Yamaha SW1000XG

Yamaha har forsøkt seg i markedet for PC og lyd i en årrekke. De har ikke alltid vært like heldige med resultatet, selv om produktene ofte har hatt gode egenskaper. Vi ser på SW1000XG som er et avansert lydkort med store utbyggingsmuligheter.

Yamaha SW1000XG
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Dette kortet er en litt annerledes løsning enn de andre kortene vi har testet. Kortet er komplett med både synth, lyd-del og kraftig effektprosessorer, men har ingen egen inn/ut-enhet. Derimot finnes det en inn/ut-modul, AX 44, med analoge inn- og utganger, som kan kobles til et annet lydkort i Yamaha-familien -- DS2416. Videre kan du også koble SW1000XG direkte til DS2416 med en spesialkabel, og da kan begge kortene dele inn- og utgangene på AX 44.

LES OGSÅ:

På SW1000XG kan brukeren heller ikke benytte egne samplinger i MIDI-synthen. Til gjengjeld er det et enormt antall ferdige lyder og kraftige redigeringsmuligheter. I tillegg kan du innstallere et tilleggskort med maskinvaren til komplette synther, f.eks. DX7II, Prophet 5 eller VL-70, eller et pianokort som også gir deg mange flere effekter. Det finnes også et kort som gir deg automatiske vokalharmonier!

I denne omgang har vi testet SW1000XG alene, som et avansert lydkort for bruk i hjemmestudio.

Installasjon

Kortet er av PCI-typen og inneholder mange store brikker utviklet av Yamaha. Det krever bare én kortplass, det er ingen ekstra braketter eller lignende.

Installasjonen gikk som beskrevet i manualen, og helt uten problemer. Etter omstart var kortet klart til generell bruk under Windows.

Tilleggsprogrammene må installeres hver for seg; det er ingen felles installasjonsmeny hvor du gjør dine valg og setter prosessen i gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilkoblingene til forsterker er på phonoplugger, inngangene er stereo minijack og det finnes også en digital S/PDIF-utgang på phonoplugg.

MIDI finner du på en minidin-kontakt, og det følger med en overgangsledning som splittes i hunnkontakter for MIDI inn og ut.

Kortet bruker bare én IRQ og ett minneområde og kan godt brukes sammen med et annet lydkort. Vi installerte det i en PC som allerede huser et SoundBlaster Live!, og de ble gode venner uten inngrep og megling fra vår side.

Videre til MIDI/Synth