Ytelse og funksjoner

God optikk og bildesensor er vel og bra, men hvis kameraet er tregt og har få funksjoner, bør du kanskje se andre veier før du kjøper.


Når vi tester digitalkamera, ser vi også på ytelsen. Å vente på at et kamera skal starte opp, kan være en tålmodighetsprøve for de du skal ta bilde av – det samme når du må vente på at kameraet er klart til bilde nummer to. Noen kameraer lar deg ta seriebilder med X antall bilder pr. sekund i Y sekunder. Det kan være et greit salgsargument for deg som vil ta bilde av at barna leker.

Nikon D2Hs kan ta 48 bilder på seks sekunder. Prislappen er deretter.
Nikon D2Hs kan ta 48 bilder på seks sekunder. Prislappen er deretter. Vis mer


Viktig er også hvor rask autofokusen er – har du veldig dårlig tid (sommerfugl på en blomst eller lignende), kan det være alfa omega om autofokusen bruker 0.2 eller 1.5 sekunder på å stille skarpt. Utløserforsinkelsen fra du trykker ned knappen til bildet faktisk blir tatt, kan også være det som utgjør den lille forskjellen. Her er som regel speilreflekskameraene i egen klasse med en utløserforsinkelse som knapt er målbar (i det du trykker, vendes speilet som sitter foran sensoren slik at bildet fanges).

Det er først og fremst kameraets prosessor som avgjør ytelsen, i tillegg til lagringsmekanisme og buffer, samt mekanikken som på kompaktkameraer gjør at objektivet kommer ut. Prosessoren har også ansvaret for hvitbalanse, lysmåling etc., men hjelpes av god optikk. På speilreflekskameraer er objektivene avgjørende for autofokusens hastighet og presisjon.

Ekstrafunksjoner

Canon G6 har utvippbar skjerm.
Canon G6 har utvippbar skjerm. Vis mer


Hva du trenger av ekstrafunksjoner kan også være med på å begrense valget ditt. Mange (inkludert undertegnende) synes det er morsomt å holde kameraet strak over hodet på fest, eller å ta bilder fra hofta – da er en vippbar skjerm det beste hjelpemiddelet, som gjør at du treffer det du sikter på hver gang. Andre vil kanskje ikke en gang bruke PCen – putter du minnekortet rett i en fotoskriver, vil du kanskje sette pris på at kameraet automatisk kan fjerne røde øyne.

Er du glad i å ta bilder i dårlig lys uten å ha med kamerastativ, bør du se etter om kameraet har bildestabilisator. Her er det best å ha optisk stabilisator, som som regel fungerer etter gyroskopprinsippet og justerer optikken etter hvordan du skjelver på hånda – bokstavene du bør se etter er i så fall IS (image stabilizator). Merk at en elektronisk bildestabilisator ikke fungerer like bra – her er det prosessoren i kameraet som etter beste evne regner ut hvordan du skalv da du tok bildet. Speilreflekskameraer har ofte denne funksjonaliteten i objektivet.

For den ekstra kreative som gjerne vil ha full kontroll over eksponeringen, anbefales det å kjøpe et kamera som kan ta bilde i RAW-format. Dette er et format der kameraets prosessor ikke har gjort noe med bildet som er fanget, heller ikke kompresjon med kvalitetstap, så bildefilene er relativt store. Fordelen er blant annet at du selv (med spesiell programvare) kan justere temperatur, hvitbalanse, kontrast etc. før bildet lagres i et ”vanlig” format. Analogt til tradisjonell fotografi, kan du si at .RAW-fila er negativet, slik at du kan velge andre til å fremkalle det for deg.

Husk også at du trenger noe å lagre bildene på. Prisene på ulike media varierer noe, og det kan også være verdt å ha i bakhodet hva slags enheter du har hjemme fra før så du kan bruke minnekortene litt om hverandre.

Vi synes også det kan være verdt å tenke på hvordan bildene overføres til PCen. Har du kortleser på PCen, er det kanskje ikke så farlig, men det er forskjell på å kunne trykke på kameraet og overføre til harddisken via trådløst nettverk kontra å måtte ha med en krybbe som kameraet må settes i, og som i tillegg krever et eget strømadapter for å virke.

Finn ditt neste kamera!

Her på DinSide tester vi stadig nye kameraer. Vi har også laget en kameravelger som det går an å leke seg litt med. Er du usikker på begreper, har vi laget en kortfattet ordbok, og skulle du brenne inne med et fotorelatert spørsmål, sitter Fotodoktoren parat til å ta i mot nye pasienter.

Og husk – det er til syvende og sist fotografen selv det kommer an på!

Tilbake til guidens forside