Xxclone: Ny vri på disk-kloning

Når du skal skifte disk eller ta backup trenger du smarte verktøy.

Det er mange situasjoner hvor du trenger å lage en kopi av harddisken i PC-en. Det er vel unødvendig å nevne sikkerhetskopi, også kjent som backup? Alt for mange orker ikke forholde seg til dette og tar sjansen på at det går bra. Når "the shit hits the fan", som de sier i USA, blir det en festlig jobb med å prøve å redde filer og installere på nytt.

Vi har tidligere skrevet om forskjellige programmer for kloning av disker, som gir deg eksakte kopier. Disse programmene jobber nesten alltid på nivået under filene, de jobber altså ikke med filene, men med selve sektorene på disken.

Dette gir nøyaktige kopier, men måten det gjøres på er ikke nødvendigvis noen fordel. Under vanlig bruk splittes filer opp i sektorer og plasseres der det er ledig plass. Er det ledig plass i sektorer som ligger etter hverandre rundt disken går både lesing og skriving kjapt. Men er det bare plass til deler av filen, slik at dataene blir fordelt til forskjellige steder på disken, da blir disken fragmentert og lesemekanismen må rundt og samle opp dataene fra alle sektorene.

Kopierer man så sektor for sektor blir det som å flytte rotet fra det gamle gutteværelset over til samme plass på et nytt gutteværelse, fordi fragmenteringen av filene også kopieres til den nye disken.

Xxclone gjør det annerledes

Xxclone kopierer derimot filer ved hjelp av Windows normale rutiner for filhåndtering og legger dem som kontinuerlige filer på den nye disken. Dermed blir plassutnyttelsen på disken mer effektiv enn med sektorkopiering.

Denne metoden gir også andre fordeler:

Du kan kopiere filer mens Windows kjører
Du kan "klone" data fra et diskformat til et annet. f.eks. fra FAT32 til NTFS
Du kan kopiere data til en partisjon med en annen størrelse enn originalen.
Ved inkrementell backup (bare kopiering av nye/endrede data) kan Xxclone enkelt hoppe over filer som ikke er endret.

I praksis

Vi testet full kopiering av en systempartisjon med ca 20 GB data over til en ekstern disk via USB 3 brukte programmet 22 minutter. Dette er ikke verdensrekord, og andre kloneprogrammer er betydelig raskere. Men når du skal oppdatere sikkerhetskopien med nye filer vil dette gå raskere enn med sektor-baserte programmer.

Xxclone: Ny vri på disk-kloning


Xxclone: Ny vri på disk-kloning


Xxclone: Ny vri på disk-kloning


Xxclone: Ny vri på disk-kloning


Programmet oppgis bare å støtte Windows-versjoner fram til XP, men vi testet både med Win7 i 32 og 64-bits utgaver og det fungerte utmerket.

Vi vil spesielt trekke fram at Xxcloner kan kopiere data til en disk/volum - eller partisjon - som er mindre enn originalen. Dette er gunstig hvis du har en SSD med mindre kapasitet enn harddisken du gjerne vil klone, når det likevel er god plass til selve dataene som skal over fra harddisk til SSD.

Det er nemlig ikke mulig med de fleste kloneprogrammer.

Flere utgaver
Xxcloner finnes i tre forskjellige utgaver:

Grunnversjonen er gratis for personlig bruk, men støtter ikke inkrementell backup, bare hele volumer/partisjoner.

Pro-versjonen støtter inkrementell backup og automatisert kopiering til fastsatte tider.
Det finnes også en 30-dagers testugave av Pro-versjonen.

Mer info finner du hos www.xxclone.com