Yamaha CRW-F1

Dette er en tidligere testvinner, den var den raskeste CD-brenneren vi hadde testet, og den introduserte også en ny æra i bruk av CD-brennere. I tillegg har den en finesse med både underholdningsverdi og praktisk funksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Yamaha CRW-F1
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Spesifikasjonene tyder på at dette seneste framstøtet fra Yamaha ikke er noen sinke i klassen. Det er ikke alltid at høye spesifikasjoner holder vann ved praktisk testing, men i dette tilfellet gjør de det.

LES OGSÅ:

Brenning av CD-R håndteres med opptil 44x, lesing av CD også med 44x og brenning av CD-RW med hele 24X. Spesielt det siste er et stort sprang i forhold til de fleste andre brennere på markedet, som fremdeles bare kommer opp i 12X på CD-RW.

Tidligere Yamaha-brennere har dessuten vært heftet av sjenerende unoter i form av kraftige vibrasjoner og tilhørende støy. Heldigvis er dette også historie, denne nyeste generasjon brenner oppførte seg helt eksemplarisk.

Installasjon og nye finesser

Vi testet retail-versjonen for intern montering, det vil si den komplette pakken med programvare, media, kabler og monteringsskruer.

Formatet er standard, det mest iøynefallende som skiller den ut fra andre brennere er den blå lysdioden som indikerer aktivitet. Lyset fra denne siver også ut av de to spaltene i front – svært trendy og moderne.

Programvaren er Nero og InCD, og installasjon av begge foregikk uten problemer på vår testPC med Windows XP.

Denne versjonen av Nero støtter alle egenskapene hos denne brenneren, spesielt to av de nye finessene: DiscT@2 (uttales ”disk-tatoo”) og Advanced AudioMASTER. Disse kommer vi tilbake til.
Med InCD kan du også installere CD-MRW, også kjent som MountRainier-spesifikasjonen, som gjør at du kan håndtere CD-RW som en enorm diskett, og skrive til den som til et hvilket som helst overskrivbart ordinært lagringsmedium. Dette krever at brenneren støtte dette i sin firmware, noe som F1 altså gjør. Du kan lese mer om Mount Rainier spesifikasjonen i denne artikkelen.

Prisen for denne brukervennligheten er ca 150 MB mindre lagringskapasitet enn ved ordinær brenning.

Brenning - nye rekorder

Brenning av vår standard testfil på CD-R klarte den med en ny rekord på 3 minutter og 13 sekunder. Ikke så mange sekundene raskere enn den tidligere testvinneren, men 16 sekunder er absolutt et stykke tid.

Det som imponerte oss mest med CRW-F1 var likevel brenning av CD-RW. Her målte vi 3 minutter og 59 sekunder!

Til sammenligning bruker den forrige vinneren i vår test hele 6 minutter og 44 sekunder...
Her snakker vi om ren utklassing!

Likevel må vi påpeke at det her kommer tydelig fram at topphastigheten hos raske brennere ikke har så mye å si, når den bare gjelder på de aller siste delene av platen.

Lesing og ripping

Lesehastigheten målte vi til 6 138 KB/sekund i topphastighet, med et gjennomsnitt på 4 729 KB/sekund. Dette er også en knepen ny rekord, med 4 KB/sekund raskere enn forrige testvinner på denne parameteren.

Ripping av musikkCD foregikk på 2 minutter og 24 sekunder, her var faktisk Asus sin 40x brenner 12 sekunder raskere.

Nye finesser

I tillegg til topp ytelse på de fleste områder har Yamaha CRW-F1 et par interessante finesser i tillegg, som vi var inne på tidligere i artikkelen - DiscT@2 og Advanced AudioMASTER.

DiscT@2 bruker laseren til å brenne et visuelt mønster på CDen, ”tatovere” den på en måte...

Dette skjer på datasiden, og kan bare gjøres på en CD-R som er avsluttet (finalized), og bare på det området som ikke er brukt til data.

image: Yamaha CRW-F1

Skriver du mye data på disken er det altså bare plass til litt tekst rundt ytterkanten.

Skriver du lite data er det derimot plass til mer. Vi brant noen datafiler med DinSide sin logo, og brukte den ledige plassen til å "tatovere" samme logo på fire steder rundt på platen.

Resultatet ble morsomt, men den brukte over 10 minutter på tatoveringen...

Advanced AudioMASTER skriver lengre "groper" i platen enn normalt. Dett gjør at laseren i slitne CD-spillere lettere kan følge med og du unngår at feilkorrigeringen slår til eller i verste fall at CDen begynner å "stamme".

Vi har ingen dårlige CD-spillere, så dette har vi ikke fått testet. Selv vår gamle NAD fra 80-tallet klarer stadig å lese musikkCDer brent på full hastighet.

Dette gir ikke noen magisk "bedre lydkvalitet", det er uansett bare snakk om å sørge for at det blir lettere å lese dataene. Lyden bestemmes av D/A-konverterne i spilleren som brukes til avspilling og - ikke minst - i resten av anlegget og lytterommet. Pluss din egen dagsform og musikksmak...

Brenneren kan også brenne redigerbart innhold av musikkCD på CD-RW, hvor du kan kan fjerne og/eller legge til nye spor senere - med opptil 24x brennehastighet! Dette er en meget praktisk og helt unik finesse. som foreløpig bare støttes av den medfølgende versjonen av Nero. Avspilling kan derimot gjøres på alle CD-spillere som støtter CD-RW.

Konklusjon

Yamaha er tilbake på tronen, med en brenner som både sniker seg forbi i siste sving på noen øvelser, ligger tett bak vinnerne i et par øvelser og utklasser i et par andre. Dessuten oppleves den som "hel ved", uten de nykker og unoter som enkelte tidligere Yamaha-generasjoner var belemret med.

Vi gratulerer!

Brenneren kommer også i eksterne utgaver senere, med forskjellige grensesnitt.

Norsk distributør: Optical Storage AS