Zalman Reserator 1 Plus

Vann og elektronikk er noe vi normalt sett helst ikke vil blande sammen. Vannkjøling av PC er et unntak, og vi har sett på en stor, men likevel relativt enkel løsning fra Zalman.

Vannkjøling er ikke noe nytt og enestående konsept. Ettersom vann leder varme bedre enn luft så har vannbasert avkjøling en stor fordel fremfor vifter og passive kjøleløsninger. For eksempel er de fleste bilmotorer vannkjølte.

Grunnprinsippet for vannkjøling av PC er som følger: vann pumpes gjennom slanger og videre gjennom såkalte vannblokker som er festet på varmekildene, blant annet prosessoren. Varme overføres da fra prosessoren til vannblokka, der det gjennomstømmende vannet plukker opp varmen og returnerer godt oppvarmet til en radiator. Radiatoren avgir igjen varmen til luften, og vannet kjøles ned. Altså ganske enkel fysikk.

Noen vannkjølingssystemer har også et vannreservoar (vanntank), noe som forhindrer bobler i systemet og gjør det enklere å etterfylle og vedlikeholde.

"Reserator"?

Zalman Reserator 1 Plus

Zalman er et selskap som i flere år har gjort seg spesielt bemerket med støysvake og effektive løsninger for avkjøling av PC-komponenter. Et av produktene kalles Reserator 1 Plus, og er en komplett vannkjølingspakke som passer de fleste hovedkort og grafikkort (sjekk kompatibilitet før du kjøper). Esken den kommer i inneholder faktisk alt du trenger, bortsett fra vann.Følgende hovedelementer er altså med i pakka: slange, kjølevæske, CPU-blokk, GPU-blokk og selve tårnet.

Ordet "reserator" er satt sammen av to ord: reservoir og radiator, som også er stikkord for hvordan denne løsningen virker. Kjøletårnet er altså et ikke bare et reservoar for om lag to og en halv liter vann med, men er også utstyrt med kjøleribber og virker derfor også som en radiator. I tillegg er også selve pumpa innebygd i tårnet.

Blant flere vannkjølingsløsninger falt valget på Reserator av flere grunner. Først og fremst er den helt vifteløs, mens de fleste interne vannkjølingsløsninger har vifter som blåser på radiatoren. Det andre er at radiatoren/reservoaret nettopp er ekstern, noe som betyr at du ikke trenger ekstremt god plass i kabinettet for å bruke den. Og den siste grunnen var at det nettopp var en komplett pakke, for å slippe å finne ut at vi manglet slangeklemmer midt i installasjonen.

Intallasjon

Vannblokk og kjøleribber for RAM (følger med) montert på grafikkortet.
Vannblokk og kjøleribber for RAM (følger med) montert på grafikkortet. Vis mer


Det fine med denne løsningen er at alt er inkludert av koblinger, klemmer, slanger og vannblokker. Så selv om vannkjøling normalt sett forbindes med overklokkere og übergeeks bør ikke Reseratoren være avskrekkende for en som kan traktere kniv, stjernetrekker og tang uten å skade seg selv i nevneverdig grad.

Kun en ting må du skaffe selv, nemlig to liter vann. Egentlig skal du bruke destillert vann for å unngå problemer, men batterivann går også greit. På vår lokale bensinstasjon kostet det sistnevnte tolv kroner literen.

Vannblokker med slanger tilkoblet. CPU øverst, så brikkesettet og nederst GPU.
Vannblokker med slanger tilkoblet. CPU øverst, så brikkesettet og nederst GPU. Vis mer


Vi kommer her ikke til å forklare installasjonen trinn-for-trinn. For de som tar seg bryet med å lese bruksanvisningen først skal det ikke mer til enn sunn fornuft og et grunnkurs i legobygging for å få dette til å virke.

Vanskelighetsgraden er altså omtrent som å bytte prosessorvifte. Først av med det gamle, så på med kjølepasta og vannblokkene, deretter på med slanger og til slutt helle på vann. Hele prosessen tar fra en til tre timer avhengig av hvor erfaren du er med slikt noe fra før.

Vannblokken for brikkesettet følger forøvrig ikke med i pakken. De som har bruk for en slik kan plukke den opp separat for et par hundreplapper.

Temperaturmålinger

Vannet pumpes altså gjennom systemet slik: Reserator ut -> CPU -> brikkesett -> GPU -> Reserator inn. Den relativt store reservoaret gjør at temperaturen stiger og synker relativt sakte.

Temperaturene ble målt på en AMD Athlon64 X2 3800+, nForce4 brikkesett og nVidia GeForce 7800GTX. I det hele tatt er det et system som gir fra seg litt varme. Prosessoren ble både testet på vanlig hastighet (2,0 GHz) og 25% overklokking (2,5 GHz). Viftene som ble brukt var Zalman CNPS7700-AlCu på CPU og VF700-AlCu på GPU, begge skrudd ned til et akseptabelt (lavt) volum. Rthdribl v1.2 (DX9 Real-Time High-Dynamic Range Image-Based Lighting) ble brukt for å belaste både CPU og GPU.

Zalman Reserator 1 PlusSom vi ser er faktisk viftene det mest effektive når hverken prosessoren eller grafikkortet belastes i nevneverdig grad. Under belastning er forskjellene mindre på CPU-siden, mens grafikkortet nyter godt av vannkjølingen.

Zalman Reserator 1 PlusOverklokket får viftene problemer. *Under belastning gikk faktisk maskinen ned et sted etter 70 grader på CPU og 90 på GPU, så det ble klart at varmen gjorde den ustabil. Med reseratoren så vi ikke store forskjellen fra 2,0 GHz, så den klarer overklokking ganske bra.

Støy

Reseratoren har i all praktisk betydning kun en støykilde: pumpa. Men den er faktisk så stille at den knapt kan høres. Problemet er heller er vibrasjonene den gir fra seg, som kan forplante seg når den for eksempel står på tregulv. Etter å ha gitt vår litt ekstra gummi å stå på er den sorte sylinderen nå blitt et taust monument og kun minnet om viftebråk er igjen.

Så endte vi nå opp med en lydløs PC? Egentlig ikke, men det er så absolutt ikke Reseratoren sin skyld. Vi har nemlig blitt klar over nye ting som lager lyd: skjermen knitrer, høyttalerne durer svakt, harddiskene suser ... alt som tidligere ble overdøvet av viftene for prosessor og grafikkort kommer nå frem. Men PCen har blitt så stille som den kan bli, hvertfall uten å bytte til et støydempet kabinett...

I testkabinettet var det også en vifteløs strømforsyning. En ting som ble ganske klart er at vi likevel ikke kan leve helt uten vifter. Uten bevegelse i lufta inni kabinettet vil maskinen bli overopphetet uansett. En saktegående kabinettvifte eller god og stille strømforsyning vil gjøre susen. Vi brukte to spenningsregulerte 120mm vifter (en foran og en bak), som i praksis ikke høres når PCen står under bordet.

Zalman Reserator 1 PlusHøy, slank, mørk og mystisk. Ikke maser den heller. Akkurat det du vil ha med deg hjem. Glass-vinduet på slangen er for å se at det fine blå vannet sirkulerer, siden du ikke kan høre det.

Konklusjon

Zalman Reserator 1 Plus


Vi har egentlig ikke noe nevneverdig negativt å si om Zalmans Reserator 1 Plus. Den er relativt enkel å installere, effektiv nok for de aller fleste, og ikke minst er den svært, svært stillegående. I tillegg skal det ikke legges skjul på at tårnet er iøyenfallende og et bra samtaleemne for de som liker å prate om sånt. Med hurtigkoblinger til slangene er det forøvrig mulig å koble fra tårnet dersom du skal frakte maskinen noe sted.

For noen vil riktignok prisen på ca. to tusen være litt mye, men tatt i betraktning hva du får er det egentlig ikke noen uforskammet høy pris. Paret med en stille og effektiv strømforsyning vil du nemlig kunne oppleve en helt ny dimensjon av the sound of silence.

En stor takk rettes forøvrig til Microplex for lånet.

Mer om kampen mot støyen kan du lese her.