Ytelse og støy


Selv om vi liker å teste ytelse, er det ikke til å stikke under en stol at de fleste moderne PCer er mer enn gode nok til vanlige gjøremål. Så selv om den ene prosessoren, harddisken eller grafikkortet kan måles til å være bedre enn de i de andre PCene, er det ikke merkbart med mindre vi gjør oppgaver som fokuserer på denne ene egenskapen. Og i tillegg er dette spesielt fordi vi måler disse maskinene direkte mot hverandre. Så de fleste vanlige brukere vil være fornøyd med sin PC - i det minste ytelsesmessig - uansett hvilken de velger i denne prisklassen.

Ikke så mange testprogrammer er 100% fortrolige med Vista ennå, vi har derfor også denne gangen tatt den helt ut og sjekket med spillytelse. I tillegg er PC- og 3DMark klare for Vista, så vi har vel egentlig fått det meste på plass.

Det at maskinen kommer fiks ferdig med OS installert betyr dessverre ikke at alt er optimalt. For eksempel fant vi hos Komplett sin maskin at grafikkdrivere (unntatt standarddriverne i Vista) ikke var installert, så vær litt obs på slike ting. For å gjøre ting rettferdig installerte vi de siste ForceWare betadriverne (100.59) på alle PCene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytelse og støyProsessorkrevende oppgaver, verdi i sekunder. Lavere er bedre.

Mildt sagt litt overraskende her er at PS Data legger seg på en sisteplass, enda den har en bedre prosessor enn vi finner i Komplett sin maskin. Vi klødde oss litt i skjegget og fant ut at PS Datas utvalgte hovedkort måtte "overklokkes" til 1066 MT/s (266 MHz), som jo prosessoren (E6300) skal kjøre på. Den kom nemlig inn til oss med 800 MT/s (200 MHz) og derfor prosessoren tikkende av gårde på 1,4 GHz - ikke 1,83 GHz. Vårt første klokkeforsøk (noe vi for øvrig ikke forventer en normal bruker vil gjøre) resulterte i svart skjerm og dypdykk inn i datamaskinen for å resette BIOS.

Etterpå fikk vi PS Data sin maskin til å starte opp med 1066 MT/s, men etter restart gikk den igjen i svart skjerm og etter en ny reset av BIOS hadde vi egentlig fått nok - ytelsen er målt med maskinen som da den kom. Vi håper at dette problemet kun gjelder vårt eksemplar.

Ytelse og støyPCMark05, høyere poengsum er bedre.

I PCMark ser vi at Datakjeden har en meget god og balansert PC, mens Komplett sitter på den beste grafikkløsningen, noe som også bekreftes av 3DMark (se grafen under). Den "underklokkede" PCen fra PS Data har kun harddisken å skryte av.

Ytelse og støy3DMark05, høyere poengsum er bedre.

Når det gjelder spillytelse så er grafikkortene nå generelt så bra at det ikke er noe poeng i å ha verdens beste grafikkort når du spiller på lavere oppløsninger - og herunder kommer i mange tilfeller 1440 x 900 og 1280 x 1024 - oppløsningene skjermene i disse pakkene kommer med. Vi har derfor testet spillene med akkurat disse oppløsningene - altså for å se om grafikkortet står i stil til prosessor og oppløsning den vil kjøre på:

Ytelse og støyGjennomsnittlig FPS (frames per sekund). Høyere er bedre.

En ting som er verd å legge merke til med spillene er at jo mindre avansert grafikk, jo mindre betyr grafikkkortet. Derfor hjelper det ikke alltid Komplett å ha det råeste grafikkortet - prosessorkraft er også viktig!

Støy/varme:

Støymessig er det - beklageligvis - fremdeles en god del å hente. Undertegnede kan for sin del ærlig innrømme at ingen av disse maskinene hadde overlevd særlig lenge i hans eget hjem uten støymodifiksjoner.

Komplett satser på et passivt kjølt grafikkort.
Komplett satser på et passivt kjølt grafikkort. Vis mer


Problemet ligger hovedsakelig i kjipe strømforsyninger og ikke minst det faktum at ansvaret for å styre viftehastigheten overlates til hovedkortet, noe de aller fleste slike sant å si ikke er spesielt flinke til. Thermaltake-kabinettet fra PS Data og Cooler Masteren fra Komplett har de beste utgangspunktene, men en relativt stille og god strømforsyning fra Thermaltake er bortkastede penger når vifta på grafikkortet er såpass støyende. Og for Komplett sin del: passivt kjølt grafikkort er en god idé, men når du likevel får med to kabinettvifter, prosessorvifte og vifte i strømforsyningen så blir det ikke akkurat stille og rolig. Likevel kunne Komplett sin PC blitt langt roligere siden viftene er store (120 mm) - men da må vi altså ha viftestyring! Og det gjør ikke hovedkortet spesielt bra.

Datakjeden har på sin side en relativt lite støyende grafikkortvifte, og ingen kabinettvifter. Den starter derfor opp som testens desidert minst støyende PC, MEN etter en stund får vifta i strømforsyningen, som jo må dra ut all luften, virkelig opp farten. Og da bråker den.

Oppgradere?

Det er ikke uvanlig at man etter en stund trenger litt mer eller ny maskinvare i PCen. Her stiller PS Datas PC uvanlig dårlig, tatt i betraktning at vi ikke engang fikk hovedkortet til å virke 100% med den medfølgende prosessoren. I tillegg er det kun plass til to RAM-moduler i denne PCen, så er du ute etter mer minne må du altså bytte ut de du har i stedet for å bare legge til nye.

Datakjedens PC kan enkelt oppdateres med det aller meste, men støtter altså ikke Intels firekjernesprosessorer. Om du har bruk for det i overskuelig fremtid er en annen sak, så vi vil ikke si at det er noe argument for ikke å kjøpe den PCen. Den er egentlig såpass godt balansert at vi ikke ser behov for å bytte ut noe med det første - om enn kanskje legge til litt minne etter hvert om du skal kjøre mange tunge programmer eller spill.

Komplett sin maskin frister til å enten overklokkes eller oppgraderes med bedre prosessor i fremtiden, eller kanskje en god blanding. Her har du de fleste muligheter åpne!

Til konklusjonen! -->