Foto: Oliver Mann
Foto: Oliver MannVis mer

Yamaha først ute med 4X CD-RW

Yamaha er en stor produsent av CD-R- og CD-RW-produkter. Nå utvider de produktspekteret med en rekke nye modeller. Den mest interessante av disse er CRW4416. Det er den aller første brenneren med støtte for 4X CD-RW, 4X CD-R og 16X CD-ROM-lesehastighet.

CD-RW har hittil vært en ganske treg fornøyelse. Med 2X-hastighet har det tatt hele 40 minutter å fylle en slik plate. Det har Yamaha gjort noe med: Med 4X CD-RW-brenning vil dette nå kunne gå på halve tiden. Det er fortsatt et stykke igjen til hastigheten til ZIP-plater og lignende, men CD-RW kan nå lettere benyttes som et effektivt medium for å frakte data mellom to steder som f.eks. kontor og hjemme-PCen.

LES OGSÅ:

Rask som CD-ROM

Yamaha har også økt hastigheten på lesing av CD-plater til 16X. Selv om det er et stykke igjen til de raskeste 32X-leserne, vil det dekke behovet for mange brukere. Hvis aksesstiden på 160 ms holder mål i praksis, vil det være det beste vi har målt på våre tester.

Mer for pengene

Yamaha produserer heldigvis sine CD-brennere med skuff som et alternativ til caddy. Vi har allerede testet forrige modell fra Yamaha - CRW4260t. Den kom godt ut, men har litt høy pris i forhold til konkurrentene. Distributed Computing (tlf. 67 53 12 20), som er den norske distributøren, antyder at prisen på CRW4416 kan bli ca kr 5000,- (kr 6150,- inkl. mva.).

Likevel tar det noe tid før produktet blir tilgjengelig, siden produksjonsstart er i slutten av september. Distributøren forteller oss at det skyldes at Orange Book-standarden for 4X overskrivbare CDer ikke er helt fastlagt. Yamaha ønsker å følge standarden helt ut. Vi forventer at CRW4260t som vi har testet, går ut når CRW4416 blir leveringsklar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Yamaha har også EIDE-utgaver av alle modellene til litt lavere pris. De eksterne SCSI-utgavene er priset litt høyere, men har også støtte for Macintosh.

Du kan lese mer om CD-brennere i vår CD-brenner-test. Vi kommer selvfølgelig tilbake til en grundig test av produktet når det blir tilgjengelig.