Yamaha CRW4416E

Yamaha er kjent for å produsere musikkinstrumenter, men har også produsert CD-brennere i en årrekke. Denne EIDE-brenneren skriver både CD-R og CD-RW med 4X-hastighet.

Yamaha CRW4416E
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Dette er EIDE-utgaven av brenneren som vi kåret til best i test i begynnelsen av desember 1998. I skrivende stund er Yamaha CRW4416S med SCSI-grensesnitt fortsatt best i test.

LES OGSÅ:

Ikke lenger unik

Yamaha er ikke lenger den eneste produsenten av brennere med 4X CD-RW. Sony CRX120E har kommet etter. Sony har i tillegg 24X-lesing og et bedre utvalg programvare.

Til Yamahas forsvar må det sies at den er en del rimeligere enn Sony akkurat nå. Da Yamaha lanserte denne serien var den meget dyr, men prisene har falt til nesten det halve på de seks månedene den har vært på markedet.

Det finnes også andre leverandører som har 4X CD-RW på programmet. Philips leverer CDRW400 som er produsert av Yamaha og dermed identisk med denne og HP leverer CD-Writer Plus 8200i som er identisk med Sony CRX120E. Begge er inne på DinSides testlab og vil bli testet i nær fremtid.

Hva er best: SCSI eller EIDE

Yamaha CRW4416S og CRW4416E er helt identiske hvis vi ser bort fra grensesnittet. For virkelig proff CD-brenning er det bare SCSI som gjelder, men hvis du har dette som hobby og ikke vil betale for en SCSI-kontroller vil EIDE gjøre nesten samme nytte.

Samme ytelse?

For alle praktiske formål er ytelsen til EIDE og SCSI identisk. Vår EIDE-eksemplar leser faktisk ca. 50 KB pr. sekund raskere enn SCSI-varianten. Sansynligvis skyldes det en litt nyere versjon av programvaren (firmwaren). Vårt testeksemplar var produsert i mars 1999. Når det gjelder brenning er også ytelsen identisk. Du kan se detaljerte lister over spesifikasjonene til CRW4416E og spesifikasjonene til CRW4416S.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Programvare fra Adaptec

Som Yamahas andre lesere, leveres denne med Adaptecs Easy CD-Creator 3.5. Det er et greit program som inneholder all den basisfunksjonaliteten du trenger. Du kan lage eller kopiere data- og musikk-CDer og PacketCD lar deg bruke en CD-RW-plate som diskett.

Det blir mer og mer vanlig å levere med programmer for sikkerhetskopiering og lydredigering, men Yamahas pakke inneholder ikke dette.

En av våre lesere har også gjort oss oppmerksom på at Yamaha av og til leveres med WinOnCD fra CeQuadrat, men det gjelder ikke vårt test-eksemplar.

Musikk-problemer?

Yamaha CRW4416E ripper en CD på 7 minutter og 47 sekunder. Tilfeldigvis på sekundet identisk med SCSI-varianten.

Vi har fått en epost fra en leser som har store problemer med å produsere musikk-CDer på sin Yamaha. Det er spesielt problematisk å spille de av i en vanlig CD-spiller etterpå. Vi har testet dette uten å få de samme problemene.

Vi har også fått tilbakemelding fra en annen leser som bruker sin Yamaha CRW4416S til å kopiere musikk-CDer direkte fra en Plextor UltraPlex 40max CD-ROM-leser. Det fungerer feilfritt på full fart. Begge produktene ble valgt etter å ha lest testene her på DinSide.

I tillegg til Adaptec-CDen, får du med en EIDE-kabel, monteringsskruer og lydkabel.

Konklusjon

Seks måneder etter introduksjonen er Yamaha fortsatt i fremste rekke. I tillegg bruker Yamaha forspranget sitt til å levere til en meget gunstig pris.

Hvis du trenger basisfunksjonalitet i en solid og rask brenner, er Yamaha CRW4416E brenneren for deg.