Windows XP, her representert med Royale-grensesnittet, dominerer fortsatt voldsomt i Europa. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Windows XP, her representert med Royale-grensesnittet, dominerer fortsatt voldsomt i Europa. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

XP fortsatt desidert størst

Trodde du at Windows XP var i ferd med å gå i graven? Da må du tro om igjen.

Det franske analyseselskapet AT Internet Institute presenterte nylig en oversikt over de mest brukte operativsystemene i Europa. Tallene er basert på statistikk fra 16460 europeiske nettsteder, og er innhentet i perioden 1. til 30. april i år.

Mer enn dobbel så stor

Den viser at mer enn 9 av 10 besøk i gjennomsnitt kommer fra en PC som har Windows installert. Mer overraskende er det kanskje at Windows XP, et snart 10 år gammelt operativsystem, topper listen med hele 55,6% andel. Det er riktignok en tilbakegang på nesten 7% i løpet av siste halvår, men XP har fortsatt langt mer enn dobbel så stor utbredelse som nærmeste konkurrent.

Windows Vista er det nest mest brukte operativsystemet, med 22,4%, mens Windows 7 kun har 12,3% markedsandel 6 måneder etter at det kom på markedet.

Windows Vista nådde toppen i januar 2010 med 25% markedsandel. Siden den gang har det bare gått nedover. Dermed kan man trygt si at XP-etterfølgeren aldri ble noen stor hit - i hvertfall ikke i Microsoft-målestokk.

Framgang for Apple

I løpet av samme seksmåneders periode har Microsoft totalt sett hatt en tilbakegang på 1,1%. Dette skyldes i hovedsak Apple, som har gått fra 5,9% til 6,8% markedsandel.

Bak tallene ser vi at MacOS X står for 5,3% og iPhone OS står for 0,9%. Linux ligger stabilt på like under 1% markedsandel.

Her er alle tallene presentert tabellarisk:

XP fortsatt desidert størst


Tall for Norge

Samme kilde har også brutt ned statistikken til å gjelde Norge, og presentert tall for april 2010 og april 2009. Her er XP-andelen nå mye mindre enn i Europa generelt, og Vista-andelen høyere. Apple har også større markedsandel i Norge enn i Europa generelt:

XP fortsatt desidert størst


Tall for DinSide

Hos DinSide ser vi nøyaktig samme rangering, men tallene fordeler seg litt annerledes:

XP fortsatt desidert størst


Les også:
Apple virker ustoppelige