Ytelsesforskjell på RAM: CL 2 og CL 3


Hei.

RAM og CAS Latency 2 / CAS Latency 3...

Når brikkene er like ellers utenom CL 2/Cl 3, er d merkbart forskjell i ytelse?

Mvh. Kurt

Datadoktoren svarer

Hei Kurt,

Har du lest prosessor-guiden vår, så vet du at datamaskiner bruker klokkepulser for å samkjøre forskjellige operasjonene som gjøres i minne og prosessor. For å forenkle det litt så sier CAS Latency noe om tiden det tar å hente ut informasjon fra RAMen, siden datamaskinen må vente på at riktig minneadresse er funnet før den gjør neste operasjon. CL 2 gjør at PCen venter i to klokkepulser, mens CL 3 venter i tre. Litt kjapp hoderegning sier oss at CL 2 er 33% kjappere enn CL 3.

MEN… det betyr ikke at PCen blir 33% kjappere. For det første skjer nemlig det aller meste av lesing og skriving til minne i prosessorens eget hurtigminne: cache. For det andre leses eller skrives det ofte mye fra og til RAMen på en gang, slik at forskjellen i CAS kun er en faktor i begynnelsen av operasjonen. I tillegg kommer en del andre små og tekniske saker inn, så til sammen snakker vi i praksis om en forskjell på 0-5%, avhengig av de andre komponentene i systemet ditt og programvaren som kjøres. Vanligvis ligger ytelsesforskjellen på mellom en og to prosent.

Seriøse overklokkere, tweakere og folk som har brukt mye penger på resten av maskinen vil normalt sett være de som kan rettferdiggjøre bruken av mye penger på dyr CL 2-RAM. Men det hender jo også at du kan komme over CAS 2 minne til samme pris som CAS 3, og da er det jo ikke så mye å lure på.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar