fjernkontroll.

Lydkortet som sitter i er gamleversjonen av Intels standardkodek, AC97. I produksjonsmodellen kommer det her High Definition Audio, som kan sende forskjellige lydstrømmer til forskjellige utganger, og "bytter om" på kontaktene i forhold til hvilke plugger du setter i.

Lyden ut av høyttalerne var høy, dyp og fin både i lydspilleren mens maskinen var av og i forskjellige Windows-programmer. Derimot var det litt vel høye diskanter, men det må vi bare regne med fra så små høyttalere. Til å være på en bærbar, kan vi ikke annet enn å si at dette er en hederlig løsning.

Ytelse

Til å være en Sonoma-maskin yter Znote 2215w forbausende svakt. En poengsum på 2957 i PCMark 04 begynner det å bli en stund siden vi ville ha skrevet hjem om, og det er faktisk over tusen poeng lavere enn Fujitsu Siemens' Sonoma-PC.

Det er også ganske lavt sammenlignet med AMD-baserte Acer Ferrari 3200 eller den beste "gamle" Centrinoen til nå, Komplett 410. Disse fikk henholdsvis 3352 og 3880 poeng.

Zepto ZNote 2215w

Mye av forklaringen på dette ligger at dette er en preproduksjonsmodell der komponentene verken er optimale eller optimalisert for hverandre enda. Det eneste vi kan si oss imponert over på ytelsessiden slik det står i dag er den integrerte grafikkløsningen, som langt overgår den forrige generasjonen fra Intel.

Et batteri til å leve med?

Batteriet i ZNote 2215w holdt i drøye 2,5 timer med Batterymark-testen, som er litt i laveste laget selv for gamle Centrino-maskiner. Så spørs det hvordan batterilevetiden blir med en raskere disk og DDR2-minne under panseret. Den blir neppe noe bedre.

Ikke mins fordi dette er en multimediemaskin som bruker strøm på en del andre ting enn kontoroppgaver og lett bruk. Her vil det gå mye energi til TV-kort og spinnende DVD-disker, som som ikke brukes av testprogrammet. Men det er mulig å se en normal DVD-film påfyll.

Vår erfaring med viften er for øvrig at den sjelden skrur seg ordentlig på, selv ikke under ganske høyt press fra ytelsestestene våre. Maskinen ble heller aldri særlig varm å ta på. Dette kan selvfølgelig også endre seg med raskere harddisk og minne.

Oppsummering

Ser vi bort fra ytelsesresultatene, som forhåpentlig vil bli rettet i produksjonsmodellene, sitter vi igjen med en relativt kraftig, veldesignet maskin med nesten alle de egenskapene vi kan tenke oss i et mobilt multimediesenter.

Den bærbare vi har testet her gir bare et lite glimt av hva som skjuler seg i den endelige utgaven av Znote 2215w. På telefonen til Zepto i dag fikk vi brekreftet at spesifikasjonene er i stadig endring, og selv nå kunne ikke selskapet forplikte seg til en endelig konfigurasjon. Prisene er derimot klare, og den spesifikasjonen som ligner mest på testmodellen vår koster omtrent 13 000 kroner med moms.

Vi gjør også oppmerksom på at maskinen kommer uten noe som helst programvare eller operativsystem, som fort legger til et par tusenlapper hvis du kjøper PC for første gang.

Uansett er Zepto Znote 2215w et imponerende stykke mobilt underholdningssenter, som kan være spesielt interessant for for eksempel studenter som skal ha PC men ikke ønsker TV på hybelen - eller de som rett og slett vil ha litt mer enn en trøtt jobbe-bærbar. Vi er spent på hvordan den blir til slutt!

Testresultat

Zepto Znote 2215w

TV-kort, avspillingen uten OS, og video inn

Dårlig ytelse for Sonoma