Yashica MicroElite 3300

Fabrikanter har en enorm trang til å skryte av ”verdens første, største, minste” osv. Yashica hevder å ha verdens minste kamera med 2x zoom og 3,3 megapixels. Jeg tviler ikke på at de har rett – i alle fall inntil videre.

Yashica MicroElite 3300
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
 Foto: Bjørn E
Foto: Bjørn E Vis mer

MicroElite 3300 er eksepsjonelt lite, men det er samtidig lett å betjene. Samtlige betjeningsorganer er plassert på fingerspissene, men symbolene på LCD-skjermen er dessverre altfor små og nærmest usynlige i solskinn. Tross sine svakheter, er MicroElite 3300 et kamera man lett blir forelsket i.

LES OGSÅ:

Tillitsvekkende design

Fronten av MicroElite 3300 er i aluminium. Det gir et preg av robusthet. Resten av kameraet er i aluminiumsimitert plast, men så tett opptil ekte vare at helheten blir meget tillitsvekkende.

Min første innvending mot kameraet var mangelen av optisk søker. Riktignok viser det seg at de aller fleste bruker LCD-skjermen selv når de har tilgang til optisk søker, men med sola i ryggen er det nærmest umulig å se på skjermen hva du får med på bildet. Det hjelper å stille lysheten på skjermen til maksimum, men ikke nok. Under dempede lysforhold fungerte skjermen utmerket som søker.

Rikt utstyrt

MicroElite 3300 er i det hele tatt rikt utstyrt, den lille størrelsen tatt i betraktning. Kameraet har kontakter for nettadapter og videoutgang, men ingen digital utgang. Av plasshensyn har Yashica i stedet valgt å vedlegge en kortleser. Smart! Dermed slipper du oppkobling hver gang du skal laste ned bilder.

Under dekslet i den andre enden av kameraet er det en spalte for CompactFlash minnekort. Det er svært vanskelig å få tak i kortet når du skal ta det ut av kameraet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med unntak av hovedbryteren og utløseren, som befinner seg på toppen av kameraet, foregår alle innstillinger på baksiden, med LCD-skjermen som veiviser. En skyvebryter ved skjermen angir opptak, oppsett eller avspilling, en menyknapp aktiverer menyene, fire retningsknapper styrer valgene dine og en SET-knapp bekrefter valget du har gjort. Systemet fungerer raskt og effektivt, men jeg synes symbolene på skjermen er i minste laget. For eksempel er det bare en liten bokstav som forteller hvilken bildekvalitet du har valgt, og den kan det være svært vanskelig å se. I visse tilfeller var det også vanskelig å finjustere bildeutsnittet med den motoriserte zoomen, en svakhet som slett ikke er uvanlig på små digitale kameraer.

Varierende kvalitet

Den innebygde blitzen har god spredning og inntil 3 meter rekkevidde. Mitt testkamera overeksponerte imidlertid kraftig i kombinasjon med utfyllingsblitz på om lag 1 meters avstand. Jeg velger å tro at det er korrigert når kameraet kommer i serieproduksjon. Bildebrikken er en 1/1,8” stor CCD med 3,3 megapixels og en bildeoppløsning på 2048 x 1536 punkter. I full oppløsning kan bildene lagres ukomprimert i TIFF RGB eller komprimert i JPEG som SuperFine eller Fine, eventuelt JPEG Normal i 1024 x 768 punkters oppløsning.

MicroElite 3300 har 2x optisk zoom og inntil 2x digital zoom. Nærgrensen er 60 cm i normal modus og 10 cm i makro. Zoomen gir en bildevinkel tilsvarende 38-76 mm på et vanlig kamera og lysstyrken er 3,0-3,7. Skarpheten er bra i nærområdet, men tegner ullent på uendelig. Autofokusen kan arbeide kontinuerlig eller for enkeltbilder og fungerte rimelig raskt. En uvanlig finesse på denne typen kamera er muligheten for manuell fokus i sju trinn. Men, du skal ha godt syn for å fokusere på den 1,5” store LCD-skjermen.

Bildene har eksepsjonelt lite støy og fargene er svært nær opptil originalen, et bevis på bra signalbehandling. Kameraet har automatisk hvitbalanse pluss fire manuelle valg for lyskilde, men den store overraskelsen var at MicroElite 3300 også har låsbar manuelt målt hvitbalanse. Flott!

Konklusjon

På Yashica MicroElite 3300 er det størrelsen som overskygger de tekniske detaljene. Du bør likevel ta med i betraktningen at kameraet har 3,3 megapixels oppløsning, 2x optisk zoom, mulighet for lagring i ukomprimert TIFF, videoopptak, mange manuelle muligheter og til sist, en gunstig pris.

Bildekvaliteten får også godkjent, dog med en viss reservasjon for skarpheten på uendelig og kraftig overeksponering med utfyllingsblitz. MicroElite 3300 er et gunstig valg for dem som setter størrelse og vekt i første rekke, enkel betjening i annen rekke og høye ytelser i tredje rekke.

Så får man heller se gjennom fingrene med at kameraet mangler optisk søker og at skjermsymbolene er for puslete.

Se bilder tatt med dette kameraet
Les mer om dette kameraet hos DigIT AS

(Testen er utarbeidet av Kai Thon i DigIT AS for DinSide Data)