Yamaha CRW2200E-VK

Nå er også Yamaha klar med sin 20x CD-brenner, og vi har hatt den på testbenken. 16x-modellen var ikke så vellykket som mange hadde forventet, så vi var svært spente på hva den nye modellen hadde å tilby.

Yamaha CRW2200E-VK
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Utseendet tyder ikke på at designavdelingen har hatt særlig mye å gjøre denne gangen, her er det stort sett bare noen tall som er endret.

LES OGSÅ:

Den store hurtigbufferen på 8 MB er også beholdt, den er hele fire ganger større enn hos konkurrentene. I tillegg har også Yamaha fått en teknologi som sørger for at eventuelle avbrudd i datastrømmen ikke fører til at brenningen stopper og CD-platen må kastes.

Dobbelt sikkerhet

Sanyo har sin BurnProof, Ricoh har JustLink og Yamaha har nå fått SafeBurn. Felles for alle er at ved manglende inndata klarer de å stoppe laseren før bufferen går tom, og avslutter brenningen midlertidig på en kontrollert måte. Når det er kommet inn nye data og bufferen igjen er full, starter brenningen der den slapp, med et minimalt gap i mønsteret på platen. Dette gapet er så lite at det håndteres av leserne som en minimal og ukritisk feil, innenfor de godkjente toleransene.

Kombinasjonen SafeBurn og den store bufferen gjør CRW2200 nærmest bombesikker. Fordelen med den store bufferen er at denne vil redde situasjonen under vanskelige forhold, mens SafeBurn kommer inn først når det er virkelig krise. Dette vil i praksis bety raskere brenning under dårlige forhold, som for eksempel ved ganske tung bruk av PCen under brenning. Noe de fleste prøver å unngå, uansett sikkerhetsmekanismer…

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rask brenner

Yamaha CRW2200E-VK

Selvsagt er brenneren rask, den brukte bare 4 minutter og 50 sekunder på å brenne våre testdata. Dette er likevel nesten et halvt minutt langsommere enn vår testvinner fra Ricoh, som klarte dette på bare 4 minutter og 21 sekunder.

CD-RW var unnagjort på 8 minutter og 4 sekunder, også helt i toppsjiktet blant de etter hvert mange 10x CD-RW-kapable brennerne. Her er det bare 26 sekunder som skiller mellom den raskeste og den langsomste vi har testet, og denne Yamaha-brenneren havner på 6. plass med 10 sekunder fram til vinneren fra Nichimen.

Ujevn leser

Yamaha har tradisjonelt vært litt kranglete på lesing av CD-plater. Denne modellen var også noe ujevn, enkelte CDer ville den bare ikke lese eller spille (MP3-filer), mens de fungerte fint på våre andre drev.

Dette fenomenet har vi støtt på innimellom hos andre CD-brennere også, så det kan være tryggest å ha en egen leser, for eksempel en rask DVD-leser, til å ta seg av leseoppgavene. Det gjør det dessuten lettere å kopiere CD-plater direkte.

Dessuten har Yamaha ved flere anledninger bedret leselysten på sine tidligere CD-brennere ved en oppdatering av firmwaren (styreprogramvaren som sitter i brenneren).

Bedre enn forrige modell

Vi opplevde generelt 2200 som et bedre produkt enn forgjengeren 2100. Støy og vibrasjoner, som var til tider ytterst plagsomt hos forgjengeren er nå definitivt innenfor det normale og akseptable for en rask CD-brenner.

Brenningen var også svært rask og stabil, og har du en DVD eller CD-leser fra før, nøler vi ikke med å anbefale denne brenneren.