Zenith Z-Station EL

Zenith Data Systems leverer PCer som dekker forskjellige behov i en bedrift, fra kraftige Pentium II-maskiner til rimelige Pentium MMX-baserte maskiner.. Maskinen vi har testet er en Z-Station EL beregnet for vanlige kontorstøttefunksjoner.

 Foto: Oliver Mann
Foto: Oliver Mann Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

UTGÅTT! Fortsatt med for sammenligningens skyld.

LES OGSÅ:

 Foto: Oliver Mann
Foto: Oliver Mann Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Zenith Data Systems er Bulls PC-merke. Bull er et av de eldste dataselskapene i Norge og har en klar profilering mot bedriftsmarkedet. I dag er Bull eiet av Packard Bell og NEC.

Ut av krympeplasten

Da vi hadde åpnet kartongen og fjernet isoporen oppdaget vi at PCen var pakket i krympeplast! Vanligvis er det bare programpakker og tilleggsutstyr som får denne behandlingen, og dette gir en slags forsikring om at produktet ankommer direkte fra fabrikken, uten å ha blitt tuklet med underveis. Det er slett ingen dårlig idé å behandle maskiner på samme måten!

Z-Station EL er en middels stor, liggende bordmodell. Av en eller annen grunn er denne typen maskin ganske utbredt i kontormiljøer selv om den både krever bordplass og gir mer støy for brukeren siden de høye frekvensene (suset) fra viftene går rett inn i øret. Maskinen har både vifte i strømforsyningen og i frontpanelet. Det er ikke vifte på selve prosessoren, bare en stor kjølefinne som sitter i luftstrømmen fra en stor vifte i fronten. Denne løsningen støyer mindre enn mange prosessorvifter.

Maskinen vi testet har en 200 MHz Pentium MMX og 32 Mb minne. Dette er helt i den nederste delen av spekteret når det gjelder prosessorytelse og minnekapasitet, men absolutt tilstrekkelig til de oppgavene maskinen er tiltenkt, ihvertfall med dagens versjoner av programvare og operativsystem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Harddisken er en Ultra EIDE Quantum Fireball SE på 2,1 GB som er en av de raskere diskene som tilbys idag.

Skjermkortet er fra S3 Trio 64V+ og er integrert på hovedkortet. Dette håndterer skjermoppløsninger på opptil 1280 x 1024 punkter, men bare med 16 farger. Ved 1024 x 768 punkter klarer det 256 farger og ved 800 x 600 punkter kan det gjengi tusener av farger (65 536). Maksimal oppfriskning av skjermen er på 75 Hz, som gir et rimelig flimmerfritt bilde. Til kontorbruk finner vi dette tilstrekkelig.

Det er ikke CD-ROM-leser i denne modellen. Dette er forbeholdt en større modell som også har 233 MHz prosessor. Dette innebærer at installasjon av programvare må bli administrert over et nettverk.

Nettverkskort var heller ikke installert i maskinen. Tanken er vel at dette spesifiseres som en del av den totale installasjonen siden disse maskinene ikke selges over disk, men hovedsakelig som en del av bedriftsløsninger.

Utbygningsmuligheter

Det er tre ISA- og to PCI-kortplasser i maskinen, ingen av disse var i bruk. Det er også to ledige plasser til SIMMer for utvidelse av minnet.

For lagringsenheter er det totalt fire plasser. To 5,25 tommers og to 3,5 tommers, alle med adkomst i fronten. Begge 3,5 tommers-plassene var opptatt av henholdsvis diskettstasjon og harddisk.

Programvare følger med

Z-Station EL leveres med følgende programvare: Windows 95, Norton Anti-virus, Norton Navigator, Netscape Navigator, MS Word 97 og LANDesk Client Manager (på engelsk)

Alternativt kan du velge en løsning med Windows NT 4.0 Workstation, LANDesk Client Manager (på engelsk), Internet Explorer og MS Word 97.

Maskinen vi testet hadde Windows 95 forhåndsinstallert og på CD-ROM. Ved første gangs oppstart ble filer pakket ut og systemet installert uten overraskelser.

Pris på maskinen vi har testet er kr. 6.100,-
Pris på 233 MHz modellen med CD-ROM-leser er kr. 7.069,-

Det finnes også en tårnmodell med 233 MHz MMX prosessor, 4,2 GB harddisk og 32 MB minne til en pris på kr. 8.129,-
Alle priser er ekskl. mva.

Vår mening

Dette er en rimelig og grei PC til enkelt kontorbruk. Maskinen byr ikke på noen overraskelser, men dette er snarere en fordel enn en mangel i denne sammenhengen.