Zepto Znote 2001

Zepto er et nytt bekjentskap for de fleste av oss. Dette norske selskapet holder til på Nordstrand utenfor Oslo, og har høstet god omtale i flere tester så langt. La oss se hvordan denne maskinen står seg mot de store og etablerte...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Zepto Znote 2001
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Zepto er slank, og blant de minste PCene i testen
Zepto er slank, og blant de minste PCene i testen Vis mer

Zepto-PCene er satt sammen i Taiwan av Compal, en av verdens største OEM-produsenter av bærbare PCer. Design og spesifikasjoner på maskinene er derimot heilnorske.

LES OGSÅ:

Zepto retter seg ifølge egne utsagn først og fremst mot næringslivet, men etter å ha stiftet et nærmere og meget positivt bekjentskap med Znote 2001, ser vi ingen grunn til at kun næringslivet skal få kose seg med disse maskinene. Til det er forholdet mellom pris og ytelse for bra! Les videre, så forstår du hva vi mener.

Førsteinntrykk

Vårt testksemplar ble levert i en praktisk bæreveske i skinnimitasjon (som er tilleggsutstyr) til kr 434,- inkl. mva. Her var strømforsyning, diskettstasjon og CDer pakket i praktiske lommer på innsiden, men vesken er såpass tynn at den ikke gir noen god beskyttelse mot støt på reise.

Dokumentasjonen ligger hovedsakelig på CD, men det fulgte også med et kom-i-gang ark som viste de første stegene for første gangs oppstart. Som en av få PC-leverandører gir Zepto deg muligheten til å kjøpe PC uten å måtte ta med Windows på kjøpet. Svært kjekt hvis du allerede har en Windows-lisens du vil bruke, og dermed sparer du også penger.

Etter kort tid var vi i gang i Windows XP Professional som var ferdig installert. Noe av det første vi la merke til før vi åpnet lokket, var en knapperad ved hengslingen til skjermen. Her har Zepto plassert en rekke taster for å styre CD- og MP3-avspilling uten at du trenger å starte opp PCen, komplett med knapper for å bytte spor og styre volum. Med andre ord har du en litt stor Discman til rådighet når du er på reise, samtidig som du slipper at batteriene slukes siden det kun er CD-drevet som går.

Helhetsdesignet er pent, selv om det neppe kan kalles banebrytende. Det går i grått og sort om hverandre, med avrundede kanter og glatte flater i motsetning til den oftest ru overflaten på PCer.

Ekstremt høyt utstyrsnivå

Zepto gir deg en rekke tilkoblingsmuligheter
Zepto gir deg en rekke tilkoblingsmuligheter Vis mer

På innsiden finner vi en Mobile Pentium III 1 GHz prosessor, 256 MB minne, 20 GB harddisk, DVD-ROM, og en kraftig GeForce2Go grafikkbrikke med 16 MB RAM. Videre har den innebygd 10/100 mbit nettverk, trådløst 11mbit nettverk (802.11b-standard), v90 modem, og et hav av tilkoblingsmuligheter.

Vi nevner 3 USB-porter, Firewire, 2 PCMCIA-spor, PS/2-port, parallellport, VGA-utgang, IrDA, S-video, Smartmedia-leser, lyd ut/inn, mikrofon, men ingen seriellport. Vi forstår godt at Zepto har valgt å sløyfe seriellporten, siden det meste du kunne tenkt deg å koble til der allerede er innebygd.

Znote 2001 er den eneste PCen i testen som leveres med Smartmedia-leser, så får du selv avgjøre nytteverdien av det. De av oss med digitalt kamera og MP3-spillere synes ihvertfall dette er et kjærkomment tilbehør. Vår testmaskin var ikke utstyrt med kombinert DVD-ROM/CD-RW brenner, men dette kan konfigureres når du bestiller, selvfølgelig til en litt høyere pris.

Kombinasjonen av skjerm og grafikkbrikke takler en maksimal oppløsning på 1400x1050 punkter i 32 biters fargedybde. På en 14.1” skjerm skulle man tro dette ble fryktelig smått, men siden bildet er så sylskarpt og fargesterkt er det ikke noe problem å bruke denne oppløsningen uten lupe. Etter vår mening er bildekvaliteten på Dell Inspiron 4100 og Zepto Znote 2001 omtrent identisk, og også blant våre favoritter i denne testrunden.

Knapper for MP3 og CD-avspilling uten at PCen er slått på, er tilgjengelig når lokket er igjen
Knapper for MP3 og CD-avspilling uten at PCen er slått på, er tilgjengelig når lokket er igjen Vis mer

Navigasjonen skjer med en pekeplate som fungerer uten problemer. Vi synes den var en anelse mindre nøyaktig og ga dårligere respons enn pekeplaten på både Acers og HPs maskiner, men dette er mer en vanesak. Museknappene er store og umulige å bomme på, og skjemmes heldigvis ikke av en høy kneppelyd som tilfellet er hos Dell Inspiron 4100. Et lett trykk er alt som skal til.

Så har vi kommet til tastaturet, hvor vi finner den største innsigelsen mot å kjøpe en Zepto Znote 2001. Det kjennes rett og slett veldig ”plastikk” ut å skrive på, med en knatrete lyd når du skriver. Selve tastatur-layouten er heller ikke den beste, hvor bl.a. Windows-tasten ligger øverst i høyre hjørne og piltastene ikke er skilt ut fra resten av tastaturet på noen måte.

En personlig kjepphest er nei til alle enter-taster som ikke strekker seg over to knapperader, og her får vi dessverre en smal enter-tast som bare er en knapperad høy. Igjen er det snakk om tilvenning, og etter litt tids bruk ble vi mildere stemt mot tastaturet. Uansett bør du selv kjenne på tastaturet før du skaffer deg en bærbar PC. Det er tross alt den delen av maskinen du kommer til å ha mest kontakt med når du skal skrive e-post og dokumenter.

Testmålinger

Zepto har lykkes godt med denne PCen, og den hevdet seg svært godt i alle våre tester. Den lå konsekvent og pustet Dell Inspiron 4100 og HP Omnibook 6100 i nakken i ytelsestestene, som var de kjappeste på det tidspunktet denne testen ble foretatt. I 3D-testene ble den kun slått av Dells maskin med en knepen margin.

I Passmark-testen oppnådde Zepto 157.8 poeng mot Dells 166.5 som var beste resultat. En annen 1 GHz-maskin, Compaq EVO N160, fikk langt dårligere poengsum, og vi aner at Zeptos maskin har bedre innmat.

I PCMark2002 ble det tredjeplass på Zepto i prosessor og minnetestene, med 3177 og 2049 poeng. Best i prosessortesten var Dell Inspiron 4100 med 3622 poeng på prosessoren og 2122 poeng på minnet, mens HP Omnibook 6100 klarte 3403 poeng på prosessoren og 2159 poeng på minnet.

Vi var mindre begeistret for tastaturløsningen
Vi var mindre begeistret for tastaturløsningen Vis mer

Under grafikktestene skinte Zepto sterkt og ble kun overskygget av Dell Inspiron 4100 da denne testen ble foretatt. 3DMark 2001 ga 2346 poeng til Zepto i oppløsningen 1024x768 i 16 biters fargedybde. En knepen seier gikk til Dell med 2487 poeng, med Compaq Presario 1700 på 1585 poeng og Compaq Evo N160 på stusselige 940 poeng. 3DMark 2001 nektet plent å kjøre på HP og Acers maskiner, noe vi kommer tilbake til i deres tester.

Zepto Znote 2001 gir deg også høy leke-faktor med 67.8 bilder pr. sekund (fps) i Quake III (1024x768x16), kun slått av Dell med 69.8 fps. Langt bak følger blant annet HP med 41.6 fps, noe som skyldes at ATI Mobility Radeon-brikken som sitter i den ikke er like sterk som NVIDIAs GeForce2Go-brikke på 3D-grafikk. Grafikkminnet i Dells utgave av GeForce2Go er på 32 MB, mens Zeptoen har 16 MB i kombinasjon med samme brikke. Denne forskjellen gir ikke de store utslagene i ytelsesmålingene for grafikk, men vil kanskje merkes bedre i mer moderne spill enn Quake III, som tross alt er fra 1999.

Praktiske tester

Det er vel og bra med testprogrammer, men vi kjører også noen brukstester for å se hvor godt komponentene i PCen fungerer sammen. Først ut var kopiering av Windows XP-CDen på 484 MB inn på harddisken. Her inntok Zepto en soleklar ledelse med lynraske 4 minutter og 15 sekunder, og milevis foran erkerival Dell Inspiron 4100 hvor vi måtte vente hele 9:57 før kopieringen var ferdig. På andreplass ligger i skrivende stund Compaq Presario 1700 med 4:43, noe som har sammenheng med at harddiskytelsen der er nesten like bra som hos Zepto.

Faktisk viste tallene fra SiSoft Sandra 2001 at Zepto fikk hele 12987 poeng på harddiskytelse, tett fulgt av Compaq Presario 1700 med 12484 poeng. Tregest i skrivende stund er Dell Inspiron 4100 med 8747 poeng.

Da vi komprimerte 11 WAV-filer på tilsammen 290 MB til MP3, plasserte Zepto seg i midtsjiktet. 3 minutter og 21 sekunder i 128 kbit kvalitet, og 6:13 med variabel bitrate mellom 128 og 320 kbit. Her suste Dell opp i ledelsen med henholdsvis 2:58 og 5:30.

Etter dette konverterte vi en 111 minutters DVD-film til DivX med programmet EasyDivX, og resultatet ble også her sånn midt på treet. Filmen var ferdig etter 3 timer og 10 minutter, mens Compaq Presario 1700 raste inn på 2:53:05. HP Omnibook 6100 brukte til sammenligning 3:35:32. Her kan vi skyte inn at begge maskinene fra HP og Compaq har 1.13 GHz prosessor, mens Zepto klarer brasene bra med 1 GHz til rådighet.

Ikke gå for langt unna støpselet

Et annet ankepunkt i Zeptos disfavør dukket opp etter batteritesten. Resultatet var det dårligste blant de syv maskinene vi har testet så langt, med 2 timer og 41 minutter uten noen strømsparingsfunksjoner aktivert i Windows. Nest sist, og omtrent likt, kom Compaq Presario 1700 med 2:43. Men Dell ledet overlegent strømseieren med 3 timer og 23 minutter, noe som betyr en god del lengre driftstid borte fra støpselet enn noen av de andre testede maskinene kan servere.

Mest sannsynlig vil du tjene mye på å aktivere strømsparingsfunksjonene i Windows på Zepto Znote 2001. Med disse utkoblet går f.eks. harddisken uten å bli spunnet ned med jevne mellomrom, og det er neppe tilfeldig at de to maskinene med raskest harddiskytelse er de to som kommer dårligst ut i batteritesten. I motsatt ende finner vi Dell med laber harddiskytelse, men mye lengre batterilevetid.

Zepto Znote 2001 er litt tyngre enn flere av de andre testede modellene, og veier 2.8 kg. Lettest blant de vi hadde testet så langt var Compaqs to maskiner på såvidt over 2.6 kg. Det er altså ikke de store forskjellene vi snakker om her. Volummessig er den nest minst med sine 2888 cm2, hvor kun Compaqs to PCer er mindre med 2537 cm2. Størst boks har foreløpig HP Omnibook 6100 med 3174 cm2, noe som skyldes at 15” skjemen krever større bredde i lokket.

Uslåelig ytelse for prisen

Etter å ha testet syv bærbare PCer med et prisspenn fra kr 17.000,- til 27.000,-, må vi ta av oss hatten for hvor mye ytelse og praktiske muligheter du får for de kr 19.224,- denne maskinen koster.

Her finner du alt du måtte ønske av tilkoblingsmuligheter i overflod, rå datakraft og 3D-akselerasjon som det slår gnister av. Hvis du kan venne deg til tastaturet, som vi synes var litt guffent i starten, kan du skaffe deg en erstatning for din stasjonære PC som er mer enn god nok for de aller fleste. Best i test-merket er vel fortjent!

Tilbake til testforsiden

Finn den bærbare PCen som passer deg best

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!