Ytelse og oppsummering

Intel Core 2 Duo

  1. Ytelse og oppsummering
Ytelse og oppsummeringFormaliteter og bakgrunnsstoff til side, ingenting sier så mye som å titte litt på den faktiske ytelsen. Å sammenligne prosessorer fra AMD og Intel direkte har jo ikke akkurat blitt enklere med årene, ettersom de arkitekturmessig har blitt ganske forskjellige. Likevel, i ringen for AMD har vi Athlon 64 X2 4800+ "Windsor" @ 2,4 GHz for sokkel AM2, som vi jo hadde inne til test for ikke så lenge siden.

PS Data har i dette tilfellet lånt oss en Tundra med Conroe-prosessor.

Ytelse og oppsummering

AMD-systemet:

  • AMD Athlon 64 X2 4800+ "Windsor" @ 2,4 GHz
  • 2 x 1024 MB DDR2-minne
  • nVidia GeForce 7950GX2
Mot Intel:
  • Intel Core 2 Duo E6700 @ 2,67 GHz
  • 2 x 1024 MB DDR2-minne
  • nVidia GeForce 7950GX2


Tja, hvis du lurer...

Ytelse og oppsummeringPCMark05 sjekker altså det totale systemet, og det er vel ingen tvil om hvem som gjør det skarpest. Den lille forskjellen i grafikkytelsen (GFX) sier seg selv (de har samme grafikkort), og den store forskjellen i harddiskytelse (HDD) skyldes at Intel-maskinen hadde to harddisker i RAID. Men den grove forskjellen i CPU-ytelse kan vi ikke bortforklare.

Ytelse og oppsummeringMetabench (hele systemet) og 3DMark bekrefter at det er en viss forskjell på de to prosessorene. Hovedvekten på 3DMark ligger på grafikkortene, men CPU teller også inn. 3DMark06 tar hensyn til at prosessorene er dobbeltkjernede, og det virker som om AMDs prosessor biter bedre fra seg her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytelse og oppsummeringEnheten her er sekunder, og det er første gang vi har målt Super PI kalkulering på under et minutt. Forskjellen i SysTool 1X (enkelttrådet) og 2X (to tråder) er påfallende. Conroe gjør det mye bedre enn AMD X2 i operasjoner der de bare bruker den ene kjernen. Når begge kjerner er i bruk blir avstanden mindre, men er fremdeles ganske stor.

Ytelse og oppsummeringPå spillsiden ble det omtrent som forventet. Prosessoren har mye å si i lavere oppløsninger og når Anti-Aliasing / Anisotropic Filtering er slått av. I de andre tilfellene er det grafikkprosessoren som styrer showet.

Ytelse og oppsummeringForskjellene har har selvfølgelig veldig lite å si under praktisk spilling, men hjelper til med å illustrere ytelsen på systemene.

Ytelse og oppsummeringOgså her ser vi at forskjellene begynner i det store og ender i ingenting når grafikkortet må ta jobben.

Oppsummering

Ytelse og oppsummering

Vi skulle kanskje ha ønsket oss å teste mot en AMD 64 X2 5000+, men forskjellen ville uansett ikke vært påfallende stor, og hvertfall ikke nok til å hindre AMD til å komme bak Intel denne gangen.


Core 2 Duo Conroe ser ganske enkelt ut til å være en veldig god prosessor. Det ser ut til at Intel med dette har muligheten til å klemme og vri om både her og der på AMD, og ikke minst dra over en del kunder. Prismessig ligger nemlig akkurat nå Core 2 Duo E6700 lavere enn nettopp AMD X2 4800+, som jo fikk passelig med fik i denne testen. Og når et produkt er både bedre og billigere så er det som regel bare et tidsspørsmål før kundene strømmer til.

Men siste ord er selvfølgelig ikke sagt, og siste prosessor ikke produsert. AMD kommer sikkert sterkt tilbake mot årsskiftet, men for nå er det altså Intel som ser ut til å være et beste valget.

I tillegg er det bare å se fram mot august da vi får Merom - Core 2 Duo for bærbare, og det skal bli gøy å se forskjellen fra både den "originale" Core samt AMDs Turion X2, dobbeltkjerneprosessoren vi forhåpentligvis får testet senere denne måneden.

Vi retter for øvrig en stor takk til PS Data for lånet av maskinen.

Mens du venter er det jo en god ide å friske litt opp i prosessorkunnskapene!