Ytelse og støy

Her måler vi PCene mot hverandre og ser i tillegg på støy.

Vi kan vel ikke lenger påstå at ytelse er noe stort problem på bærbare datamaskiner i denne prisklassen. Med moderne dobbeltkjerne-prosessorer og opp til to gigabyte med minne trenger vi ikke akkurat lure på om PCen klarer å komprimere musikk, redigere video eller se på DVD. Disse datamaskinene klarer fint å gjøre dette - samtidig om ønskelig.

Likevel er det jo en viss forskjell, og mange driver med intensive oppgaver som legger en del press på CPU eller grafikkprosessoren. Vi mener det derfor likevel er viktig å kunne belyse de forskjellige maskinenes sterke og svake sider.


Vi begynner med å se på resultatene i PCMark05, som går gjennom ytelsen til de forskjellige hovedkomponentene i datamaskinen.

Ytelse og støy

Høyere poengsum er bedre:Totalt sett er det Aceren fra Multicom som kommer best ut, selv om den lider litt under AMD-prosessoren. Det dedikerte grafikkortet har her mye å si for det gode resultatet, og i tillegg er både minne- og diskoperasjonene litt raskere på denne PCen.

Våre funn i PCmark blir bekreftet av andre testprogrammer. Her med SuperPI (kalkulering av Pi) og RazorLame som koder om fra wav-filer til MP3.

Ytelse og støy

Tid i sekunder, lavere er bedre:

Og at X1300-kortet i Multicom-Aceren yter bedre i 3Dgrafikk enn den integrerte Intel GMA 950 (som vi finner i de to andre maskinene) er det ingen tvil om.

Ytelse og støy

Høyere poengsum er bedre:

Batterilevetid

Her har vi ulempen med dedikert grafikkort: det bruker mer strøm. I tillegg er de nye Intel-prosessorene mer effektive enn AMDs Turion-prosessorer. Totalt slår dette naturligvis negativt ut for Multicom-Aceren, som ga seg før to timer var gått i vår test med BatteryMark 4.0.1. Den andre Aceren gjorde det best med to timer og førti minutter, med Toshibaen hakk i hæl.

Ytelse og støy

Tid i minutter:

Støy og varme

Høyere strømforbruk betyr også at det genereres mer varme. Sett i lys av batterilevetiden kan vi da regne med at Acer Aspire 5103WLMi - altså fra Multicom - i dette selskapet vil være den maskinen som trenger mest avkjøling.

Dette stemmer også med våre observasjoner.

Vi skal ikke stemple noen av datamaskinene som direkte bråkete, men det er heller ikke til å stikke under en stol at den nevnte Aceren er den som oftest må spinne opp vifta for å bli kvitt varmen. Den støyer også mest, uten at vi skal påstå det er ubehagelig høyt.

Vi er forresten heller ikke helt lykkelige med Toshibaen, som har en "nervøs" vifte. Litt opp, litt ned, gjerne for kun få sekunder av gangen. Slikt kan være litt irriterende.

MPX/Elprice-Aceren utmerket seg positivt ved å være den som sjeldnest spinner opp, og samtidig lage minst støy når den gjør det.

Vi kommer til konklusjonen her! -->