Zepto Znote 2002

Zepto Znote 2002 ble kåret til testvinner av oss i juni i år. Den gang overgikk den alt vi hadde sett, både med hensyn til utstyrsnivå og ytelse. Nå har den vært innom testbenken igjen, i en kraftig oppgradert utgave. Prisen er omtrent den samme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Zepto Znote 2002
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
image: Zepto Znote 2002

Oslofirmaet Zepto har opplevd sterk økning i salget av sine bærbare PC-modeller, etter blant annet å ha fått utmerkelsen "Best i test" ved to anledninger her på DinSide. Selv om firmaet fortsatt er å regne som liten på bærbar PC-markedet (1 % markedsandel), tyder mye på at dette er i forandring. Zepto ekspanderer nemlig, og åpner i disse dager underavdelinger i Danmark og Sverige.

Zepto tilbyr for tiden bare noen få PC-modeller, og disse kan du selv være med å konfigurere via selskapets nettsider. Basis-modellene bygges av taiwanske Compal, samme selskap som bygger PCer for Acer, Toshiba og en rekke andre, men oppgraderinger og endringer (for eksempel RAM og prosessor) foretar oslofirmaet selv.

Design og bærbarhet

Znote 2002 har et slank og stilrent design. Innpakningen er i koksgrå plast, og er nesten identisk med forgjengeren, Znote 2001.

Plastlokket er noe mykt, ikke ulikt enkelte Dell-PCer vi har sett på tidligere, og gir temmelig lett etter når du trykker på det. Legger du tunge gjenstander på PCen, kan skjermen i verste fall ta skade. Her har vi sett langt mer solide løsninger, og her ligger det et klart forbedringspotensiale for Zeptoen.

Bortsett fra dette har Zepto Znote 2002 en form, størrelse og vekt som gjør at vi ikke kvier oss for å bære den med oss. Faktisk er den en av de mest "bærbare" i denne klassen.

Mer for pengene

Maskinen vi har hatt til test de siste ukene er en oppgradert utgave av en modell vi testet i juni i år. Det er ganske morsomt å sammenligne spesifikasjonene mot maskinen vi testet den gang; det er nemlig snakk om vesentlige oppgraderinger, mens prisen er omtrent den samme. Hør bare her:


  • Prosessor er fortsatt Intel Pentium 4 Mobile, men er nå 2.0 GHz mot 1.8 i juni.
  • Minnet er nå doblet, fra 256 MB i vår, til 512 MB nå (DDR-SDRAM).
  • Harddisken er nå på 40 GB (5.400 rpm (!), mot 30 i juni.
  • Innebygd trådløst nettverksmodul (802.11b) hilses også velkommen.

Dette sier ganske mye om prisutviklingen på komponenter til bærbare PCer - her snakker vi altså om knappe fire måneder! Du kan fortsatt få den gamle konfigurasjonen, men da til langt lavere pris.

For øvrig er vårt nye testeksemplar utstyrt med en kombinert CD-brenner og DVD-ROM (8x8x4x24x), Firewire-port, 3x USB-porter, 2x PCMCIA-plasser, IrDA, parallellport, innebygd vanlig nettverkskort, V92-kompatibelt modem og SmartMedia-kortleser. Sistnevnte er for lesing av og skriving til minnekort som finnes i MP3-spillere og enkelte digitalkameraer. I tillegg får du med en diskettstasjon som kan byttes ut med CDRW/DVD-enheten dersom du skulle få behov for det.

Grafikkløsningen er fortsatt hentet fra Nvidia; Geforce 4 Go med TV-utgang er fortsatt blant de kraftigste løsningene som finnes på markedet.

Nok en gang må vi berømme Zepto for utstyrsnivået. Dette overgår det meste vi har sett så langt. Av de få tingene vi kunne tenke oss i tillegg, er USB 2.0 HiSpeed-støtte, noe som nå er på full fart inn som standard, også på bærbare PCer. Standard seriellport og PS/2-port mangler, men disse gårsdagens løsninger kan vel knapt kalles et savn.

Hele maskinen veier knappe 2,8 kg. Det skulle gjøre modellen høyaktuell for deg som tar med deg PCen hver gang du forlater huset eller kontoret.

Etter å ha jobbet mye på ZNote 2002 de siste ukene, opplever vi at vi sjeldnere og sjeldnere setter oss ned ved den stasjonære PCen på hjemmekontoret. Med trådløs ruter, bredbåndstilgang og en kjapp bærbar har man plutselig alt man trenger der man er, og ingen i familien kan lenger klage på at man "gror fast" på kontoret. Den innebygde trådløs-modulen fikk vi derimot ikke til å fungere, men vi brukte ikke særlig mye energi på å finne ut hva som var feil. Vårt eget billige CNet PCMCIA-kort gjorde derimot susen.

Du finner en rekke tilkoblingsmuligheter på Znote 2002
Du finner en rekke tilkoblingsmuligheter på Znote 2002 Vis mer

PCen kan leveres uten Windows, en fordel for alle som sitter på denne lisensen allerede. Da sparer du fort 1.000 – 2.000 kroner. For øvrig følger det med programvare for CD-brenning (Easy CD Creator) og DVD-avspilling, i tillegg til dokumentasjon og drivere på CD.

I bruk

Skjermen er 14,1” stor, og har en oppløsning på 1.400x1.050 punkter (SXGA). Det er mange fordeler med høy oppløsning, men noen vil kanskje synes at SXGA-oppløsning på 14,1” skjerm blir i høyeste laget. Vi hadde derimot ingen problemer med lesbarheten, skjermen var både skarp og lyssterk.

Zepto har dessverre valgt samme tastaturløsning på Znote 2002 som 2001. Dette er helt rektangulært, spesialtaster som mellomrom, linjeskift osv er små, mens noen av de andre tastene som vi har lært oss å bruke ofte (for eksempel Windows-tasten) sitter helt andre steder enn på vanlige tastaturer.

En av forskjellene fra forgjengeren er at knappene for styring av CD/MP3-filer er flyttet under lokket til rett under skjermen, men volum kan fortsatt justeres når lokket er stengt.
En av forskjellene fra forgjengeren er at knappene for styring av CD/MP3-filer er flyttet under lokket til rett under skjermen, men volum kan fortsatt justeres når lokket er stengt. Vis mer

Vi legger til at hele tastaturplaten beveger seg når du trykker på den, spesielt mot midten, og gir totalt sett ikke inntrykk av å være en spesielt robust løsning.

Vi har sett lignende tastatur på en rekke andre bærbare PCer, og mange vil ikke tenke over svakhetene i det hele tatt – før de har prøvd andre løsninger.

Høy ytelse

Som ventet fikk maskinen høy score i samtlige av våre ytelsestester, men ikke på alt. Fujitsu-Siemens Amilo D med 2.2 GHz P4-desktop prosessor var som ventet råere på tyngre jobber, som for eksempel komprimering av WAV-filer til MP3. Znote 2002 brukte rundt 2 minutter og 20 sekunder på 290 MB, mens Amilo D var ca 20 sekunder raskere.

Når det gjelder grafikkløsningen, er den så langt overlegen andre løsninger vi har tittet på. Med andre ord; her får du nok sprut til de mest krevende 3D-applikasjonene og spillene på markedet i dag - og i morgen. 200 MHz raskere prosessor og dobbelt så mye minne hadde derimot hatt liten innvirkning på grafikkytelsen.

Da var forbedringene på harddiskytelsen langt mer tydelig. Zepto har puttet en 5.400 rpm-disk (rotasjoner pr minutt) i PCen mot 4.200 rpm forrige gang. Det har gitt en ytelsesforbedring på rundt 20 % (lese/skrive), i følge våre målinger. Rotasjonshastigheten og det faktum at harddiskplatene er fysisk mindre enn i vanlige 3,5" disker, har vært en av flaskehalsene rent ytelsesmessig på bærbare PCer i forhold til stasjonære. Nå er også dette på vei til å jevnes ut.

Høy ytelse kan likevel ha sine ulemper, og i Znote har disse kommet til uttrykk i batterilevetiden. 2 timer og 4 minutter er ikke særlig imponerende, tatt i betraktning at andre P4-bærbare vi har testet har holdt ut i 3-4 timer. Det er også 6 minutter kortere levetid enn maskinen vi hadde til test i vår.

En annen ulempe med den høye ytelsen er at prosessoren blir svært varm, og trenger god kjøling. Viften i Znote 2002 er ikke blant de mest støysvake, men den tar lange pauser innimellom, og er langt mer behagelig enn f. eks den som sitter i Amilo D fra Fujitsu-Siemens. Bunnplaten blir derimot så varm at det ikke er særlig behagelig å PCen på fanget lenge om gangen. Da bør du ha en pute eller lignende i mellom.

Konklusjon

Zepto har nok en gang vist seg å være et PC-merke som scorer høyt på ytelse, utstyrsnivå og bærbarhet. Znote 2002 egner seg definitivt som stasjonær PC-erstatter.

Det vi ikke liker ved Znote 2002 er først og fremst tastaturløsningen, det myke lokket og den relativt svake batterilevetiden. Disse faktorene får PCen til å fremstå som litt mindre robust enn sammenlignbare modeller fra for eksempel Acer og Toshiba, men det forhindrer uansett ikke at Zepto Znote 2002 etter vår mening er det blant de aller beste kjøpene i denne klassen akkurat nå!

OBS! Vi har for øyeblikket flere bærbare PCer på testbenken, og venter med å kåre ny "best i test" til vi har et representativt utvalg.

Tilbake til testforsiden

Finn den bærbare PCen som passer deg best