Ytelse og støy

Som vi allerede har nevnt er disse PCene arbeidsjern du strengt tatt ikke trenger dersom du ikke har tenkt å bruke dem til noe litt krevende.

Komplett.no og Multicom serverer løsninger med Intel Core 2 Quad-prosessorer, altså med hele fire prosessorkjerner. Per i dag er det svært få programmer som lar deg utnytte alle disse kjernene på en gang, men det er noe som sakte men sikkert vil komme. I skrivende stund vil derimot de færreste kunne merke forskjell på en prosessor med to eller fire kjerner til daglig bruk.


Husk også at selv om det er visse forskjeller i ytelse på maskinene er det gjerne ikke merkbart med mindre vi gjør oppgaver som fokuserer på en spesiell egenskap. I tillegg er dette spesielt fordi vi måler disse maskinene direkte mot hverandre. Normalt sett vil de fleste brukere være mer enn fornøyd med en av PCene i denne testen. Et lite unntak kan være spillytelse, men det skal vi se nærmere på lenger ned på siden.

Ytelse og støy

Prosessorkrevende oppgaver


Verdier i sekunder. Lavere er bedre.

Mange applikasjoner er lagd for å kun utnytte en kjerne, og det gjelder også SuperPI og RazorLame. Derfor hjelper det ikke med mange prosessorkjerner her, og Core 2 Duo'en @ 2,67 GHz som sitter i Datakjedens løsning ligger litt foran Quad-prosessorene @ 2,4 GHz. Men noen enorm forskjell er det så avgjort ikke.

Ytelse og støy

PCMark05:


Høyere poengsum er bedre.

Totalt sett har vi som forventet tre gode maskiner. PCmark05 lar i motsetning til de fleste "vanlige" programmer prosessorene ytnytte alle kjernene og gjør at Quad Core-prosessorene får overtaket. Men den største forskjellen finner vi ikke uventet på grafikksiden. I ren spillytelse kan ikke GeForce 8600GTS holde tritt med 8800-kortene vi finner hos Datakjeden og Komplett.no.

Ytelse og støy

3DMark06 og -05,


Høyere poengsum er bedre.

3DMark06 har støtte for flerkjerneprosessorer, og det gjør at Komplett. no stikker av med "seieren" her. Men da så å si ingen spill har kommet helt dit ennå, vil resultatene vi ser i 3DMark05 være mer realistiske.

Spill:
Vi har brukt Half Life 2 (Lost Coast), F.E.A.R. og Company of Heroes til å måle spillytelsen i 1280x1024 og 1680x1050 - som er oppløsningene skjermene i disse løsningene kommer med. Alle maskiner hadde siste grafikkdriver og spilltestene ble kjørt med detaljer på "high", med og uten 4X AntiAliasing og 8X Anisotropic Filtering (merket 4/8).

Ytelse og støyGjennomsnittlig FPS (frames per sekund). Høyere er bedre.

Ikke uventet er altså Datakjeden den raskeste spillmaskinen, men Komplett.no er kun noen få FPS bak. Multicom holder koken i de fleste tilfellene dersom vi skrur av AA og AF - eller alternativt går ned på detaljnivået. I Company of Heroes er det siste der noe vi må gjøre uansett med 8600GTS-kortet.

Støy:

Vi skulle gjerne kommet med gladmeldinger her, men det triste faktum er at disse løsningene på ingen måte holder lavt nok støynivå til å imponere oss det minste.

Datakjeden og Komplett.no har altså det samme kabinettet, og det kommer med to vifter. I tillegg har vi selvfølgelig vifte på prosessoren, grafikkortet og i strømforsyningen. Opprinnelig var Komplett.no den mest støyende maskinen av de to, men det var fordi viftestyring for prosessoren ikke var skrudd på i BIOS. Etter at vi hadde slått på dette og prosessorvifta roet seg ned litt opplevde vi de to maskinene som ganske så like i (u)lyd.

Grafikkortvifta på Multicom-PCen
Grafikkortvifta på Multicom-PCen Vis mer


Multicom har på sin side en kabinettvifte mindre og en stillere strømforsyning - så totalt sett gir den mindre støy. Denne maskinens problem ligger i grafikkortvifta, som er liten og har en høyere eller mer "hissig" lydsignatur. Så selv om det totale volumet kanskje er lavere, er den like lett å legge merke til.

Som sagt, ingen av løsningene kunne tilfredsstille våre kresne ører. Vi etterlyser ny grafikkortvifte for Multicom og bedre viftestyring på de to andre PCene. Til å begynne med.

Til konklusjonen -->