Ytelse og støy

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som vi allerede har nevnt er disse PCene arbeidsjern du strengt tatt ikke trenger dersom du ikke har tenkt å bruke dem til noe litt krevende.

Komplett.no og Multicom serverer løsninger med Intel Core 2 Quad-prosessorer, altså med hele fire prosessorkjerner. Per i dag er det svært få programmer som lar deg utnytte alle disse kjernene på en gang, men det er noe som sakte men sikkert vil komme. I skrivende stund vil derimot de færreste kunne merke forskjell på en prosessor med to eller fire kjerner til daglig bruk.


Husk også at selv om det er visse forskjeller i ytelse på maskinene er det gjerne ikke merkbart med mindre vi gjør oppgaver som fokuserer på en spesiell egenskap. I tillegg er dette spesielt fordi vi måler disse maskinene direkte mot hverandre. Normalt sett vil de fleste brukere være mer enn fornøyd med en av PCene i denne testen. Et lite unntak kan være spillytelse, men det skal vi se nærmere på lenger ned på siden.

image: Ytelse og støy

Prosessorkrevende oppgaver


Verdier i sekunder. Lavere er bedre.

Mange applikasjoner er lagd for å kun utnytte en kjerne, og det gjelder også SuperPI og RazorLame. Derfor hjelper det ikke med mange prosessorkjerner her, og Core 2 Duo'en @ 2,67 GHz som sitter i Datakjedens løsning ligger litt foran Quad-prosessorene @ 2,4 GHz. Men noen enorm forskjell er det så avgjort ikke.

image: Ytelse og støy

PCMark05:


Høyere poengsum er bedre.

Totalt sett har vi som forventet tre gode maskiner. PCmark05 lar i motsetning til de fleste "vanlige" programmer prosessorene ytnytte alle kjernene og gjør at Quad Core-prosessorene får overtaket. Men den største forskjellen finner vi ikke uventet på grafikksiden. I ren spillytelse kan ikke GeForce 8600GTS holde tritt med 8800-kortene vi finner hos Datakjeden og Komplett.no.

image: Ytelse og støy

3DMark06 og -05,


Høyere poengsum er bedre.

3DMark06 har støtte for flerkjerneprosessorer, og det gjør at Komplett. no stikker av med "seieren" her. Men da så å si ingen spill har kommet helt dit ennå, vil resultatene vi ser i 3DMark05 være mer realistiske.

Spill:
Vi har brukt Half Life 2 (Lost Coast), F.E.A.R. og Company of Heroes til å måle spillytelsen i 1280x1024 og 1680x1050 - som er oppløsningene skjermene i disse løsningene kommer med. Alle maskiner hadde siste grafikkdriver og spilltestene ble kjørt med detaljer på "high", med og uten 4X AntiAliasing og 8X Anisotropic Filtering (merket 4/8).

image: Ytelse og støyGjennomsnittlig FPS (frames per sekund). Høyere er bedre.

Ikke uventet er altså Datakjeden den raskeste spillmaskinen, men Komplett.no er kun noen få FPS bak. Multicom holder koken i de fleste tilfellene dersom vi skrur av AA og AF - eller alternativt går ned på detaljnivået. I Company of Heroes er det siste der noe vi må gjøre uansett med 8600GTS-kortet.

Støy:

Vi skulle gjerne kommet med gladmeldinger her, men det triste faktum er at disse løsningene på ingen måte holder lavt nok støynivå til å imponere oss det minste.

Datakjeden og Komplett.no har altså det samme kabinettet, og det kommer med to vifter. I tillegg har vi selvfølgelig vifte på prosessoren, grafikkortet og i strømforsyningen. Opprinnelig var Komplett.no den mest støyende maskinen av de to, men det var fordi viftestyring for prosessoren ikke var skrudd på i BIOS. Etter at vi hadde slått på dette og prosessorvifta roet seg ned litt opplevde vi de to maskinene som ganske så like i (u)lyd.

Grafikkortvifta på Multicom-PCen
Grafikkortvifta på Multicom-PCen Vis mer


Multicom har på sin side en kabinettvifte mindre og en stillere strømforsyning - så totalt sett gir den mindre støy. Denne maskinens problem ligger i grafikkortvifta, som er liten og har en høyere eller mer "hissig" lydsignatur. Så selv om det totale volumet kanskje er lavere, er den like lett å legge merke til.

Som sagt, ingen av løsningene kunne tilfredsstille våre kresne ører. Vi etterlyser ny grafikkortvifte for Multicom og bedre viftestyring på de to andre PCene. Til å begynne med.

Til konklusjonen -->