Ytelse og...

Hvilke kriterier skal vi gå etter når alle maskinene har lik ytelse?

«Disse maskinene er små og lette nettopp fordi de skal være enkle å dra med seg og bruke på farten. Da skal det ikke være nødvendig å stadig måtte lete etter stikkontakt fordi batteriet er puslete.»


Det byr på store fordele å teste åtte maskiner samtidig. Ved å se dem "side om side" kan vi matche ytelse, se om en skjerm er bedre enn en annen, hvilket tastatur som er best og så videre...

Men det største problemet er egentlig at det er svært mange likhetstrekk ved disse små modellene.

Ser vi for eksempel på ytelse (som ofte er en enkel og objektiv måte å blinke ut noen favoritter på) så får vi dette resultatet:

Ytelse og...

PCMark05, høyere poengsum er bedre:


Det eneste ordentlige avviket her er harddisken til Fujitsu Siemens Amilo Mini, som er noe svakere enn de andre. Ikke det at vi merket noe til dette under vanlig, praktisk bruk.

Så vi har med vekslende hell lagt mer vekt på andre kriterier. Vi har forsøkt skille mellom maskinene ved å fokusere på byggekvalitet, batterilevetid, skjerm, viftestøy, vekt/størrelse, utstyrsnivå, tastatur og pekeplate.

Når vi sier med vekslende hell, da mener vi at det også har vært vanskelig å finne markante forskjeller mellom de bærbare med flere av disse kriteriene. Det er for eksempel ingen av maskinene som har en utpreget dårlig skjerm. Det er selvfølgelig nyanseforskjeller, men det er nødvendigvis noe som vil være når vi har så mange alternativer å sammenligne med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så blir det heller gjerne en smakssak om man foretrekker blanke eller matte skjermer, eller om ti tommer er viktigere enn ni tommer.

Det samme gjelder for byggekvaliteten - samtlige modeller virker solide og hardføre nok til at vi ikke ville vært bekymret for å dra de med oss overalt.

Hva med prisene?

Et annet viktig kriterium for mange er selvfølgelig pris, men det har også vist seg å være litt problematisk. Forskjellen i pris på minibærbare kan nemlig være ganske stor fra butikk til butikk, og forskjellige modeller dukker gjerne opp fra tid til annen som "ukens tilbud" eller lignende. Vi har også notert oss at prisene er på vei opp - fra vi startet testingen i desember har den økt med flere hundrelapper på noen modeller.

Du bør altså kikke litt rundt etter en god pris før du kjøper, ettersom det kan bety litt penger spart.

Merk at noen av modellene også kan leveres med Linux i stedet for XP, noe som gjør maskinene enda rimeligere. Men husk at dersom du er vant med Windows kan det være en litt for stor overgang for mange.

Den store forskjellen

På ett område - batterilevetid - er det virkelig mulig å virkelig måle forskjell. Men her er det også urettferdigheter ettersom store batterier som regel betyr økte priser og tyngre maskiner.

Vi har likevel lagt mye vekt på batterilevetiden. Disse maskinene er jo små og lette nettopp fordi de skal være enkle å dra med seg og bruke på farten. Da skal det ikke være nødvendig å stadig måtte lete etter stikkontakt fordi batteriet er puslete.

Ytelse og...

Slik er lista:

Batterikapasiteten er forresten testet på flere måter. Den første er kontinuerlig avspilling av et HD-filmklipp (H.264 i 720p) - som for øvrig ikke noen av datamaskinene takler uten å hakke. Den andre er å bare la PC-en stå påslått ("idle") og den tredje var å bruke vårt vante program BatteryMark. Alle målingene er gjort med trådløse nettverksfunksjoner slått av og omtrent halv lysstyrke på skjermen.

Merk at Lenovo IdeaPad S10e ikke ville kjøre den ene batterilevetidstesten vår.

Gå videre: oppsummering og konklusjon

Tilbake til innledningen