Xerox DocuPrint M750

Xerox har lansert to nye blekkskrivere, med spesifikasjoner helt i toppsjiktet, men til langt lavere pris enn hva konkurrentene vanligvis kan by på. Vi har hatt Xerox DocuPrint M750 inne til test, og er ikke i tvil når vi påstår at Xerox har tatt et kjempesprang i riktig retning.

 Foto: BEL
Foto: BEL Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Xerox har lenge slitt med å levere blekkskrivere som kvalitetsmessig er på høyden med konkurrenter som HP og Epson. Derfor var det med stor interesse vi mottok nyheten om den nye M-serien, som kunne by på topp spesifikasjoner til lav pris. Den nye serien er et direkte resultat av et samarbeid mellom Xerox og Sharp, et samarbeid som kom i stand for å bringe blekkskrivere fra Xerox opp på samme nivå som konkurrentene. M-serien består for tiden av M750 som er spesielt beregnet for hjemmebruk, og M760 som med sin nettverksopsjon er myntet på små kontorer. I brosjyren oppgis det samtidig at M760 er ca. 20% raskere enn M750. I tillegg består M-serien av to desktop fargeskrivere / kopimaskiner / skannere.

LES OGSÅ:

Med den nye serien lanserer Xerox et patentert system for levering og nivåkontrollering av blekk, kalt Inklogic. Dette systemet skal føre til bedre utskriftsøkonomi, men utover dette er Xerox sparsommelige med opplysninger om teknologien.

Topp spesifikasjoner

Xerox hevder at konkurrerende produkter er enten gode på pris, kvalitet eller hastighet, og at ingen kombinerer disse tre tingene like godt som Xerox M-serie. Og spesifikasjonene på papiret er ikke dårlige. Oppløsning på 1200x1200 dpi er ikke til å kimse av, og hastigheter på opptil 12 sider pr minutt i sort, og 6 sider pr minutt i farger, er også meget raskt. Når produktene i tillegg koster 1295 kroner for M750 og 1845 kroner for M760, virker det nesten for godt til å være sant.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DocuPrint M750 er utstyrt med en romslig arkmater i fronten. Den har plass til hele 150 vanlige A4-ark, noe som er 50 mer enn de fleste konkurrentene. I tillegg har du muligheten til å mate konvolutter, brosjyrer og andre spesialmedier, fra baksiden.

Fire separate fargepatroner plasseres i to kassetter. På den måten kan du bytte ut for eksempel bare gul patron, dersom denne går tom. Kassettene har en garantert levetid på 10.000 utskrifter, og hvis du må bytte dem ut, vil det koste deg i overkant av 400 kroner pr stk.

Selve skriveren er ganske stor og klumpete. Den kommuniserer med PCen eller Mac’en din gjennom parallellport eller USB. Drivere til Windows NT4 og Windows 98/ME følger med på vedlagte driver-CD. Windows 2000 drivere er nå tilgjengelig for nedlasting fra Xerox sine hjemmesider. MacOS 8-drivere vil være tilgjengelig for nedlasting senere i år.

For øvrig følger det med to brukerveiledninger på norsk; en ”komme-i-gang”-brosjyre, og en mer omfattende manual.

Meget rask skriver, men variabel kvalitet

Når du slår på skriveren, vil du oppleve den sedvanlige gryntingen som vi er vant fra blekkskrivere, kanskje litt kraftigere og lengre enn hos andre, men akseptabelt. Under utskrift er ikke støyen mer sjenerende enn hos konkurrentene.

Vår installasjon av M750 forløp uten store problemer i Windows ME. Styreprogrammet kan installeres på en rekke forskjellige språk, deriblant norsk. Det er oversiktlig og greit, og gir deg de vanlige valgene for papir og utskriftskvalitet. Xerox lanserer en ny utskriftsmodus, kalt Express Mode, som er en mellomting mellom kladd og normalutskrift. Denne gir god kvalitet på tekst og enkel grafikk, og er i tillegg raskere enn normalmodus.

Vi ble nesten sjokkerte over hastigheten på fotoutskriftene. I beste kvalitet bruker skriveren rundt 4 ½ minutt på et foto der konkurrentene bruker 3-4 ganger så lang tid. Tekstutskrifter og enkle fargeutskrifter spyttes ut av skriveren i et imponerende tempo; bare Z52 er raskere på tekst.

Øverst: Xerox DocuPrint M750
Nederst: HP 930 Foto: BEL
Øverst: Xerox DocuPrint M750
Nederst: HP 930 Foto: BEL Vis mer

Dessverre henger ikke kvaliteten helt med i svingene, spesielt i overganger mellom sort og farger. Overgangene er til dels mye mer uskarp enn hos konkurrentene, spesielt hvor sort patron og fargepatronene har blitt brukt sammen. Sort på rødt er for eksempel helt håpløst uskarpt. I testen opplevde vi flere ganger for stort innslag av rødt i fotografiene.

I likhet med Lexmark Z52 brukes sort patron uvanlig lite under utskrifter av fotografier i høyeste kvalitet. M750 er likevel flinkere enn Z52 på kombinasjonsutskrifter tekst/grafikk (for eksempel websider og presentasjoner). Her er teksten alltid klar og sort, og skriveren er helt på høyden med de beste. Kladdeutskrifter gir god lesbarhet, illustrasjoner er selvsagt noe uklare, men ikke mer enn du kan forvente. Forskjellene mellom Express Mode og Normal er så små at Express Mode kan anbefales i de fleste tilfeller, noe som betyr inntil 30% raskere utskrifter. Totalt sett er M750 blant de raskeste vi har testet, i alle moduser og til alle typer utskrifter.

Dyr i drift

Medaljen har som regel en bakside, og billig i innkjøp betyr ofte dyr i drift. Så er også tilfelle med M750, som vi målte til 9 kroner og 20 øre pr utskrift av et helsides fotografi. I tillegg kommer kostnadene ved kjøp av fotopapir, gjerne 10-15 kroner pr ark. Vårt inntrykk er totalt sett at dette ikke er et normalt førstevalg for deg som ønsker å skrive ut mange fotografier.

Skriver du derimot ut mest tekst og noen fargeillustrasjoner i ny og ne, og ikke har det største behovet for utskriftsvolum, er det ikke sikkert at utskriftskostnadene vil bli plagsomt høye.

Konklusjon

Xerox DocuPrint M750 gir meget god utskriftshastighet, og er meget rimelig i innkjøp. Denne kombinasjonen har Xerox klart utmerket. Når det gjelder kvalitet og økonomi, har de fortsatt et stykke igjen til de beste. Uansett er vi imponert over forbedringene, og vi har vanskelig for å tro at du finner bedre og raskere skriver til 1295 kroner.

Alt i alt er dette en utmerket skriver for deg som skriver ut mest tekst og enkel grafikk. Kvaliteten på fotoutskriftene er bra, bevares, men du vil garantert bli mer fornøyd med f. eks HP 930, som heller ikke er dyr å kjøpe, og som i tillegg er mye rimeligere i drift.