MYE LIKT: Både Xbox og PS4 har fått god hjelp av AMD med sine nye konsoller.  Foto: Microsoft/Sony
MYE LIKT: Både Xbox og PS4 har fått god hjelp av AMD med sine nye konsoller. Foto: Microsoft/SonyVis mer

Xbox One eller Playstation 4?

Hva er egentlig forskjellene?

Både Microsoft og Sony lanserer nye spillkonsoller mot slutten av året, som i praksis er langt mer enn spillkonsoller. Begge tar mål av seg til å bli stuens underholdningssentral, der film, bilder, musikk og interaksjon med omverdenen vil stå minst like sentralt som spillene.

Les også:
Nærkontakt med Xbox One (playday.no)
Vi har prøvd PS4 (playday.no)

Veldig mye likt

Men hva er egentlig forskjellen? Ser vi på spesifikasjonene er det langt flere likheter enn forskjeller. Nettstedet TU.no har oppsummert de tekniske egenskapene fortreffelig i tabellarisk form:

 Xbox OnePS4
Prosessor8-kjernet APU fra AMD, 1,6 GHz8-kjernet APU fra AMD, 1,6 GHz
Minne8 GB DDR38 GB DDR 5
GrafikkRadeon 1,23 TflopsRadeon 1,84 Tflops
Harddisk500 GB500 GB
Maks oppløsning4K4K (for bilder og video)
Lyd7.17.1
Optisk drevBlu-rayBlu-ray
LanseringsdatoNov 20134. kvartal 2013
Pris$499*$399
* Norsk veil pris bekreftet: 3.990 kroner


Grafikkortet er altså noe raskere på PS4 enn på Xbox One, men det er ikke sikkert det blir merkbart i praksis. Det som imidlertid ikke kommer fram i tabellen er at Xbox One kommer med bevegelsessensor-systemet Kinect inkludert i prisen. Skal du ha noe tilsvarende til PS4, Eye, er det ekstrautstyr som du må betale for. Da er det ikke sikkert at prisforskjellen blir så stor likevel.

Noen restriksjoner

Hva med deg?

Hvilket konsoll skal du kjøpe? (Avsluttet)
PS4(72%) 3532
Xbox One(16%) 770
Ingen(8%) 400
Begge(5%) 227
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det er også en annen forskjell som ikke kommer fram i tabellen, og det er at Microsoft har lagt inn noen restriksjoner som Sony ikke har, og som har fått en viss medieoppmerksomhet den siste tiden.

En av dem er regionsperrer på spill. Det betyr at du ikke uten videre for eksempel kan bruke et Xbox-spill du har kjøpt i USA på en Xbox i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen restriksjon er at du ikke fritt kan gi bort eller selge brukte spill utviklet av Microsoft, med mindre det skjer til personer du har hatt på vennelisten din i minst 30 dager. Microsoft har ikke pålagt andre spillutviklere til å følge denne policyen.

En tredje restriksjon er at Xbox One krever kontakt med en av Microsofts servere én gang i døgnet. Du kan altså spille i inntil 24 timer offline, før maskinen må gjøre en oppkobling. Deretter kan du spille i 24 timer til. På en konsoll du har hjemme ser vi ikke noe stort problem med dette, men skal du ta med konsollen på hytta kan det være irriterende.

Sony har ikke noen av disse restriksjonene i sitt nye konsoll, skriver TU.no.

Besøk vårt søstermagasin PlayDay.no for mer informasjon om de nye konsollene.