Yamaha CRW8424S

Vi har ventet lenge på en ferdig versjon av de nye brennerne fra Yamaha. Vi har hatt flere eksemplarer til test, men det har hele tiden vært problemer med leseytelsen. En ny oppdatering av firmwaren har langt på vei løst dette problemet.

Yamaha CRW8424S
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Som typebetegnelsen forteller, er dette en brenner som klarer 8x brenning av vanlig CD-R, 4X brenning av CD-RW og skal også klare 24x lesing av alle typer medier.

LES OGSÅ:

Vi har testet VK-utgaven, som betyr Value Kit. Her følger det med lydkabel og skruer, men ingen SCSI-flatkabel. Programvaren er Easy CD Creator 4 Standard, DirectCD 3 og Take Two fra Adaptec.

Bruksanvisningene er gode, både den svært detaljerte Owners Manual, og de to utbrettbare brosjyrene Software Guide. Disse dekker henholdsvis Easy CD Creator (generelle brennerprogrammer) pluss DirectCD 3 (for packet writing - hvor du behandler CDen omtrent som en diskett) og Take Two, som er et program for sikkerhetskopiering av harddiskene dine.

To plater følger også med, en CD-R og en CD-RW.

Ingen ny vinner

Selv om Yamaha tidligere har tatt tetplass, klarer de ikke det denne gangen. Selve brennerfunksjonen er svært god, her lever den opp til spesifikasjonene på alle områdene.

Den store hurtigbufferen på 4 MB er en god sikkerhetsforanstaltning hvis resten av PCen ikke har toppspesifikasjoner. Samtidig vil du på en topp moderne PC, med raske disker og prosessor kombinert med rikelig med minne, kunne jobbe "som vanlig" og brenne CDer i bakgrunnen.

Kresen leser

Det som trekker ned i forhold til testvinneren, er at lesehastigheten ikke er høyere spesifisert enn 24X. Når brenneren i tillegg har problemer med å opprettholde denne hastigheten over hele CDplaten, når den rett og slett ikke opp i tet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De første utgavene vi fikk til test hadde store problemer med å få opp farten på CD-R- og CD-RW-plater. Hastigheten holdt seg mellom 3X og 7X og det er svært mye dårligere enn det vi er vant til fra Yamaha.

Dette problemet har tydeligvis vært erkjent av utviklerne hos Yamaha, og etter at vi oppgraderte til siste versjon av firmwaren, ble problemet langt på vei løst.

Likevel har den fortsatt en tendens til å sette ned farten hvis den støter på problemer under lesing. Hvis brenneren får en lesfeil, går den automatisk ned i 3X til 7X og øker ikke hastigheten før vi har åpnet og lukket CD-skuffen. Ikke særlig optimistisk programvare, vil vi si.

Full fart på CD-RW

Den som likevel imponerer oss er at den faktisk leser feilfrie CD-RW-plater på full fart. Det gjør den til en raskere CD-RW-leser enn Sony CRX140S som leser CD og CD-R på 32X, men begrenser seg til 20X på CD-RW.

Lynrask ripper

Yamaha CRW8424S er svært rask til å rippe musikk. På vår 73-minutters testplate bruker den bare 5 minutter og 1 sekund, som er det nest beste vi har målt på en CD-brenner noensinne. Den er bare forbigått av sjefs-ripperen Plextor PlexWriter 8/4/32A.

Standard programvare

I motsetning til andre leverandører, kommer ikke denne brenneren med mer programvare enn akkurat det du trenger for å utnytte brennerens hovedfunksjoner. Det er ingen ekstraprogrammer som gir deg nye muligheter i kombinasjon med brenneren, som for eksempel lyd/musikkredigering.

Konklusjon

Denne brenneren er et meget godt valg hvis du først og fremst er ute etter en 8x CD-R og 4X CD-RW SCSI-brenner til en kurant pris, og ellers har all den programvaren du trenger for å lage de dataene du vil brenne på CD.

Leseytelsen er ikke helt i toppklasse, men høyst brukbar i de aller fleste sammenhenger.

Prismessig ligger den litt under testvinneren fra Sony, men vi snakker bare om noen få hundrelapper, avhengig av hvor du handler.